juli 1

0 comments

De 3 Elementen Van Blijvende Verandering

By Robert


 

In een driedaags netwerkevenement met vele internationale sprekers, noteer ik elk woord dat ik hoor over het groeien van je business, het versterken van je lichaam en geest en waarom dit belangrijk is. Het sleutelwoord: verandering.

Het blijft een cliché om te zeggen: De enige constante factor in de wereld is verandering. Maar waarom zijn we dan zo geneigd om verandering te mijden?

Mensen houden van hun comfort. We doen er bijna alles aan om dat comfort te bewerkstelligen. Wanneer we het eenmaal hebben – bijvoorbeeld in de vorm van een huis, een ideaal gewicht, een vaste baan of een relatie – dan is het voor velen van ons alsof het doel behaald is, en langzaam maar zeker beginnen we achterover te leunen om ons comfortabel te nestelen in de huidige situatie.

Maar helaas is stilstand wel degelijk achteruitgang. Een goed voorbeeld is de waardering van een bepaalde muneenheid. Die devalueert vaak over de loop der jaren. Wat je vandaag op de bank stort, zal over een jaar hoogstwaarschijnlijk minder waard zijn. In ieder geval kun je er over een jaar minder voor kopen dan vandaag de dag vanwege de inflatie.

Zo werkt het ook met je gezondheid, je relatie en zelfs je werk. Het vergt aanpassing en aanpak om er voor te zorgen dat je op niveau blijft.

Er zijn drie elementen voor blijvende verandering:

  1. Het verhogen van je normen
  2. Het veranderen van je overtuigingen
  3. Het aanpassen van strategieën

We nemen vaak genoegen met dat wat we bereikt hebben, terwijl we weten dat er altijd nog meer in zit. Meer in ons, meer in wat er mogelijk is. De voornaamste reden waarom we niet doorzetten is, omdat we ons comfortabel voelen met dat wat we hebben. Maar wederom, zolang je er niets meer mee doet zal het devalueren.

Een reden hiervoor is omdat we vaak geloven dat iets niet mogelijk is. We hebben het geprobeerd en het is niet gelukt, of we hebben anderen gezien en gehoord die het geprobeerd hebben, en hen is het eveneens niet gelukt. ‘Als zij het al niet kunnen…’

Maar wanneer je kijkt naar de essentie van zowel je normen alsook je overtuigingen, dan zie je dat wat je in het verleden als strategie hebt gebruikt, niet meer werkt om verder te komen. Het valt te vergelijken met de carriere van een Formule 1 courreur. Zij beginnen vrijwel altijd in de kart-wereld. De strategie die ze toen hanteerden was volledig toegespitst op de kart waarin ze reden. Naarmate ze vorderden, kwamen ze in steeds snellere bolides te rijden, en dat bracht een andere strategie met zich mee. Wil je dus verder komen, dan heb je andere strategieën nodig om er te komen.

Een grote uitdaging waar veel mensen mee kampen, is dat ze niet goed weten te formuleren wat ze willen. Vanaf het punt waar ze zijn hebben ze duidelijk voor ogen gehad wat het is dat ze wilden, of hebben ze gesetteld voor dat wat ze kregen, terwijl ze zeker meer kunnen krijgen.

De vraag komt dan naar boven: wat is het dat je ervan weerhoudt te krijgen wat je wilt?

Het voor de hand liggende antwoord is dat je niet weet wat je moet doen om er te komen. De kwestie echter, is dat mensen vaak wel weten wat ze zouden moeten doen, maar het niet doen. Dat kan onder meer te maken hebben met gemixte overtuigingen, ook wel Neuro Associaties genoemd.

We koppelen vaak zowel pijn als plezier aan het maken van een verandering, en uiteindelijk is dit iets wat iedereen onveranderlijk maakt om verandering door te voeren.

Bijvoorbeeld: je ervaart pijn in je relatie omdat het niet werkt zoals je het graag zou willen, maar je blijft toch in relatie met die persoon, wat is dan de reden dat je toch in die relatie blijft? Het zou kunnen zijn dat je pijn koppelt aan je relatie zoals deze nu is, maar dat je meer pijn koppelt aan niet in relatie zijn met iemand.

De mind heeft dan geen duidelijk beeld wat te doen en dus is het makkelijk om te hallucineren. Op die manier is het makkelijk om aan te nemen dat verandering pijnlijker zal zijn dan de plek waar we nu staan. Dat heeft onder meer te maken met dat mensen doorgaans angst ervaren voor het onbekende.

Een andere mogelijkheid is dat mensen wel geloven dat ze kunnen veranderen, maar dat ze zich afvragen wat dat dan zal betekenen in hun leven? Wat zijn de consequenties; hoe verder als ik mijn doel bereikt heb? Wellicht ontstaat er dan een leegte, dat ook weer een zekere mate van pijn kan betekenen.

Ons brein is geconditioneerd om pijn te vermijden, en wat het dus zoekt is een manier om die acute pijn ofwel te vermijden of weg te nemen. De lange termijn visie daarentegen wordt vaak niet in kaart gebracht, en dat zorgt er voor dat voor velen blijvende verandering uitblijft.

In plaats van de oorzaak van je migraine of hoofdpijn te zoeken, nemen we snel even een aspirine, paracetamol of andere pijnstiller. Dat helpt, net zoals bij je brein, op korte termijn; je haalt het symptoom, de pijn, weg, maar de oorzaak blijft. En daarmee loop je morgen, volgende week of volgende maand nog steeds enorm risico om die pijn opnieuw te ervaren.

Kijk eens wat het je kost op lange termijn om je verandering niet door te voeren. Zie jezelf eens vijf jaar vanaf vandaag en wat
het je gekost heeft om niet te veranderen. Welke prijs heb je moeten betalen voor je relaties, je gezondheid, je lichaam, je trots en zelfvertrouwen. En zie ook wat voor pijnlijke consequenties het heeft gehad voor je werk, en je financiële situatie. Visualiseer hoe deze onveranderlijkheid diepe groeven heeft nagelaten in je geluk.

En kijk nu eens vijf jaar in de toekomst hoe je er uitziet en hoe je leeft wanneer je vijf jaar geleden – dat is vandaag dus – die keuze om te veranderen wél maakte. Hoe veel sterker je in je eigen schoenen staat, hoeveel meer geluk je voelt en ervaart. Hoeveel beter de kwaliteit van je relaties met anderen is en hoeveel meer plezier en voldoening je haalt uit je werk en privéleven.

De keus is aan jou: wil je een toekomst waarin je gebukt gaat onder het leven, waarin je te veel vet met je meedraagt, ongezond en ongelukkig leeft, mensen om je heen hebt die je niet ondersteunen en waarin je moet blijven vechten om met je kop boven water te blijven?

Of kies je liever voor een toekomst waarin je met meer vitaliteit, meer energie, meer plezier en vervulling geweldige vrienden en relaties hebt, waarin je elke dag steeds meer weet te bereiken en ontdekt hoeveel meer er nog in je zit?

Durf dan nu de beslissing te nemen om die gebieden die je (nog) kunt, zou willen, en eigenlijk moet veranderen, te veranderen.

Op jouw succes,

Robert

 

Je mening telt
About the author

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

You might also like

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>