Emotionele Intelligentie – Hoe Slim Ben Jij?

Ontwikkel Meesterschap In Je Eigen Psychologie

2  comments

Elke moeilijke of uitdagende situatie vraagt vroeg of laat om een oplossing. Emoties zijn daarin de maatstaf om tot actie over te gaan – wanneer het probleem groot genoeg is om te zien en klein genoeg is om op te lossen. Wanneer je je emoties begrijpt, dan kun je makkelijker door moeilijke situaties heen komen en voorkom je grotere uitdagingen.

Emotionele Intelligentie
Emotionele Intelligentie (EQ) hebben we allemaal; hoewel het ontastbaar is, heeft het invloed op hoe we ons gedragen, hoe we omgaan met sociale situaties en beïnvloedt het onze persoonlijke keuzes die leiden tot positieve resultaten. Simpel gezegd is emotionele intelligentie de vaardigheid om emoties van jezelf en anderen te herkennen en begrijpen, en de vaardigheid om dit bewustzijn in je eigen gedrag alsook je relaties met anderen te managen.

Emotionele intelligentie is een krachtige manier om jezelf op krachtige wijze te onderscheiden van de rest. Uit studies die de afgelopen decennia hebben plaatsgevonden blijkt dat emotionele intelligentie de nummer 1 factor is die het onderscheid maakt tussen ‘gemiddeld’ en ‘geweldig’ als het aankomt op werk. Eén van de onderzoeken laat zien dat de mate van emotionele intelligentie maar liefst voor 58% bepaalt of iemand uiteindelijk hoog of lager op de hiërarchische werkladder komt te staan. Daarmee is emotionele intelligentie de #1 van de 34 gemeten vaardigheden die bepalen hoe succesvol je bent in je werk.

De onderzoeksresultaten laten eveneens zien dat de mate van emotionele intelligentie in correlatie staat met de hoogte van het inkomen – ongeacht het soort werk, en waar dan ook ter wereld. Alleen daarom al is het een goed idee om emotionele intelligentie verder te willen ontwikkelen.

Maar wat maakt EQ nu zo belangrijk?

Je hebt het vast wel eens keer meegemaakt (of anders ken je ongetwijfeld iemand die aan de criteria voldoet): Een emotioneel onaangenaam of ronduit moeilijke situatie heeft zich voorgedaan, en voor je het weet zit je op de bank met een bak ijs, een doos chocola, een pak koekjes of een andere vorm van comfort food, om je emotionele ongenoegen weg te eten. Deze emotionele ‘volpropperij’ verkiezen we, omdat het een directe state change veroorzaakt. Eten kost energie, het leidt letterlijk de aandacht af van de emotionele pijn en het dwingt je lichaam om de focus van de emotionele pijn te verschuiven naar de aangenaam smakende versnapering.

Maar, zoals je eveneens weet, helpt comfort food niet het probleem op te lossen. Sterker nog, het vergroot op termijn de pijn waar we mee kampen: ongeadresseerde emoties leiden tot meer stress, spanning en angst en kunnen uiteindelijk zelfs leiden tot chronische klachten als fybromyalgie, burn-out en zelfs depressie.

Wanneer je niet goed in staat bent om je emotionele evenwicht op peil te houden, dan loop je tweemaal zoveel risico op verslaving, depressie en zelfs suïcidale neigingen.

Uit recente onderzoeken blijkt nu ook, dat je sneller vatbaar bent wanneer je emotionele evenwicht uit balans of ontoereikend is. Omdat stress, overspannenheid en angst je immuunsysteem afleiden van het werk dat ze hoort te doen, loop je het risico om sneller ziek te worden. Dit geldt voor zowel een verkoudheid alsook voor grote klachten, zoals hartklachten en zelfs kanker.

Eén van de onderzoeken laat zien dat over de looptijd van maar liefst 24 jaar de hoeveelheid stress die werd gemeten bij vrouwen die onder meer kampten met angst, spanning en slaapstoornissen, welke allen gevolgen zijn van niet uitgewerkte conflicten en onverwerkte emoties. Over de 24-jaar lange studie bleek dat de vrouwen die hoge stress levels ervaarden, twee keer zo veel risico liepen op chronische ziektes dan de vrouwen die emotioneel meer in balans waren.

