Verloren Dromen

Doelen

4  comments

Heb je wel een gedroomd van iets wat je graag wilde hebben, of wat je wilde doen? Denk eens terug aan toen je klein was. Hoe zag jouw wereld er toen uit? Waar lagen je dromen toen? Wat waren de dingen waar jij in geloofde?

In die wereld ligt vaak het ongekende potentieel van de menselijke mind. Als kind zijn we in staat die wereld in te stappen zonder vooroordelen te hebben over of iets al dan niet mogelijk is. We fantaseren en geven een eerlijk antwoord wanneer we gevraagd worden wat we later worden willen of wat we willen doen. De dromen die we hebben, die leven we al in onze gedachten. Weet je nog hoe dat voelde?

Inmiddels zijn we jaren verder, en de meesten van ons hebben de overstap gemaakt naar de ‘echte wereld’. Een wereld waar de realiteit ons heeft ingehaald en waar onze dromen enkel nog verre idealen zijn, die we nauwelijks nog kunnen zien. Verborgen onder een flinke lading overtuigingen waarom we die dromen niet kunnen hebben, laat staan realiseren, stappen we de dagelijkse sleur van het levn in, in een poging er nog een kleine positieve draai aan te geven. Helaas is het voor de idioot in de auto voor je in de file die je ochtend – en dus ook de rest van je dag – vergald, om dat hij je niet voor liet gaan. En als hij het niet is, dan is het wel je baas, je collega, je partner of de totaal onbekende persoon die in de rij bij de supermarkt voordringt als er een extra kassa wordt geopend tijdens het spitsuur. Hoe makkelijk laten we soms onze dag bepalen door wat er van buitenaf gebeurt.

En onze dromen? Die dromen zijn mettertijd verloren gegaan. Weggestopt. Onrealistisch. Onmogelijk. De dag was toch al verpest. Of de week, de maand, en ga zo maar door. De sleur van de dagelijkse gang van zaken vanaf het moment dat we de weide wereld in stappen – door sommigen ook wel De Grote Boze Wereld genoemd – en de beperkingen die we in datzelfde tempo opgelegd krijgen hebben er voor gezorgd dat dromen enkel nog voorkomen bij kinderen en in Nederlandstalige liedjes. En als Marco het zegt, zal het wel waar zijn, nietwaar?

Maar wat nou, als ik je meeneem naar een wereld waarin dromen en wensen dichterbij zijn dan je ooit voor mogelijk hield. Nee, het is geen droom, echt niet. Hoe ik dat weet? Ik kom er zelf net vandaan.

Ongeveer twee jaar geleden droomde ik het onmogelijke; het lopen van de route naar Santiago de Compostella, een wandeltocht van 800 kilometer. Maar vanwege mijn gezondheidstoestand (waaronder suikerpatiënt, slechtziend) durfde ik niet te geloven in de kracht van mijn droom. Twee jaar lang hield ik de boot af en bleef het een wens (let wel: een wens is een verlangen waarbij geen actie ondernomen wordt). Tot drie maanden geleden. Het was de tijd om te kijken naar de wereld van de mogelijkheden. Juist door mijn fysieke beperkingen weet ik wat niet kan en wat nog wel. Maar ondanks dat ik veel tegenspraak kreeg van mijn omgeving om mijn wens om te zetten in een doel, zette ik toch de eerste stappen. Nu twee maanden verder heb ik de route naar Santiago gelopen. En verder! In totaal heb ik meer dan 900 kilometer afgelegd, ondanks mijn fysieke beperkingen en ondanks de overtuigingen die mijn omgeving had over mijn doel.

Maar wat is er dan veranderd?

Al decennia weet ik door mijn fysieke beperkingen wat ik niet kan en wat ik wel kan. Maar sinds een aantal jaar heb ik de keuze gemaakt om me niet meer mij die beperkingen neer te leggen. Ik geloof dat ik meer kan dan dat ik mezelf toesta te denken. Mijn potentieel is groter, veel groter. En het gaat niet zozeer om mijn fysieke grenzen, maar om de mentale en emotionele grenzen die ik mezelf opleg. Want daar zit de crux. Grenzen zijn er om verlegd te worden, wordt wel vaak gezegd. Maar de grenzen die we tegenkomen of opgelegd krijgen, nemen we vaak aan als grenzen die niet meer te verleggen zijn. Niet mogelijk. Kan niet.

Op het moment dat je gelooft dat je meer kunt dan dat je tot nu toe hebt gedaan of gedacht, wordt de wereld waarin je leeft een stuk groter. En op het moment dat je jezelf durft toe te staan te dromen, en te bedenken dat je dromen haalbaar zijn in plaats van long gone ideals, wordt het leven weer spannend, aantrekkelijk, uitdagend en vol energie!

