Tot het einde van de Middeleeuwen geloofden we dat de wereld plat was. Totdat verschillende theologen, natuurkundigen en andere cutting-edge mensen konden beredeneren en aantonen dat de wereld niet zo plat was als gedacht werd. Een revolutionaire onthulling zorgde ervoor dat we de wereld zoals we die tot dan toe kenden op een heel andere manier gingen zien.
Inmiddels leven we niet meer in de Middeleeuwen. Althans, dat doen de meeste mensen om je heen geloven. We zijn toch geรซvolueerd in de afgelopen 500 jaar? We gebruiken geen paard en wagen meer als vervoersmiddel, enkel nog als romantisch uitstapje en de adellijke stand wordt al lang niet meer gezien als directe afstammeling van God, maar eerder als secundaire arbeidsvoorwaarden van de nationale overheid.
Aliens op Aarde
Nee, we zijn inmiddels van het ras โmens 2.0โ, waarbij we gebruik maken van technologieรซn die zelfs de 2.0 versie van onszelf versteld doen staan; de wereld aan je vingertoppen met je iPhone, onzichtbare transportatie van data, teleporteren van licht, radiografisch bestuurbare oorlogsvliegtuigen, het kweken van organen dat jouw DNA draagt in een lab, een pil om je geslacht op te richten en een andere juist om je depressie te naar beneden te helpen. Je kunt het zo gek niet bedenken of wij, de aliens van de planeet Aarde, hebben het wel uitgevonden, of er in ieder geval over gedroomd.
Zo ben ik nu eenmaal
Maar waarom houden we dan voor het overgrote deel nog vast aan oude, niet ondersteunende overtuigingen? Waarom geloven we dat we de wereld niet kunnen veranderen? Dat we โtoeschouwer of zelfs slachtoffer zijn van onze omstandigheden, en dat we geen enkele invloed kunnen uitoefenen op het verloop van ons eigen leven en de mate van geluk en succes daarin? Dat toeval bestaat en dat we nu eenmaal zijn zoals we zijn?
Schoenmaker, blijf bij je leest
In een wereld die per minuut rijker wordt aan informatie en kennis houden we voornamelijk vast aan dat wat kennen, ook al is dat een wereld waarin we ons beperken en niet het maximale uit onszelf halen, waarin we onszelf met onze eigen mind en oude overtuigingen gigantisch in de weg zitten.
Nee, wat ons denkbeeld over onszelf en onze medemens betreft, leven we in een tijd waarin de wereld nog plat is. En dat is jammer. Heel erg jammer!
Filosofie โ niet voor Nietzsche?
Het was de filosoof Friedrich Nietzsche die eind 19e eeuw constateerde dat we niet uitsluitend op het Goddelijke hoeven te vertrouwen als het aankomt op gelukkig zijn, voorspoed, gezondheid en welvaart. De rol die we daarin zelf spelen is vele malen groter dan we denken. Een revolutionaire gedachte die menig denker direct zou tegenspreken (zo had Schopenhauer een visie op het leven waarbij de nadruk lag op de zwarte kant โ het leven is een lijdensweg waaruit je enkel af en toe kunt ontsnappen door middel van kunst en muziek).
De overtuiging dat we als kapitein zelf aan het roer staan was ongekend voor die tijd.
En nu, 150 jaar na Nietzsche zijn er nog steeds miljoenen mensen, zelfs hier in ons nederige landje, die geloven dat het leven niet maakbaar is, maar dat we volledig overgeleverd zijn aan de grimmen van God, de speling van het lot, of het kastensysteem waarin je geboren wordt: kortom, je hebt geen zeggenschap over het verloop van je leven. Als iemand dat al heeft, dan ben jij dat niet! En dat terwijl nieuwe denkwijzen opkomen als paddestoelen uit de grond in de bronstijd van het menselijk intellect.
Snaartheorie, kwantummechanica, parallelle universums, chaostheorie (en daarin zijn butterfly-effect) gedachtenkracht, de alles-is-energie-theorie, telepathie, the Law of Attraction โ allen revolutionair op hun gebied. En toch houden we vast aan overtuigingen die verouderd en zelfs achterhaald zijn. Waarom?
Modellen
Misschien omdat onze mind werkt op basis van modellen. Zoek het op: de definitie van een model is โeen vereenvoudigde weergave van de werkelijkheidโ. Onze ogen krijgen zoveel impulsen (tot wel 4 miljard per seconde), dat we nauwelijks de helft kunnen ervaren wat er in onze wereld gebeurt. Daarom maken we van de meeste dingen een model, zodat we die dingen (momenten, gebeurtenissen, dieren, mensen, reacties) (gedeeltelijk) op een automatische piloot kunnen kaderen.
WYSIWIG
Op basis van ervaringen uit het verleden vormen we een beeld van wat er op dit moment plaatsvindt of gebeurt en wat er zich in de toekomst zal afspelen. What you see is what you get. En daarmee sluiten we een hoop mogelijk nieuwe ervaringen uit. Je weet inmiddels dat als je de trein instapt, het fluitje gaat, de deuren dichtgaan en de trein over de rails naar zijn volgende bestemming gaat. Dat een vliegtuig rechtdoor vliegt. En dat de lucht en de hemel blauw is.
Of is dat zo?
