Ga Je Voor Adrenaline Of Serotonine?

Optimaliseer Je Gezondheid en Vitaliteit

1  comments

Het is donderdagavond, ik loop in Utrecht op weg naar mijn portrettekencursus. Aan de overkant van de straat valt mijn oog op een vrouw in een donkerblauwe joggingbroek en een bezweet grijs shirt. Haar lijf heeft duidelijk moeite met haar besluit om vanavond te gaan rennen.

Alsof dat nog niet genoeg is probeert ze tegelijkertijd een telefoongesprek te voeren: “Ja, ik – hijg – weet dat dat – hijg – zo is, maar – hijg – ik ga toch – hijg – door.” Het eerste dat in mij opkomt: Waarom? Waarom doet ze twee dingen tegelijkertijd?

Eerlijk gezegd was ik er vroeger een ster in om veel dingen tegelijk te doen. Een voorbeeld daarvan is het afruimen van de tafel. Voor mij was het de uitdaging om zoveel mogelijk borden, kopjes, potten jam en pakken hagelslag in een keer af te ruimen. Want tja, dat scheelt weer een keer op en neer lopen (wel 6 meter…).

De adrenaline machine
Door vanalles tegelijk te doen, creëer je stress en maak je daardoor adrenaline aan. Je lichaam denkt nu automatisch dat er vast een beer voor je staat en stuurt zes kopjes koffie per seconde door je bloedbaan zodat je als de sodemieter weg kunt komen.

In de oertijd had je zulke momenten niet vaak. Tegenwoordig levert zowat alles stress op en ervaar je daardoor een bijna continue adrenaline-rush. Iets waar sommige mensen op kicken. Maar of dat nou gezond is?

Veel psychische en lichamelijke klachten worden veroorzaakt door een stress-overschot, je lichaam ziet veel meer beren op de weg dan goed voor ‘m is.

Verlangzamen levert juist versnelling op
Tegenwoordig beoefen ik de kunst van het proberen een ding tegelijk te doen. Dit kost misschien iets meer tijd, maar het levert veel meer rust op. Dat laatste is mij inmiddels meer waard dan tijdsbesparing, of een of andere uitdaging. Verlangzamen levert bovendien versnelling op.

Probeer het maar eens: een uur lang alles heel rustig doen, een ding tegelijkertijd. Je zult zien dat je je daar veel relaxter door zult voelen. Even de tijd nemen om je kat te aaien, pure chocola te proeven, te genieten van een knuffel, langzaam hard te lopen.

Allemaal activiteiten waardoor je lichaam het stofje serotonine aanmaakt en deze neurotransmitter is hard nodig om je heel gelukkig te laten voelen.

De echte uitdaging
Hoe moeilijk kan het zijn zou je denken. Gek genoeg is het vaak makkelijker om mee te gaan in alle drukte dan daaruit te stappen en je eigen plan te trekken. Ga je voor de adrenaline-rush of voor de serotonine-kick? Ik zou het wel weten, ik ga heerlijk voor een shotje serotonine. En nu moet ik echt stoppen met schrijven, want ik moet nog zoveel doen!

Warme groet,

Margaretha

P.S. Wil je meer weten over het effect van stress op je lichaam? Kijk dan even hier:

Margaretha Schokker is gefascineerd door drijfveren. Na haar burnout en een reorganisatie volgt ze nu een opleiding tot Holistisch Life Coach. Ze helpt om balans en ontspanning te vinden in de drukte van elke dag en geeft meer tips om je leven makkelijker te maken via haar werk als coach, trainer en masseuse. 


Tags

adrenaline, chocola, gezondheid, rust, serotonine, stress, uitdaging


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Margaretha

Over de auteur

Margaretha Schokker is gefascineerd door drijfveren. Na haar burnout en een reorganisatie volgt ze nu een opleiding tot Holistisch Life Coach. Ze helpt om balans en ontspanning te vinden in de drukte van elke dag en geeft meer tips om je leven makkelijker te maken.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

 • Paula Sivan Harmsen schreef:

  Hi,
  Na het lezen van de tips, ga ik zeker enkele toepassen:-)
  Ik woon in Israel en ook hier is het een stressful life!

  Bedankt, en shalom!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meld je aan voor de nieuwwbrief

  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!