The point of living is to believe the best is yet to come
– Peter Ustinov
Waarom zijn er zo veel mensen die rijkdom zoeken? Het antwoord is simpel: omdat ze op zoek zijn naar een grotere kwaliteit van leven. Om die reden zijn we in staat om vandaag om te gaan met uitdagingen en problemen; omdat morgen een betere belofte voor ons heeft.
Aan het begin van dit nieuwe jaar zijn sommigen optimistisch over het jaar dat voor ze ligt. Anderen leven met meer scepsis, omdat ze de toekomst voorspellen aan de hand van het heden of het verleden. In deze nieuwe wereld echter, is de toekomst dichterbij dan je denkt.
Duurde het voorheen nog “era’s” voordat er een nieuwe tijd ingeluid werd. Tegenwoordig maakt verandering grotere sprongen, en duurt het slechts enkele jaren voordat de huidige status quo (opnieuw) verstoord wordt.
Technologie is daar een groot onderdeel van. Hoewel voor sommigen de technologische ontwikkelingen veel te snel gaan – zo pikt mijn moeder enkel nog een paar praktische technologische krenten uit de pap en laat ze de rest links liggen – de snelheid waarmee technologie zich door ontwikkelt is exponentieel terwijl de kosten hiervoor almaar blijven dalen.
Wat betekent dit voor jou?
Dit betekent, dat zelfs als je niet meer de jongste in je familie bent, je nog steeds meer dan goede mogelijkheden hebt om een kwalitatief beter, gezonder en gelukkiger leven te leiden in de toekomst.
Een optimale toekomst begint met een optimale gezondheid
Het is mooi om te zien hoe de wereld om ons heen verandert en ontwikkelt, en het is misschien nog mooier om te geloven dat het beste nog voor je ligt, zij het in financieel, professioneel, relationeel of technologisch opzicht. Maar alles is van secundair belang als er niet eerst één factor in je leven dagelijkse aandacht heeft: je gezondheid.
Of je nu denkt dat de technologische toekomst er uitziet als Terminatorachtige dystopie waarin robots de wereld hebben overgenomen en er genetisch gemanipuleerde Frankenfoods op je bord liggen , of je ziet een toekomst waarin auto’s vliegen, zoals in de cartoon The Jetsons, tezamen met mechanische helpers zoals C3PO uit Star Wars, of zelfs een wereld waarin groente en vlees gegroeid wordt uit enkele cellen om de totale wereldbevolking te kunnen voeden, geen van deze extreme scenario’s is nog werkelijkheid geworden.
Maar als je kijkt naar hoe technologie een verschil gaat maken in de kwaliteit van je leven, dan kun je met enig speurwerk al snel een hoopvol toekomstbeeld schetsen.
Technologie heeft door het menselijk bestaan heen altijd gezorgd voor nieuwe mogelijkheden. En ja, een minderheid van de mensheid gebruikt deze technologie voor het kwade. Een Boeing kan worden gebruikt om mensen over de oceaan te vervoeren, of het kan als bom ingezet worden om duizenden om te brengen. Toch zijn er miljoenen vluchten meer dan dat er kapingen zijn. Het is natuurlijk om angstig, onzeker en sceptisch te zijn over alles wat nieuw is. Ons brein is op die manier ingesteld, en de voornaamste functie die het heeft is om ons te beschermen voor potentieel gevaar. Op deze manier hebben we het als menselijk ras zo ver weten te schoppen.
Vraag je het de wetenschappers en futuristen zoals Peter Diamandis, Ray Kurzweil en Juan Enriquez, dan zien zij geavanceerde technologie als een kans voor de mensheid om te transformeren en evolueren naar iets beters.
Mocht je dus geïrriteerd zijn over een optimistische toekomst, dan is het waarschijnlijk beter om een ander artikel van me te lezen.
Mocht je daarentegen een persoon zijn die geïnteresseerd is om te weten hoe technologie ons leven vormgeeft, dan denk ik dat het goed is om te weten wat er zoal beschikbaar is, en wat er gaat komen.
Je kunt angstig over de toekomst zijn, of je kunt het omarmen. Maar niets zal daar verandering in brengen, omdat de toekomst al is gearriveerd.