Het is niet een kwestie van de knop omzetten en ‘maar geloven dat alles kan’. Want dat is net zoiets als een Fiat Panda beschilderen met race-strepen en verwachten dat het een formule 1 auto is. Nee, er zit meer achter. Of onder liever gezegd. Want de overtuigingen die we hebben over onszelf en de innerlijke wereld waarin we leven, bepalen de uitkomst van de realiteit. Klinkt gek misschien. Ik zal het toelichten.

Mijn motto is: Succes begins in your mind. Wat ik hiermee bedoel is dat alles begint met een overtuiging (ook wel beter bekend als geloofsovertuigingen en/of waarden). Elke creatie die je hebt (een idee, een oplossing, een rapport, een product of wat dan ook) vormt zich in beginsel in je hoofd als gedachte, of sterker nog, als droom of wens. Hoe concreter die gedachtes worden, hoe makkelijker het is om daar actie op te ondernemen en je wens of idee uit te voeren en uiteindelijk aan het eind iets te hebben wat je wilde realiseren (en is je resultaat niet wat je wilde hebben, dan kun je aanpassingen maken op je resultaat).

Alles begint met een overtuiging dus. Overtuigingen die je hebt over jezelf, over je ‘kennen en kunnen’ vormen zich tot gedachtes. Gedachtes op hun beurt worden omgezet naar woorden, en je woorden worden daden, handelingen en acties. Hoe vaker je een handeling doet, hoe onbewuster (en bekwamer) we worden in die handelingen, zodat ze uiteindleijk een gewoonte voor ons worden.

Op het moment dat ik een gewoonte wil veranderen, zal ik dus terug moeten gaan naar mijn overtuiging ten aanzien van die betreffende gewoonte. In feite is het best simpel, zolang je maar begrijpt waar het vandaan komt. Dit is ook het geval met het realiseren van dromen en wensen.

Toen je jaren terug een droom had om iets te doen of te hebben, had je toen de overtuiging dat je het niet kon hebben? Of droomde je in mogelijkheden? De eerste stap is om te durven toestaan om dromen te hebben. De volgende stap is het geloven dat je dromen kunt realiseren.

Dare to dream.
Dare to transform your dreams into reality.

You can.

Your beliefs are yours to choose.
Your habits are yours to create.
– Mahatma Gandhi

Op jouw succes,

Robert


Tags


Lees dit ook 

De Verleiding van Pessimisme

De Verleiding van Pessimisme

Waarom Doe Je Wat Je Doet

Waarom Doe Je Wat Je Doet
 • Hey Robert ik laat hier eventjes een bericht achter voor Eline,
  Lieve Eline ik ken je niet ,maar zou graag een tip willen geven.Geef aub je dromen niet op.En begin de boeken van Joseph Murphy te lezen waaronder “De kracht in jezelf”.Wij mensen kunnen veel meer dan we denken.Een mooi voorbeeld daarvan is Robert.En het werkt geloof me.Ik wens je heel veel liefde,licht en warmte toe Eline en ik hoop dat je heel snel weer gaat dromen.En dat je dromen mogen uitkomen. Groetjes Karin

 • Lieve Robert,
  Héél blij verrast hoor ik net van je mama dat je weer verder aan het schrijven.Ik natuurlijk meteen aan het lezen.Alles moet eventjes schuiven jou blog gaat voor.Ik kan volledig in dit onderwerp met je meegaan.Je schrijft het heel luchtig en niet te zwaar zodat iedereen het kan begrijpen wat ikzelf heel belangrijk vindt.Doe zo voort.Jij hebt meer in je dan je zelf beseft.Vergeet niet wat op je t-shirt staat!!!Ik ben reuze trots je mogen ontmoet te hebben en ook zeer dankbaar.Je bent gewoon een speciaal persoon met een uitstraling van heb ik jou daar.Love you and hope to see you soon Karin xxx

 • Lieve Robert,
  Ik moest heel erg huilen om je prachtige stuk. Wat ben ik toch trots op wat jij gedaan hebt! Ooit had ik ook dromen, maar die zijn al heel lang vervlogen, ten onder gegaan in de realiteit van elke dag, die grimmiger en uitzichtslozer is dan ik ooit voor mogelijk hield. Dank zij jouw Caminodroom kon ik een beetje meedromen, even uit de nachtmerrie ontsnappen. Wie weet, ooit, kan ook ik weer dromen……daar houd ik me aan vast.

  Dank voor je woorden,
  liefs, Eline

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meld je aan voor de nieuwwbrief

  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!