We leven in een wereld waar antwoorden direct klaar moeten liggen. Zoekresultaten op het internet tonen in milliseconden, vaak duizenden, zo niet tienduizenden antwoorden op je vraag.
Er zijn talloze mensen die een antwoord hebben op vragen die bij jou en mij naar boven komen. Ikzelf ben daar geen uitzondering in. Met 567 artikelen zijn er meer dan genoeg antwoorden te vinden op vragen over gezondheid, vitaliteit, carrière, liefde, relaties, geld, emoties en natuurlijk persoonlijke ontwikkeling. Maar dat wil niet zegen dat overal een antwoord op hebben altijd de beste strategie is – zeker wanneer het aankomt op persoonlijke interactie.
Oud In Een Ander Jasje
We doen het allemaal: antwoorden invullen op basis van ervaringen uit het verleden. Dit is hoe je brein werkt. Met als voornaamste doelstelling om je veilig te houden en je voor gevaar te behoeden, scant je brein je omgeving, vergelijkt het de input met de onbewuste database van opgeslagen herinneringen, ervaringen en gebeurtenissen welke pijnlijk waren en potentieel opnieuw voor pijn kunnen zorgen.
Nu is ‘pijn’ een relatief woord in deze context; het kan variëren van gevoelens van ongemak, schaamte, onzekerheid of ridiculisering. Om deze en andere pijnlijke gevoelens te vermijden vult het brein zoveel mogelijk de lege plekken in met projecties en mogelijke matches gebaseerd op ervaringen en gebeurtenissen uit het verleden.
Het blanco canvas dat we normaliter hebben bij onderwerpen, situaties en mensen waar we (nog) niet bekend mee zijn, wordt daarmee snel overtroffen door invulling, interpretatie en projectie – “Ook al weet ik niet wat dit is, het lijkt erop dat het dit is”; “Ik heb al eens eerder in een soortgelijke situatie gestaan, en toen betekende XYZ dat, dus dan zal het nu ook XYZ betekenen”; “Als XYZ gebeurt reageer ik zo, omdat XYZ voor mij deze betekenis heeft. Dat zal dan ook wel voor de ander zo zijn”
Door dit overlevingsmechanisme trekken we vaak aan het kortste eind van de persoonlijke interactie. Je hoort een vriend, familielid of zelfs je partner iets zeggen en voor je er erg in hebt ligt je antwoord al klaar, voordat je überhaupt de vraag nog maar gehoord hebt. Invulling en interpretatie zijn in deze voor elke relatie funest en kunnen daarom beter vermeden worden.
Je Bent Geen Helderziende
Aangezien we niet weten wat er in het hoofd van een ander omgaat, en we met zekerheid kunnen zeggen dat communicatie een grote diversiteit heeft in de manieren en mogelijkheden waarop een boodschap overgebracht of ontvangen kan worden, is het stellen van vragen in bijna alle gevallen een beter alternatief dan het invullen ervan. Op die manier stel je jezelf en de ander in de gelegenheid om elkaar werkelijk beter te begrijpen zonder dat er miscommunicatie ontstaat over wat jij denkt dat de ander bedoelt en vice versa.
Nu is vragen stellen in mijn optiek een ware kunstvorm. De welbekende open en gesloten vragen zijn wellicht de meest bekende, maar er zijn nog veel meer soorten vragen die toegang bieden tot nieuwe ruimtes binnen de context van een statement, opmerking of antwoord.
Soorten Vragen
Om je beter op weg te helpen in de wereld van het vragenstellen en het versterken van je contact met anderen, geef ik hieronder een fragment van één van mijn online seminars waar ik diverse soorten vragen met je doorneem, zodat je beter weet wat vragen kunnen betekenen in de context van je contact en communicatie met anderen.
Bij het stellen van vragen staat er één vraag centraal: wat wil je te weten komen? Afhankelijk van jouw antwoord op deze vraag kun je de hierboven genoemde vragen gebruiken om de ander te leren kennen, je contact met hen te versterken, om vertrouwen op te bouwen, om richting te geven aan een gesprek, en zelfs om een ruzie te ontzeilen als je het slim aanpakt 🙂
De kracht van een vraag is daarmee soms groter dan de kracht van welk antwoord dan ook, en dat is iets om je goed bewust van te zijn als je werkelijk wilt weten wat er buiten jouw eigen mind gebeurt.
Vragen zijn de ijsbrekers in elk contact. Je geeft niet alleen aan dat je geïnteresseerd en nieuwsgierig bent naar de wereld van de ander, maar het helpt je ook om werkelijk meer diepgang te creëren.
Vragen stellen is een kunst – het is een persoonlijke aanpak met persoonlijke voorkeuren in specifieke situaties. Het stellen van vragen biedt je de mogelijkheid om op authentieke wijze anderen beter te leren kennen en je relatie met hen te versterken door je connectie met hen te verbreden en de intimiteit te vergroten – want of je het nu wil of niet, het stellen van vragen brengt je een stuk dichter bij elkaar.
Hier is mijn vraag voor jou vandaag: Welke vragen zijn voor jou belangrijk om beantwoord te krijgen in jouw contact met anderen?
Ik ben benieuwd naar je antwoord – laat daarom hieronder jouw reactie achter en ik kom er zeker bij je op terug.
Op jouw succes,
Robert
Als je dit artikel over het stellen van vragen waardevol vindt, deel het dan met je vrienden en volgers door hieronder op de Facebook-, WhatsApp- en Emailknoppen te klikken, zodat zij ook van deze informatie profiteren.