Soms kan iets, waar je aan werkt, in beginsel heel leuk zijn, bijvoorbeeld omdat het goed betaalt, of omdat het spannend is. Maar, als je na verloop van tijd merkt dat, wat je doet, niet meer zo leuk is, kan het betekenen dat daar niet je passie ligt . Dus wat is passie en hoe vind je dat?
Eén van de kenmerken zou kunnen zijn: meer voldoening, meer plezier, meer opwinding; betekeningsvoller.
Een ieder die reeds doet wat hij of zij geweldig vindt, zal kunnen beamen dat je passie niet altijd direct duidelijk is. Bij sommigen duurt dat een paar maanden, bij anderen loopt het soms wel op tot enkele jaren.
Maar het is juist die zoektocht naar je passie die je leven zo zinvol maakt. Tijdens die zoektocht, of liever gezegd, ontdekkingsreis, zijn er ook een aantal valkuilen waar je mogelijkerwijs in kunt vallen. Uiteraard kun je niet elke valkuil vermijden want, en dat klinkt tegenstrijdig: sommige ervaringen heb je gewoon nodig om van te leren.
Toch is het nuttig om te weten wat je zoal kunt verwachten zodat je beter voorbereid op pad kunt gaan. In dit artikel geef ik je 5 tips.
1. De Perfectie-valkuil
De absolute perfectie bestaat helaas niet. Het kan goed zijn dat je hier zo diep in gefocust raakt, dat je het doel uithet oog dreigt te verliezen en je hierdoor geen voortgang meer maakt in je zoektocht of uitvoering van je passie. Ga regelmatig na tijdens je zoektocht of dat, wat je nu doet, je wel dichter bij je doel brengt.
Perfectie verlamt, en het is een eindeloze vicieuze cirkel waar je makkelijk in gevangen kunt blijven. Begin bij het punt waar je nu bent en werk van daaruit stapje voor stapje door naar de top van de ‘berg’. Wees bereid om die berg niet in één keer te willen beklimmen, maar om geleidelijk je pad te laten ontvouwen.
2. Voortgang Forceren
Eén van mijn eigen ervaringen is dat toen ik mijn passie gevonden had, al gauw voorbij streefde aan het volgen van dat pad, en steeds meer gefocust was op datgene waarvan ik dacht dat het ’t einddoel was. Ik wilde voor duizenden mensen staan, en het liefst bij de eerste seminar al. Vol zelfvertrouwen, een fantastische en foutloze presentatie geven. Hiermee forceerde ik mijn voortgang en ontwikkeling.
Door dat meteen te willen bereiken, snel succes bijvoorbeeld, probeerde ik iets te bereiken wat ik nog niet kon. Geniet daarom van het traject dat je aflegt om naar die top te komen; alles op z’n tijd. Wees gelukkig met wat je nu doet. Hierdoor maak je ook betere keuzes om je weg te vervolgen.
3. Vooruit Denken
Vroeger was ik een autoriteit op het gebied van doemdenken (tegenwoordig ben meer een meester). Ik kon van alles bedenken wat er mis kon gaan. Tegenwoordig kan ik me beter richten op dat wat er goed kan gaan.
Je zorgen maken over wat er fout zou kunnen gaan, zorgt er vaak voor dat het ook daadwerkelijk gebeurt. Het levert je dus allesbehalve het beoogde resultaat op.
Stel je voor, je bent single en op zoek naar een leuke man of vrouw. In een gezellig café zie je die ander ineens staan, en je besluit er op af te lopen. Maar halverwege komen er gedachten en twijfels in je op.
Wat als zij me niet leuk vindt? Wat, als ik zijn vrienden vervelend vindt. Wat, als het op niets uitloopt en ik er al mijn tijd nu insteek? Je stopt op je weg naar liefde, je blijft in die verlammende gedachten en druipt af, terug naar de bar om nog eens je plan te herzien. Uiteindelijk, na een aantal extra bemoedigende drankjes en herhaaldelijke negatieve gedachten die lijken vast te zitten in dezelfde groef, geef je het op en ga je onverrichter zake naar huis.
Dit klinkt absurd, maar toch is dit wat velen doen (ook ik heb hier mijn nodige ervaringen in gehad).