Het goede nieuws is dat emotionele intelligente aan te leren is. Mensen die hun EQ versterken creëren daarmee ook een sterker lichaam; zij zijn in staat om makkelijker met stressvolle situatie om te gaan, en herstellen ook sneller. Een hogere mate van emotionele intelligentie resulteert in een lagere mate van stress, een beter en makkelijker te volgen voedingslifestyle en een versterkt immuunsysteem, zo blijkt uit een onderzoek onder 227 vrouwen die gediagnosticeerd waren met borstkanker en emotionele intelligentie vaardigheden geleerd werd. Je kunt jezelf dus letterlijk ziek denken, of gezond!

Een sterkere mind biedt een voedingsbodem voor een sterkere emotionele intelligentie, omdat het de perceptie van stress-gerelateerde situaties makkelijker kan filteren, interpreteren en hervormen.

Het is goed om te weten dat een krachtige emotionele intelligentie je dus kan ondersteunen op een aantal zeer belangrijke vlakken in je leven; je werk, en je gezondheid. Ik ben er van overtuigd dat naast deze twee aspecten emotionele intelligentie ook een belangrijke factor speelt in relaties, financiën, je eigen persoonlijke ontwikkeling en zelfs je bijdrage aan de wereld.

Ben jij al begonnen om je emotionele intelligentie te versterken? Deel alsjeblieft je ervaringen hieronder. Ik leer ten slotte net zoveel van jou als jij van mij.

Op jouw succes,

Robert


Tags

de correlatie tussen emotionele intelligentie en gezondheid, emotioneel evenwicht, emotioneel in balans zijn, emotionele intelligentie en werk, gezondheid en emoties, wat is emotionele intelligentie, wat is EQ, werk en emoties


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

 • LUcie, dank je wel voor je toevoeging. Ik ben blij om te lezen dat je dit punt aanhaalt. Of je het God noemt, het universum, of welke andere naam je er ook aan wilt geven, ook ik vind een constatering in de overtuiging dat er iets groter is dan ons, en dat deze kracht ons allen met elkaar verbindt en leidt op subtiele en soms erg duidelijke wijze.

  emotionele intelligentie kan wat dat betreft ook gekoppeld worden aan intuïtie, en dat legt daarin delink naar de hogere kracht.

  “Your body hears everything your mind says” is een gevleugelde uitspraak van Naomi Judd, een Amerikaanse singer/songwriter. En ik geloof zeker dat wanneer de Mind zwijgt, de ziel spreekt.

  Bedankt voor je reactie Lucie.

 • Graag wil ik op jouw artikel reageren.
  * Ben het eens met het feit dat onze emoties , als deze niet in balans zijn, tal van ziekten kunnen veroorzaken.

  Daarom acht ik het persoonlijk van cruciaal belang dat er verdrongen zaken aan het licht moeten worden gebracht opdat deze ontkracht kunnen worden. en er een verwerkingsproces kan beginnen van alle weggestopte trauma,s of wat dan ook.

  ALS DE ZIEL ZWIJGT DAN GAAT HET LICHAAM SPREKEN is een gevleugelde uitspraak van een geestelijke leider c.q. counselor en auteur.
  En ik heb aan de lijve ondervonden hoe waar dit is.

  De emotionele pijnen – van welke aard dan ook, doen velen vluchten in eten, alcohol, gokken , drugs e.a,
  Vul het rijtje maar in.
  Dit zeg ik uiteraard niet als oordeel, maar wel als constatering.

  Vluchtgedrag resulteert uiteindelijk in een nog groter zwart gat
  en dan is er slechts sprake van een vicieuze cirkel.
  Met jouw aanpak kan een mens best wel veel.
  Wil geenszins iets daarvan bagatelliseren.

  In het verleden heb ik ook weleens de geestelijke kant van zaken trachten te benaderen en dat wierp enigszins een muur op.
  Een mens is Geest, Ziel en Lichaam en het behoeft m.i.z. geen uitleg dat deze drie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn

  Ik ben de mening toegedaan dat een mens zelf veel kan veranderen in zijn leven door goede keuzes te maken, verstandig en gezond met zijn lijf om te gaan etc.etc.
  Maar onze geest het diepste in ons wezen heeft God nodig, if we like it or not.
  Hij heeft de gebruiksaanwijzing gereed voor onze geestelijke status.

  Sorry, maar ik kan en wil het niet nalaten om dit issue ook te noemen,
  Hopelijk ben je fysiek weer goed hersteld.
  Blessings.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meld je aan voor de nieuwwbrief

  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!