“The best way to predict the future is to invent it”
Alan Kay (computer wetenschapper)
Jaarlijks lopen 12000 mensen in Nederland serieuze brandwonden op. De pijn die gepaard gaat met brandwonden is niet voor te stellen, en het kost vaak maanden en zelfs jaren voordat iemand genoeg hersteld is om weer met enig vertrouwen de maatschappij in te stappen.
Door een nieuwe technologische ontwikkeling is het mogelijk om deze periode van maanden en zelfs jaren te verkorten naar een kwestie van dagen. De afname van pijn, letselschade, alsook langdurige behandelingen en operaties lijkt eerder een regel te zijn dan een uitzondering, en alles dankzij een technologische ontwikkeling: stamceltherapie.
Door een laagje gezonde cellen te nemen van de huid dat niet verbrand is, en deze te cultiveren, kan een spraygun gebruikt worden om de wonden te sprayen met een oplossing van de eigen stamcellen van de persoon.
Deze magie moet je zien om te geloven; kijk daarom maar eens naar deze clip. Ik weet dat het klinkt als een sciencefiction verhaal, maar het is echt waar, en de technologie wordt steeds vaker toegepast.
Er is zelfs een bio-pen, die chirurgen in staat stelt om gezonde cellen te “tekenen” op botten en kraakbeen. De cellen vermenigvuldigen en groeien uit tot zenuwen, spieren en botten, en genezen daarmee de beschadigde delen.
Dit is slechts één van de nieuwe therapieën die recentelijk verschenen is, en het helpt een groeiend aantal mensen om op een betaalbare manier sneller te kunnen genezen.
Mocht je het nog niet opgemerkt hebben, laat me dan duidelijk zijn: de wereld waarin we vandaag de dag leven, is er één van dagelijkse wonderen. Veranderingen gaan zo snel dat we het soms niet eens in de gaten hebben, of misschien nemen we ze als vanzelfsprekend aan.
Maar als je de wereld van vandaag zou beschrijven aan iemand van 1980, dan zouden ze denken dat wat je nu doet niets minder dan magie is: stamcellen op een lichaam sprayen… hell, het zou zelfs al een wonder voor ze zijn om een telefoongesprek te voeren terwijl je je auto bestuurt!
We zijn gewend geraakt om de toekomst te voorspellen op basis van wat er vandaag of gisteren is gebeurd. Maar dat kan niet meer. En tot recentelijk was verandering zo zeldzaam dat er hele periodes naar vernoemd zijn: het Bronzen Tijdperk, het IJzeren Tijdperk, De Middeleeuwen en ga zo maar door.
Verandering anno 2018 gaat exponentieel. Dat betekent dat het versnelt, steeds grotere sprongen in een kortere tijd. Het betekent ook dat we tools maken die de kwaliteit van ons leven sneller en beter kan transformeren, en het mooie is, dat ze voor nagenoeg iedereen beschikbaar zijn.
De gemiddelde persoon vandaag heeft opties die de rijkste farao van Egypte in zijn stoutste dromen nooit zou kunnen hebben. Stel je voor wat hij ervoor zou geven om door de lucht te kunnen vliegen, terwijl je in een luie stoel zit of zelfs in een bed ligt, naar de andere kant van de wereld, in een kwestie van slechts een paar uur, in plaats van maandenlang op een oceaan te moeten dobberen. Nu kun je dat doen voor 494 euro met KLM.
En zelfs een farao kon geen 200 miljoen uitgeven om een film te maken die hem voor twee uur zou entertainen. En toch worden er wekelijks nieuwe films uitgebracht waar we voor een tientje van kunnen genieten, of voor €9,99 op bijvoorbeeld Netflix.
Laten we wel wezen: we leven in één van de meest buitengewone tijden ooit. In de laatste 150 jaar hebben we de levensverwachting van 37 jaar naar 78 jaar zien groeien; meer dan een verdubbeling! In dezelfde tijd is het gemiddelde inkomen per hoofd, aangepast op inflatie voor iedereen op deze planeet, verdrievoudigd.