Het is niet zozeer dat je die gedachten met man en macht moet verbannen; dat lukt zelden. Laat ze toe, en besluit evenwel te focussen op dat wat er WEL goed kan gaan.
4. Angst Je Vijand Maken
Ik ben nog steeds onderweg naar de top van mijn passie. En zelfs nu nog krijg ik regelmatig te maken met angst. Het is de potentiële verlamming die je ervan kan weerhouden je eigen top te bereiken.
Maar angst is niet je vijand. Ik heb geleerd om juist niet meer tegen die angst te vechten of me ervan af te sluiten, in de hoop dat het vanzelf wel over zou gaan. Ik luister er nu naar. Wat is het dat het stemmetje diep in mij zegt, en waarom?
“Angst is een slechte raadgever” luidt het spreekwoord. Maar angst is wel een geweldige boodschapper. Het laat je weten dat er iets op je af kan komen waar je mogelijk niet volledig op voorbereid bent, en daarmee geeft het jou het signaal dat je nog op tijd je koers kunt veranderen om een botsing te voorkomen.
Door mijn angsten in z’n volledigheid te voelen, weet ik dat ik op het juiste pad zit en mijn hart volg, en dat ik actie moet nemen om het gevaar (wat achteraf bijna altijd kleiner is dan van te voren bedacht) te overkomen.
Laat angst dus niet je vijand zijn, maar beschouw het eerder als een bondgenoot.
5. Regels Maken
Als laatste (maar zeker niet het minste): maak van het advies van anderen, ook al zijn ze succesvol, geen absolute waarheid.
Hoewel ik geloof dat succes te systematiseren valt, wil het niet zeggen dat iedereen hetzelfde systeem moet gebruiken. Zelf heb ik in de afgelopen 12 jaar verschillende mensen als leermeester gehad, die elkaar soms tegenspraken in hun advies. Dat wilde niet zeggen dat de een fout zat en de ander het bij het rechte eind had; het betekende dat allen een systeem hadden gevonden of gecreëerd dat voor hén werkte.
Gebruik de kennis die je wordt aangeboden tot in de mate waarin het overeenkomt met je eigen overtuigingen, normen en waarden. Blijf wel open staan voor nieuwe informatie en wees bereid om voor jezelf te checken of die nieuwe info ook voor jou werkt.
Pas toe wat voor jou van toepassing is en goed voor je voelt. En daarmee kom je eigenlijk tot de essentie: je moet met je eigen antwoorden komen. Niemand kan je vertellen wat jouw passie is. Die ontdekking is enkel voor jou weggelegd.
De Bottom Line
Wanneer je je passie volgt, vraag anderen niet om toestemming, maar luister naar dat wat er van binnen bij je leeft. Hoe meer je hier aandacht aan geeft, des te meer je zult merken dat je alles al in huis hebt om er te komen.
Je kunt honderd excuses vinden, waarom je geen actie kunt of wilt nemen, maar de waarheid is dat je wel altijd de volgende stap kunt zetten. En dat is alles wat ervoor nodig is.
Je hoeft niet de perfecte passie te vinden. Je hoeft alleen maar de volgende stap te nemen.
Op jouw succes,
Robert
advies, doel, passie, perfectie, purpose
Lees dit ook
Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige leiders opvallen, terwijl anderen onopgemerkt blijven? Leiderschap in de moderne bedrijfswereld gaat verder dan het dragen van de titel; het vereist een unieke combinatie van vaardigheden, inzicht en empathie. Laten we dieper ingaan op wat effectief leiderschap in de zakelijke arena echt betekent.Het DNA van LeiderschapLeiderschap is geen
Read More
De zomer nadert langzaam maar zeker zijn einde. Met de tweede helft van het jaar om de hoek begint voor velen de terugkeer naar werk, regelmaat en structuur. Maar is dat waarnaar je terugkeert ook wel echt dat wat je gelukkig maakt? Ondanks de afleiding van de zomer leven we nog steeds in roerige tijden. Tel
Read More
Wanneer je ooit een traumatische ervaring hebt meegemaakt, dan blijven de herinneringen en de daaraan gekoppelde emoties op onderbewust niveau actief. Zonder erbij stil te staan neem je je reactie op dat trauma met je mee en loop je als het ware door een onzichtbaar mijnenveld van je mind, wachtend tot je een keer een
Read More
Over de auteur
Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.
Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.
Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.