Voorkom Stress Tijdens Je Vakantie

Voorkom Stress Op Je Vakantie

 

Het klinkt als een cliché, maar er zijn tal van mensen die hun werk (en dus meer stress) mee naar huis nemen. Voor de almaar groeiende groep ZZP’ers kan dit zelfs een gezondheidsrisico opleveren; zij nemen vaak niet alleen hun werk mee naar huis (de meesten werken toch al vanuit huis), maar ook op vakantie wordt het werk niet achtergelaten.

Ik spreek uit ervaring. Hoewel ik de balans tussen werk en privé steeds beter kan scheiden, bemerkte ik toch nog dat tijdens mijn trip naar Frankrijk ik mijn laptop, iPad en andere papieren had meegenomen om in de vrije uurtjes nog snel even wat werk te kunnen verzetten. Twee vliegen in één klap, om het spreekwoord nog maar eens aan te halen.

Maar helaas, nog geen 24 uur na mijn aankomst in het rustieke en bergachtige plaatsje waar ik mijn vakantiewoning heb staan, begon mijn lichaam te protesteren. De werkdruk van de afgelopen maanden, alsook stress uit mijn privéleven eiste zijn tol. Bijna een week heb ik ziek op bed moeten doorbrengen.

Het mag geen geheim heten dat wanneer je hard werkt en eigenlijk te veel van je lichaam vraagt, je roofbouw pleegt. Die rekening krijg je vroeg of laat gepresenteerd, zelfs wanneer je op krediet leeft. Vergelijk het met een raceauto die vanuit volle vaart in 10 meter tot volledige stilstand moet komen. Daar gaat geheid iets kapot. Of zoals Herman Finkers één van zijn conferences ooit mooi betitelde: kalm aan en rap een beetje.

Om je vakantie werkelijk een vakantie te kunnen laten zijn, is het daarom verstandig om te zorgen dat je niet alleen goed bent voorbereid op je vakantie, maar ook goed bent voorbereid op de rust die de vakantie je gaat geven.

Zorg ervoor dat lopende projecten worden overgedragen of dat je ze tijdelijk in de koelkast kunt zetten. Neem geen nieuwe projecten aan wanneer je met vakantie gaat of maak afspraken dat je na terugkomst pas met het project begint. Laat je papieren thuis en als het even kan, probeer dan ook je laptop thuis te laten. Als je dan toch graag wat wilt meenemen, omdat je bijvoorbeeld bang bent dat je tijdens het relaxen ineens een briljante brainwave krijgt, neem dan een pen en een notitieblok mee. Dat zorgt er in ieder geval voor dat je niet continue op je (werk)mail zit te kijken of het internet afgaat op zoek naar nieuwe oplossingen of ingevingen.

Ik zeg je in dit artikel niets nieuws. Maar soms is een herhaling goed om je (en mijzelf dus ook) er weer even aan te helpen herinneren dat we sommige simpele zaken over het hoofd zien.

Een uitgerust lijf en een ontspannen geest werkt een stuk effectiever en efficiënter, werkt sneller en beter, is scherper en alerter en kan langer doorgaan op de momenten dat dit nodig is. Maar nu het vakantie is (of wanneer je zo met vakantie gaat), neem dan ook de tijd om je lijf de rust te gunnen.

Je vakantie is om vakantie te vieren. En het werk mag dan best even op zich laten wachten. Ik heb in ieder geval mijn les wel geleerd. Hoewel ik met bananen, rijst en bouillon goedkope maaltijden heb, is het me meer waard om met een uitgerust lijf en een ontspannen hoofd van mijn welverdiende vakantie te kunnen genieten.

Gelukkig is de vakantie nog niet voorbij…

Fijne vakantie!

Op jouw succes,

Robert

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

>