Geluk: De Optelsom van Zon en Schaduw

Inspiratie en Motivatie

0  comments

Wil jij continue gelukkig zijn?

Wil jij alleen maar positieve gevoelens ervaren?

Wil jij je gedachten kunnen controleren?

Wanneer is er eigenlijk sprake van geluk?
En van wie moet je gelukkig zijn?

Onze maatschappij legt ons al in een vroeg stadium op dat het mogelijk is controle uit te oefenen. Over wie jij bent. Over of je verdrietig bent, of somber, of zielig. Doe net alsof je heel gelukkig bent, dan hoor je erbij.

Elk mens leert al in een vroeg stadium een masker op te zetten. Naar de buitenwereld toe gaat het eigenlijk altijd wel goed met je. “Hoe gaat het?” vraagt je collega bij de koffie-automaat, terwijl een plastic bekertje de slappe cappuccino opvangt.

“Tja, vanochtend merkte ik op dat ik opnieuw vijf keer wakker werd vannacht. Het zit me zo dwars dat ik jaloers ben op mijn partner. En ik vraag me serieus af waarom we toch eigenlijk een derde kind willen. Ik heb nooit meer een moment voor mezelf, terwijl ik daar steeds meer behoefte aan heb.
Mijn baas heeft me gister alweer gekleineerd en ik vind het stom van mezelf dat ik dat heb toegelaten. Het liefst zou ik hem vanalles willen aandoen,” gaat er door je heen. En je zegt: “Goed hoor, nog even wakker worden”.

Mensen willen echt zijn. Maar hoe doe je dat? Het begint met eerlijk zijn naar jezelf. We zijn er met z’n allen heel goed in om naar elkaar en naar onszelf een masker op te zetten.

Zo mogen we bijvoorbeeld vooral niet te lang verdrietig zijn. Of pijn hebben (wat natuurlijk ook niet fijn is). Dit wordt aangeleerd door met name onze ouders, die ons hebben voorgeleefd: Wees niet verdrietig, somber of boos! Houd je sterk, wees perfect, pas je aan! De pijn leert je echter ook iets. Bijvoorbeeld dat je even rustig aan moet doen, het dwingt je afstand te nemen van je gewone leven.

Oude gevoelens die je achter je dacht te hebben gelaten, lijken telkens weer terug te keren. Nee he! Daar is dat gevoel weer! Ik dacht dat het nu wel klaar was.. En het gaat weer weg. En het komt weer terug. En.. Hoe kan dat toch? Je had toch niet voor niets een boek hierover gelezen of therapie gevolgd?

In veel zelfhulpboeken, therapiegesprekken en columns zoals deze 🙂 wordt wel eens gesuggereerd dat je je gedachten kunt controleren. Dat je jezelf gelukkig kunt denken. Het beroemde voorbeeld: denk niet aan een roze olifant. En al helemaal niet aan eentje met een zwarte bril. 🙂

Gedachten vallen vaak niet te sturen. Je kunt ze wel pareren, door tegen een gedachte te zeggen: dank je wel voor deze gedachte, voor het komen en weer gaan.  Het zijn vogels die je kunt laten landen en een nestje laten bouwen in je hersenpan, of ze gewoon over laten vliegen.

Het leven is als een feestzaal. Mensen komen binnen, ze blijven en gaan weer. Mooie cadeaus worden meegenomen en achter gelaten. Je kunt mensen ontvangen, maar ook bij iemand anders op bezoek gaan. Zo is het ook met gedachten. Ze komen, blijven en gaan weer.

Mensen voelen zich meestal niet vervelend door hun gevoelens, maar door hun gedachten daarover. “Ik mag me niet zo voelen!” Gevolg: je voelt je vervelend dat je jezelf niet in de hand hebt. De vraag is of dat dus überhaupt wel mogelijk is, jezelf controleren, in de hand houden.  Net als het niet mogelijk is om continue gelukkig te zijn, of continue ongelukkig te zijn, het is altijd ‘in the mix’. Het is oké dat je je voelt zoals je je voelt.