100 jaar geleden spendeerde Nederlanders gemiddeld 43% van hun dagelijkse inkomen om diezelfde avond te kunnen eten. Vandaag de dag is dat, als gevolg van agricultuur en distributie slechts 7%.
Technologie, samen met menselijke vindingrijkheid kan zowel onze hedendaagse problemen alsook onze toekomstige uitdagingen voorkomen, oplossen of veranderen. We hebben het altijd zo gedaan; toen walvisolie rond 1850 schaars en duur werd, kwamen we met oliebronnen. Zelfs de oliecrisis in het Midden Oosten van de jaren ’70 vond een alternatief, en tegenwoordig bestaan er nieuwe methodieken die zorgen voor het ophalen van olie en gas, om nog maar te zwijgen over de technologische ontwikkeling van windenergie, biobrandstof en natuurlijk zonne-energie.
Er zal een hoop veranderen in de jaren die voor je liggen. Technologie zal daar een grote rol in spelen, maar het zal de innerlijke technologie zijn die die allemaal zal bedenken, vormgeven en aansturen. Educatie, training en mindset is daarom nodig om verandering te omarmen en de nieuwe mogelijkheden te grijpen.
Aan het begin van dit nieuwe jaar is de vraag: hoe zie jij de toekomst, en op wat voor manier zou jij (je innerlijke) technologie inzetten om jouw toekomst te verbeteren??
Ik heb het dan niet over de komende 5, 10 of 20 jaar, maar over de komende 12 maanden. Wat denk jij te veranderen, verbeteren of te optimaliseren in 2018?
Ik ben benieuwd naar je reactie. Laat daarom hieronder een comment achter, en ik kom er zeker bij je op terug.
Op jouw succes,
Robert
Deel dit bericht door op de LinkedIn, Mail en WhatsApp knoppen te klikken, zodat anderen uit jouw netwerk ook van deze informatie profiteren.
Beste Frank,
Je hebt zeker een punt te pakken dat belangrijk voor ons allemaal is: schoon water, en hoe om te gaan met afvalwater.
Hoewel dit niet mijn specialisme is, maar de jouwe, denk ik dat je vast en zeker kan beamen dat er de afgelopen decennia zeker nieuwe ontwikkelingen hebben plaatsgevonden in het zuiveren van afvalwater – klopt dat inderdaad?
Dat de toekomst niet zonder uitdagingen is, is een feit. Ik ben daarnaast ook van mening dat zonder uitdagingen of problemen we niet of nauwelijks tot nieuwe innovaties komen.
De enige constante factor in de wereld is verandering zei iemand ooit, en dat betekent, in deze context, dat verandering plaatsvindt, of we het nu leuk vinden of niet.
Tegelijkertijd bedenken we voor de problemen die te berde komen ook nieuwe oplossingen, zij het op korte, middellange of lange termijn — elektrische auto’s die de fossiele brandstofauto’s vervangen, nieuwe manieren van waterzuivering (zoals NASA dat doet), en het kweken van voeding uit enkele cellen.
Hoi Robert,
Goed stuk, weer! Ik ben een beetje van de tegenpartij…
😀 nee, niet een pessimist wat betreft de toekomst!
Maar ik houd me bezig met de restanten van de technologie; afval. ‘Vloeibaar afval’ in dit geval want mijn specialisme is afvalwater.
En ook daar hoop ik weer met frisse energie aan te kunnen werken in 2018 – en wie weet ook weer met een innovatie te komen. Want, zoals je zegt: alles beweegt en het is mooi als nieuwe ideeën ontwikkeld worden en nieuwe oplossingen bieden.
Heel veel technologische ontwikkelingen houden steeds beter rekening met het milieu, dat is ontzettend fijn. Zuiniger dit, schoner dat. Maar al met al levert de welvaart steeds meer auto’s, bijvoorbeeld – en vooral steeds meer autokilometers. En als je aan de ene kant weghaalt maar aan de andere kant groeit is dat dus nog geen ontwikkeling die uitsluitend winnaars kent.
Dus is het leuk en bevredigend om je ‘simpelweg’ met zuiveren van afvalwater bezig te houden.
Ik wens jou een jaar met heel veel praten in het openbaar, heel veel coachen en onderwijl heel veel groei en happiness!