Verbeter Je Ogen Met Deze 15 Fantastische Voedingsmiddelen

Optimaliseer Je Gezondheid en Vitaliteit

6  comments

 Je ogen behoren tot de meest belangrijke organen van je lichaam als het aankomt op overleving, contact met anderen en werk. Dag in, dag uit gebruik je ze. Van het moment dat je wakker wordt, tot het moment dat je naar bed gaat. Je hele leven lang. toch staan we zelden stil bij hoe belangrijk onze ogen voor ons zijn. Wat, als ze het morgen niet meer zouden doen?

Als geen ander weet ik hoe waardevol ons gezichtsvermogen is. Met een visus van slechts niet meer dan 3% doe ik er alles aan om elke dag weer zoveel mogelijk uit het resterende gezichtsvermogen te halen. Met een steeds meer dominerende digitalisering van de wereld waarin we leven, neemt ook de belasting op onze ogen toe.

We weten allemaal dat, rust, en ontspanning onze ogen goed doen. Maar, wat kun je nog meer doen?

Voeding is een uitstekende manier om je ogen de nodige stoffen te geven om optimaal te kunnen functioneren.

Voorafgaand aan deze lijst van 15, geef ik je graag een uitleg over welke stoffen heilzaam zijn voor je ogen. Met dit lijstje kun je zelf nog verder op zoek gaan naar voedingsmiddelen die deze stoffen bevatten.

Luteïne
Luteïne is een carotenoïde, een gele kleurstof die voor komt in planten. Luteïne heeft het E-nummer 161b en als voedings-supplement kun je luteïne gebruiken tegen Maculadegeneratie (MD). Luteïne komt vooral voor aan de rand van de gele vlek in het oog. (gele vlek is een onderdeel van je netvlies)

Zeaxanthine
Zeaxanthine is, net als luteïne, te vinden in de gele vlek van het oog, zij het meer in het centrum. Het is een natuurlijke oranje (xantofyl) kleurstof. Deze kleurstof komt vooral voor in het blad van planten en in bepaalde vruchten. Zeaxanthine heeft het E-nummer 161h. Het komt voor in het centrum van de gele vlek van het netvlies. Zeaxanthine gaat veroudering van het netvlies (maculadegeneratie) tegen.

Astaxantine
Astaxantine is, net als zeaxanthine, een xanthofyl. In tegenstelling tot sommige andere stoffen wordt astaxantine niet omgezet in vitamine A. Omdat te veel vitamine A giftig is, heeft astaxantine dit probleem niet. Het is tien keer sterker dan andere carotenoïden, en daarmee een erg sterke antioxidant. Verschillende studies hebben aangetoond dat astaxantine gezondheid bevorderende effecten heeft op kanker, alzheimer, maagzweren, infecties en cardiovasculaire aandoeningen.

Omega 3
Omega 3 is een groep meervoudig onverzadigde vetzuren. Omega 3 helpt onder meer tegen het voorkomen van hart- en vaatziekten, artritis en depressie. Daarnaast helpt Omega 3 het cholesterol te verlagen. De vetzuren zijn eveneens van belang voor de oogfunctie en de hersenstofwisseling. Het helpt het tegengaan van MD.

Betacaroteen
Betacaroteen is een onderdeel van een groep onverzadigde verbindingen die carotenoïden genoemd worden. Je vindt beta-caroteen uitsluitend in planten en groenten, waarvan de bekendste de wortel is (vandaar de naam). Beta-caroteen wordt in het lichaam omgezet tot vitamine A (retinol) en wordt daarom ook wel provitamine A genoemd.

Lycopenen
Lycopenen is een helderrood carotenoïde, dat onder meer in tomaat en andere rode vruchten te vinden is. Rozenbottels en watermeloen bevatten ook lycopenen; deze laatste heeft de hoogtste concentratie. Als interessant feit lijkt heen er een sterke aanwijzingen te zijn dat het eten van tomaten risico op prostaatkanker vermindert.

 

En dan nu, de lijst.

 

Zwarte Bessen

Zwarte bessen zitten vol met zeaxantine en zijn hoog in antioxidanten en goede vetzuren. Zwarte bessen bevatten ook veel anthocyanen. Dit zijn flavonoïden die veel antioxidanten bevatten.

Boerenkool

Boerenkool zit vol luteïne en zeaxantine, welke beiden te vinden zijn in het netvlies van de ogen.

Wortelen

Misschien wel het bekendste voedsel voor het behoud van je gezichtsvermogen. Wortels zitten vol met luteïne beta-caroteen en lycopenen.. Al deze stoffen beschermen je tegen Macula Degeneratie (MD) en helpen het centraal netvlies te beschermen.

