Daag Je Comfortzone Uit - Doe De Comfortzone Challenge - Robert van der Wolk
2

Daag Je Comfortzone Uit – Doe De Comfortzone Challenge

 

 

Iedereen is er bekend mee: de comfortzone. Een woord dat anno 2016 niet meer weg te denken valt in de wereld van persoonlijke ontwikkeling. Maar wat is comfortzone precies, en wat ligt er voorbij deze comfortzone?

De comfortzone is een psychologische staat waarin je je bekend, op je gemak, in controle voelt, en waar je lage levels van angst en stress ervaart. In je comfortzone is het mogelijk om op gestage manier te presteren. In het Engels wordt de comfortzone als volgt omschreven: “a behavioral state where a person operates in an anxiety-neutral position.”

We leven allemaal van tijd tot tijd in onze comfortzone. Logisch, want het is er gemakkelijk, geroutineerd en bekend. Het is de plek waar het merendeel op de automatische piloot gaat, en waar weinig tot geen uitdagingen zijn te bekennen die je adrenaline-levels doen stijgen.

En dat is maar goed ook… toch?

Wel, hoe sterk mijn neiging ook is, om te zeggen dat dat juist goed is, hoe incompleet mijn boodschap zou zijn. Want zie je, je comfortzone is niet statisch. Wat ik hiermee bedoel is, dat je moet blijven werken aan je comfortzone, om je comfortzone dezelfde omvang te laten houden. .

Stel, ik teken een cirkel op een blaadje papier. Dit vertegenwoordigt jouw comfortzone. Als je niets zou doen, en je blijft, bijvoorbeeld gedurende een heel jaar, in diezelfde zone, dan kun je merken – en zou je kunnen zien – dat je zone van comfort kleiner is geworden. Met andere woorden: om je comfortzone dezelfde omvang te laten houden, moet je van tijd tot tijd erbuiten stappen.

Wat is er buiten je comfortzone?
Het zou gek zijn als onze wereld enkel uit een comfortzone zou bestaan. Gelukkig zijn er nog twee andere zones die het leven interessanter, grensverleggend en voldoeningsgevender maken.

De eerste zone buiten de comfortzone is die van de uitdaging. Deze zone vergt nieuwe vaardigheden van je, om te doen wat er gevraagd wordt, en daagt je uit, om in dit onbekende gebied je grenzen te verleggen, de vaardigheden aan te leren ,en de acties te nemen die je tot nog toe niet hebt genomen. Om deze reden heet deze zone dan ook de Challenge Zone.

De Challenge Zone is een gebied dat net buiten je comfortzone ligt, en waar je nieuwe kennis en vaardigheden op moet doen om de acties te nemen die nodig zijn om je resultaat te behalen.

Einstein zei ooit “als je doet wat je altijd hebt gedaan, dan krijg je de resultaten die je altijd hebt gekregen.”. Om dus nieuwe resultaten te behalen, moet je dus wel je comfortzone tijdelijk verlaten en in de Challenge zone stappen.

Hoewel de Challenge zone je in eerste instantie uitdaagt om iets nieuws te doen, zal je merken dat, naarmate je het vaker of langer doet, je er meer bedreven in wordt en het je ook makkelijk afgaat.

En daarmee maak je dat deel van je Challenge zone tot je comfortzone. In dit opzicht is de ‘rekensom’ simpel: blijf je in je comfort zone, dan verkleint ‘ie mettertijd. Stap je eruit, in de Challenge zone, dan ‘assimileer’ je mettertijd juist deze Challenge zone en maak je het je nieuwe comfortzone.

Wat ligt er buiten de Challenge Zone?
Toch kan het soms zijn, dat je vanuit je comfortzone de stap waagt naar het onbekende, je een te grote stap neemt, en daarmee een te groot risico op je hals haalt om iets nieuw te doen. In dat geval, stap je niet in de Challenge zone, maar in de Exces Risk Zone.