Naar buiten toe doen veel mensen zich echter anders voor. Als je deelt hoe je je echt voelt, zul je merken dat er een band ontstaat. Het is voor de ander niet langer noodzakelijk dat masker op te houden. Een masker kost gigantisch veel energie. De enige reden om het masker op te houden is om erbij te horen. Als mammoetjagers moest je wel een groep vormen, als je erbuiten viel, werd je te grazen genomen door een sabeltandtijger.

Je handelen kun je echter wel sturen. In de oertijd waren ze hier ook al achter (je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen). Regent het? Ga schuilen in die grot! Hebben we voedsel nodig? Maak goede speren en ga op jacht!

Gelukkig hoeven we zelf niet nu meteen op jacht te gaan, leve de supermarkt. 🙂 Maar je kunt je wel richten op dingen doen. Vaak zitten negatieve gedachten en gevoelens je daarbij echter in de weg.

Nu komt het: als je negatieve gedachten hebt, kun je nog steeds dingen doen. Ze horen erbij. Het leven bestaat uit yin en yang, uit positief en negatief, uit geluk en ongeluk. Controle en loslaten, blij en depressief, koud en warm.

Juist van het streven naar geluk kun je je ongelukkig voelen. Want als het niet lukt, en je het tegenovergestelde voelt (ongelukkig), veroordeel je jezelf. Ongelukkig zijn mag niet. Van wie niet? Vooral niet van de maatschappij, met al haar onzichtbare gedragsregels.

Ieder mens krijgt naast geluk ook een flinke portie ongeluk op zijn of haar pad. Je kunt de ideale partner hebben gevonden, maar toch ontstaat op een bepaald moment frustratie. Je woont in je droomhuis, maar de kraan blijft maar lekken. Je verliest je ouders, je hond, je kat. Je bent gepest, je wordt gepest. Je bent werkloos voor de tweede keer. Het lukt maar niet vriendschappen goed te onderhouden.

Dit hoort bij het leven. Als je je ertegen verzet, het niet wilt, creëer je steeds meer gedachten hierover. Dat wat je aandacht geeft, groeit. Weerstand tegen je huidige situatie vergroot je negatieve gedachten erover. Als je het laat komen en gaan, ben je sneller terug bij je geluk.

Geluk ontstaat als je stopt met worstelen en voluit gaat leven, inclusief alle positieve en negatieve gevoelens die erbij horen. Het is de optelsom van zon en schaduw. Laat het er zijn. Het is oké. Het is een teken dat je echt bent. Zet je masker af naar jezelf toe en de buitenwereld. Wees eerlijk. Wat ervaar je echt? Probeer hier maar eens komende tijd mee te experimenteren. Als je hulp nodig hebt, mag je me altijd mailen.

Ik wens je heel veel eerlijkheid toe!
(en stiekem ook een beetje geluk :))

Warme groet,

Margaretha
(die nu aanvaardt dat ze wat boos is op zichzelf omdat ze op een te laat tijdstip nog aan het schrijven is. En die nu glimlacht omdat ze een chocolaatje eet, wat toch een fijn geluksmomentje oplevert).

Margaretha Schokker is gefascineerd door drijfveren. Na haar burnout en een reorganisatie volgt ze nu een opleiding tot Holistisch Life Coach. Ze helpt om balans en ontspanning te vinden in de drukte van elke dag en geeft meer tips om je leven makkelijker te maken via haar coach, train en massagebedrijf.

 


Tags

balans, gedachten, gelukkig zijn, masker, oertijd, ongelukkig zijn, roze olifant


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Margaretha

Over de auteur

Margaretha Schokker is gefascineerd door drijfveren. Na haar burnout en een reorganisatie volgt ze nu een opleiding tot Holistisch Life Coach. Ze helpt om balans en ontspanning te vinden in de drukte van elke dag en geeft meer tips om je leven makkelijker te maken.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meld je aan voor de nieuwwbrief

>
Success message!
Warning message!
Error message!