Waarom Heb Ik Een Coach Nodig?

Waarom Je Een Coach Nodig Hebt Om Succesvoller Te Worden

Vorige week schreef ik over mijn overwinning op de New York Marathon. Een grootse prestatie. De vraag die ik veel heb gekregen is: Hoe heb je het voor elkaar gekregen om 42 kilometer hard te lopen? – Mijn antwoord is altijd hetzelfde: dankzij een coach.

Je kunt natuurlijk altijd alles zelf doen, zonder enige hulp van anderen. Of je nu wilt afvallen, een nieuwe relatie wilt aangaan (of juist je huidige wilt verbeteren), een persoonlijk stuk wilt aanpakken of in je werk een nieuwe uitdaging zoekt – met de juiste begeleiding, reflectie en feedback kom je uiteindelijk sneller verder en eerder tot inzichten dan wanneer je het allemaal in je eentje moet gaan zitten uitvogelen.

Albert Einstein zei ooit “You cannot solve a problem with the same thinking with which it is created”. Wat hij hiermee bedoelde, is dat je een andere mindset nodig hebt om een probleem of uitdaging aan te pakken en te tackelen; wanneer je blijft ronddolen in dezelfde gedachten of dezelfde routines en gewoontes, dan blijft een oplossing ver weg.

Het kan soms lastig zijn om ‘buiten jezelf’ te stappen en vanuit een observerende rol naar jezelf te kijken om te zien wat je doet en wat het is dat je stopt in hetgeen je wilt bereiken. Op zulke momenten komt een coach perfect van pas.

Bij het woord coach kun je wellicht denken aan een sportcoach, maar er zijn natuurlijk tal van verschillende soorten coaches: afvalcoach, relatiecoach, jobcoach, personal coach, life coach. Op ieder vlak waarin je wilt groeien of ontwikkelen kun je wel een coach vinden. En dat is maar goed ook.

Want uiteindelijk heeft een coach genoeg in huis om je te kunnen begeleiden, te ondersteunen en je te laten zien wat het is dat je doet, wat je niet doet en of je op de goede weg bent om je doel te bereiken.

Coaching vs. Consultancy
Begrijp me goed, een goede coach zal je niet van het verlossende antwoord voorzien. In mijn optiek is een coach er voor je om je te begeleiden in je leerproces en te ondersteunen naar jouw gewenste resultaat; je doel.

Ben je op zoek naar een kant en klaar antwoord, dan is een consultant wellicht een aardige optie. Bedenk wel dat het antwoord dat je krijgt, niet per sé hét antwoord hoeft te zijn waarmee je goed uit de voeten komt. Het blijft altijd het antwoord van de consultant en niet van jezelf.

Het gevaar van consultancy is dat je antwoord niet bevredigend (genoeg) is, en dat je na verloop van tijd terugkomt en roept ‘Je oplossing werkt niet!” en een nieuwe oplossing eist.

In coaching kom je zelf met jouw oplossing; ik geloof dat alles at je zoekt of wilt in jouw leven, reeds aanwezig is in jouw systeem. De vraag hoe je de antwoorden naar boven krijgt, vind je samen met je coach.

Toen ik ruim 12 jaar geleden begon met mijn traject in persoonlijke ontwikkeling, vertelde mijn mentor me eens een kort verhaal, dat me altijd is bij gebleven.

Een kapitein staat met zijn schip vast in een haven. Hij heeft een kapotte motor en weet zich geen raad. Hij heeft verstand van de koers die hij moet varen om tot zijn gewenste bestemming te komen, maar technische kennis over hoe een scheepsmotor werkt heeft hij geen verstand. Daarom besluit hij om de beste mecanicien te laten komen kijken naar zijn schip.

De mecanicien komt een uur later en samen met de kapitein bekijken ze in de onderbuik van het schip de kapotte motor. Na een paar minuten kijken vraagt de mecanicien de kapitein of hij de motor wilt starten. De kapitein zegt mopperend dat de motor niet wilt starten, maar geeft toch gehoor aan het verzoek en gaat naar boven en start de motor.

Wanneer hij weer naar beneden loopt om de mecanicien te zeggen dat de motor niet werkt, ziet hij dat de mecanicien een schroefje uit zijn zak haalt, deze ergens indraait en met zijn andere hand een hamer uit zijn gereedschapskist haalt om er vervolgens een kap mee te geven op de motor.

“Probeer het nog eens”, zegt de mecanicien. Verbouwereerd kijkt de kapitein naar de mecanicien, die hem naar boven gebaart. De kapitein loopt ietwat twijfelend naar boven en start de motor opnieuw, en tot zijn grootse verbazing begint de motor te ronken als een soepele, nieuwe machine.

“Wat heb je gedaan? vraag de kapitein verbouwereerd wanneer hij de mecanicien weer ontmoet. “Ze spint weer als een schoonheid, nietwaar?”, antwoord de mecanicien. Ik stuur je de factuur met een week.” – waarna de man weer vertrekt.

Een week later ontvangt de kapitein een brief. Bij het openmaken van de brief ziet hij voor de tweede keer tot zijn grote verbazing dat het de factuur is van de mecanicien: €1000,- maar liefst! Ontstelt belt de kapitein de mecanicien op en vraagt hem om verduidelijking.

“Wel”, zegt de mecanicien, “het schroefje koste je één Euro. De rest is voor het weten waar je de klap met de hamer moest geven op de motor.”

Wanner je vast zit en niet verder komt, dan kom je met behulp van een coach een stuk verder, omdat hij niet midden in de situatie zit, en dus vanuit een andere positie naar jouw situatie kan kijken, én de kennis heeft om je op de juiste manier te begeleiden naar jouw gewenste resultaat.

Ik had zonder mijn coach nooit de eerste stappen durven en kunnen nemen in de voorbereiding op de marathon, laat staan dat ik de marathon überhaupt zou kunnen lopen. En zo zijn er meerdere coaches die mij ondersteunen in mijn succes op andere vlakken.

Ik aken er voor kiezen om alles in mijn eentje uit te zoeken, en daarmee meer tijd kwijt zijn dan me lief is. Of ik kan er voor kiezen om mijn geld te investeren in mezelf door het inschakelen van een professional die me kan helpen meer uit mezelf te halen, die mijn valkuilen en patronen ziet, zelfs wanneer ik ze niet kan zien, en die ondersteunt en begeleidt in mijn leerproces.

Uiteindelijk zijn we allemaal maar tijdelijk hier; we hebben niet het eeuwige leven. Tijd is dus erg kostbaar, zo niet het meest kostbaar; meer nog dan geld. Geld kun je altijd terugverdienen of verveelvoudigen. Tijd krijg je nooit meer terug.

Investeer daarom in jezelf. Investeer in een coach.

Welke meerwaarde zie jij nog meer in coaching?

Op jouw succes,

Robert

 

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

>