In Japan rijden treinen niet meer op rails, maar zweven ze erboven. Door middel van magnetisme blijft de trein enkele centimeters van het oppervlak vandaan. En sinds een aantal jaar zijn we er ook in geslaagd om vliegtuigen verticaal te laten vliegen (denk aan de Harrier). En geloof je echt dat de lucht blauw is? Hoe komt het dan dat als je om je heen kijkt, je de wereld niet in een blauwe waas ziet? Alles is toch omgeven met lucht? En waarom is ‘ie dan ‘s nachts zwart, ‘s morgens geel of oranje en ‘s avonds rood of zelfs paars? (het antwoord vind je hier)
Vergroot je wereld
De wereld verandert. En wij veranderen mee. Dat was een populaire slogan van een grote multinational. En ik mag hopen dat dat niet alleen voor die multinational zo is. Want hoewel we op technologisch, medisch en wetenschappelijk gebied vrijwel blindelings accepteren dat iets wat we niet snappen moeiteloos werkt, zo star en volhardend zijn we in ons geloof en onze overtuigingen dat we ons eigen leven niet of nauwelijks kunnen beรฏnvloeden.
De wereld en het leven behoort een ontdekkingsreis te zijn. een niet vaststaand gegeven van gebeurtenissen waarin alles mogelijk is. Waarin ervaringen enkel een moment in tijd en ruimte zijn, bedoeld om (achteraf) over te zeggen โGoh, ik had niet gedacht dat ik het op die manier zou beleven.โ
De ruimte om je eigen wil op de gebeurtenis te plakken is nog nooit zo groot geweest. En de vrijheid om je leven vorm te geven op de manier waarop je dat wilt net zo. Wij als โmens 2.0โ zijn wat dat betreft nog maar weinig veranderd ten opzichte van de โmens 1.0โ. We zijn slachtoffer van ons eigen denken. Het is dรฉ beperkende factor die ons ervan weerhoudt om het leven te leiden waar de meesten van ons zo drastisch naar op zoek zijn.
Durf kritisch te kijken naar je eigen overtuigingen. Durf oude overtuigingen over jezelf en de wereld los te laten. Zeker als je merkt dat ze je tegenhouden in je vrijheid. Durf te dromen. Ga op ontdekkingsreis en wees de verandering die je graag in de wereld ziet. Alleen dan kom je erachter dat jouw wereld niet plat meer is en dat we allemaal connected zijn.
Op ons succes,
Big Time!
Robert
Hoi Robert, hier een nadenkertje: ik spreek altijd de waarheid, ook al spreek ik de waarheid (niet Nietsche).
Er bestaat geen wetenschap zonder filosofische gedachte als voorloper. Sinds ik voornamelijk met het internet bezig ben is mijn wereld voornamelijk plat, maar, omdat ik mij er terdege van bewust ben dat wetenschap niet kan bestaan zonder filosofie, sta ik altijd open voor meer,voor nieuw.
Zodra ik iets nieuws geleerd heb, waardoor het oude overboord gekieperd kan worden, schuif ik het oude af als oud of onwaar. Gelukkig is niet iedereen hetzelfde en leven we niet allemaal in dezelfde ‘tijdzone’. Het betekent automatisch dan ook dat wij rekening moeten houden met andermans “tijdzones”.
Veel mensen zijn niet in staat om een generatiekloof te overbruggen tussen oud en nieuw of jong en oud. Degenen die het wel kunnen zullen de rest moeten leren hoe het moet en de relativiteit in wat de waarheid is en wat niet filosofisch moeten bekijken en diezelfde waarheden, de verschillen tussen oud en nieuw, jong en oud moeten verheffen tot wetenschap.
Overtuigingen zijn altijd goed, mits die overtuigingen gebaseerd zijn op meetbare wetenschap. Als je overtuigingen hebt die gebaseerd zijn op geloof zonder dat het te meten is richt je schade aan bij jezelf of een ander. Je neemt dan bij jezelf of bij een ander de vrijheid van denken af.
Vrijheid van denken afnemen?? Nu zullen er wel mensen denken: wat is dat voor onzin?
Indoctrinatie is iets wat positief kan zijn of negatief; het hangt ervanaf wat je er mee wil en in hoeverre je het toelaat. Als ik door middel van indoctrinatie (van mijn brein) een beter leven kan creeeren, dan is het goed (hier duid ik bijvoorbeeld medicijnen die je niet meer nodig hebt omdat je jezelf beter denkt). Als ik door middel van indoctrinatie mijn leven verpest dan is het foute boel. BEWUST positief of negatief denken is indoctrinatie
ik spreek altijd de waarheid, ook al spreek ik de waarheid.
[…] de voorhoede van ons soort. Eerste rang en we marcheren de volgende millennia in. In รฉรฉn van mijn vorige blogs schreef ik al dat er elke minuut nieuwe kennis bijkomt. Die kennis wordt steeds groter en […]
You’re welcome Jose. Indeed we’re connected. Our thoughts materialize.
Keep loving life! The more do so, the better we become ๐
Hug!
Lieve Robert
Thanks for the inspiration! We’re connected.
Ilovelife!
Enjoyourday!
Josรฉ
Hoi Monique,
Dank je voor je comment. Wat ik schrijf geldt zeker ook voor mij ๐
Supergoed van je dat je binnenkort weer op stap gaat! Life is good, ain’t it ๐
Geniet van de heerlijke dag!
Robert
Hoi Robert,
Mooi om te zien dat het bovenstaande ook zeker voor jou geldt. De dingen die je aankaart gaan ook steeds meer de diepte in. En ik voel weer extra kracht om binnenkort weer eens lekker alleen op stap te gaan (naar Tiengemeten, leuk eiland!) en mijn leven als een avontuur te zien.
Groetjes, Monique