Bladgroenten

Hieronder vallen de verschillende soorten kool, soorten sla, spinazie en andere vormen van bladgroenten. Bladgroenten zitten vol luteïne en zeaxantine.

Courgette

Bevat veel luteine en zeaxantine. Courgette beschermt je netvlies en verkleint het risico op staar.

Broccoli

Broccoli staat bekend om zijn hoge dosis antioxidanten. Niet alleen beschermt broccoli de ogen, maar het wordt ook aangenomen dat het bepaalde vormen van kanker tegengaat.

Eieren

Organische vrije uitloopeieren zijn rijk aan zwavel en clysteine – dit zijn twee vormen van proteïnen die ook wel glutathione genoemd worden.

Knoflook en Uien

Knoflook en uien werken als een oog-antioxidant en zijn daarmee goed voor de bloedvaatjes in je ogen.

Tomaten

Tomaten bevatten lycopenen en luteine en staan al lange tijd bekend als een goede antioxidant leverancier voor het lichaam, en kunnen de ogen beschermen tegen schadelijke stralen van de zon.

Blauwe Bessen

Blauwe bessen bevatten ontzettend veel antioxidanten en het is algemeen aangenomen dat ze helpen oogvermoeidheid te verlichten. Ze bevatten luteine, carotene, zeaxantine en antocyanen; allen oogvoedende phytonutriënten, die nachtblindheid tegengaan.

Abrikozen

Deze heerlijke vrucht zit vol met lycopenen en beta-caroteen. Beta-caroteen wordt door het lichaam omgezet in vitamine A, een antioxidant dat beschermt tegen oogbeschadiging.

Bilberry

De Bilberry (een plant die bessen produceert die overeenkomt met de blauwe bes) is rijk aan antioxidanten. Bilberries  helpen tegen Macula Degeneratie.

Perzikken

Perziken bevatten, net als abrikozen, antioxidanten die afkomstig zijn uit lycopeen en beta-caroteen.

Paprika

Paprika is een heerlijk frisse groente die beta-caroteen bevat. Ondanks de verschillende varianten groen, geel en rood, wat een gevolg is van blootstelling aan onder meer zonlicht, bevat elke paprika een goede hoeveelheid oogvoedende stoffen.

Omega 3 vetzuurrijke Vis

Tonijn, makreel, schelvis, kabeljauw, en zalm zijn de meest bekende zoutwater vissen die rijk zijn aan Omega 3 vetzuren. Er zijn twee componenten in Omega 3, DHA en EPA, welke essentieel zijn voor cel-gezondheid. DHA bestaat voor 30 procent uit vetzuren die in het netvlies terug te vinden zijn.

Ik wil je er graag op wijzen, dat al deze voedingsmiddelen het meeste rendement geven wanneer je ze biologisch, organisch en onbespoten gebruikt.

Ten aanzien van de vis, doe je er goed aan, om bronnen te zoeken waar het water het minst verontreinigd is met zware metalen.

Een goed voorbeeld is wilde zalm uit Alaska.

Met deze lijst heb je een goede basis van oogverzorgende voeding. En zeg nou zelf, een mix van deze soorten voeding zou je toch ook wel voorgeschoteld willen krijgen?

Wat doe jij om je ogen de nodige bescherming en verbetering te geven? Like dit artikel, deel het met anderen en laat een comment achter hieronder.

Op jouw succes,

Robert


Als je dit artikel over het verbeteren van je ogen waardevol vond, deel het dan door op de social mediaknoppen te klikken.


Tags

gele vlek, gezonde voeding voor de ogen, maculadegeneratie, natuurlijke voeding om ogen te verbeteren, netvlies, ooggezondheid, wat is astaxantine, wat is beta-caroteen, wat is lateien, wat is Omega 3, wat is zeaxantine


Lees dit ook 

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Wanneer je ooit een traumatische ervaring hebt meegemaakt, dan blijven de herinneringen en de daaraan gekoppelde emoties op onderbewust niveau actief. Zonder erbij stil te staan neem je je reactie op dat trauma met je mee en loop je als het ware door een onzichtbaar mijnenveld van je mind, wachtend tot je een keer een

Read More

De 6 Basisbehoeftes Die Elk Gedrag Sturen

Als je kijkt naar het ‘Waarom’ in wat je vandaag de dag doet, dan kun je elk antwoord onderbrengen in één van de zes menselijke basisbehoeftes. Deze basisbehoeftes hebben we allemaal, en zijn ingedeeld op een manier die het beste bij elk van ons passen. We doen alleen wat we doen, omdat we op bewust

Read More

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Meld je aan voor de nieuwwbrief