De Challenge zone neemt ook risico’s met zich mee. Nu is mijn definitie van risico ‘een situatie waarin blootstelling aan gevaar aan de orde is’, en dus kun je stellen dat alles buiten de comfortzone een risico is. Toch is de hoeveelheid en de intensiteit van het risico in de Challenge zone kleiner en overzichtelijker dan in de Excessive Risk Zone.

Gaat het bij de Challenge zone er om, dat je een relatief klein risico neemt om een doel te behalen, in de Excessive Risk Zone is de omvang en de intensiteit van het risico dat je neemt vele malen groter dan het doel.

Terwijl je dit artikel leest, vlieg ik naar Chiang Mai in Thailand.  Dit is de eerste keer dat ik in Azië zal zijn, en ik moet zeggen, ik sta hier best met enige angst en onzekerheid in.

Mijn vriendin vliegt weliswaar met me mee, en toch zal ik de meerderheid van de tijd alleen in Azië zijn; zij volgt namelijk een masters-opleiding en is alleen de weekenden bij mij, terwijl ik mijn weg moet zien te vinden in een doolhof en chaos van straatjes, razend verkeer en onleesbare tekens.

Misschien vraag je je af: wat doe je in vredesnaam in Thailand? Wel, het antwoord is simpel: ik wilde mijn comfortzone verleggen door nieuwe gebieden te ontdekken en nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Omdat ik een afwisseling maak tussen in spanning en ontspanning, heb ik mezelf als doel gesteld om deze zomer mijn nieuwe boek te schrijven. En nieuwe informatie komt het sterkst op je af wanneer je in een nieuwe omgeving bent.

Op deze manier verleg ik mijn horizon, mijn comfortzone, terwijl ik tegelijkertijd mezelf nieuwe vaardigheden meester maak  om verder te komen in mijn persoonlijke en professionele leven; om de persoon te worden die ik wil zijn.

Neem geen overbodige risico’s om ergens te komen en die je schade kunnen berokkenen. Blijf tegelijkertijd ook niet zitten in je comfortzone, denkend dat het leven dat je nu leidt goed genoeg is, en ook zo zal blijven.

Neem de ‘gulden middenweg’, en kies er voor om je comfortzone te vergroten door in de Challenge zone te stappen en je horizon te verbreden.

Nu heb ik mezelf uitgedaagd om uit mijn comfortzone te komen, mijn angsten en onzekerheden te overwinnen en mijn horizon te verbreden. Nu is het de taak aan jou. Ik daag jou uit om deze maand mee te doen aan mijn comfortzone Challenge.

De regels zijn simpel:

 1. Kies een uitdaging waarbij je je enigszins ongemakkelijk voelt om het te doen (en waarbij het risico niet zo groot is dat je in de Excessive Risk zone belandt).
 2. Schrijf hieronder in het commentaarveld op wat je gaat doen (en laat ook weten wat jouw motivatie is).
 3. Deel dit bericht met je vrienden, familie en collega’s en motiveer hen ook om aan deze Comfortzone Challenge mee te doen

Wordt de persoon die je altijd al had willen zijn. De enige manier om dat te bereiken is om uit je comfortzone te stappen en acties te nemen die je nog niet eerder hebt gedaan. Of je motivatie nu is om je zelfvertrouwen te vergroten, een angst te overwinnen of om je persoonlijke doel te bereiken – het begint allemaal met de eerste stap buiten je comfortzone.

Op jouw succes

Robert

 

PS: Klik op de sociale mediaknoppen hieronder en deel dit artikel met mensen uit jouw netwerk, zodat zij hier ook van kunnen profiteren.

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is internationaal spreker, trainer en life-coach. Met diverse boeken, eBooks en honderden artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdfaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

 • Op 15 augustus zal ik voor het eerst naar de VS reizen. Daar ga ik een event bijwonen rond leiderschap bij John Maxwell om mijn vaardigheden, bij het geven van teachings, te versterken.

   
 • Robert schreef:

  Hi Caroline,

  Wat fantastisch! Ik wens je een geweldig avontuur en hoor graag van je hoe dit je vergaan is. wil je ons dit laten weten?

  Robert

   
 • >