“Het geheim van verandering is niet om het oude te bevechten
maar om het nieuwe op te bouwen” – Socrates
Waarom is het maken van een verandering in je leven zo moeilijk? Het je wel eens geprobeerd om iets te veranderen, dat uitmondde in een mislukking? Of misschien heb je wel met succes een verandering tot stand gebracht, maar hield het helaas niet lang stand – en voor je het wist, zat je weer in je oude routine.
We hebben allemaal wel iets dat we willen veranderen in ons leven. Misschien wil je je financiële situatie veranderen, je relaties of je carrière. Misschien wil je meer voldoening uit het leven halen, of wil je je lichaam of je vitaliteit veranderen, of wellicht wil je stoppen met dingen uit te stellen.
Toch is verandering lang niet altijd makkelijk. We zijn van nature geneigd om verandering, te weerstaan en zelfs uit de weg te gaan. Het “grote onbekende” is ‘daarbuiten’, en alles wat verder ligt dan je zone van comfort, is potentieel gevaarlijk – althans, zo doet je kop je geloven.
Levenslange, al dan niet ongewenste ‘gasten’ van je mind, zoals angst, twijfel en onzekerheid manifesteren zich als sterke gedachten (zeker als je zen negeert) die nauwelijks nog te vermijden zijn. Het zijn signalen dat je op moet letten, waakzaam moet zijn, en alert moet blijven voor het onbekende.
De verandering die je aangaat wordt daardoor gefilterd en bekeken door een ‘bril’ van deze en andere gevoelens, die je laten zien dat de nieuwe wereld eng, gevaarlijk, onzeker, en vol risico’s zit.
Bekend Met Het Onbekende
Je kunt natuurlijk tot op de bodem onderzoeken waarom je angst voor het onbekende hebt, en waar dit zich voor het eerst in je leven heeft gemanifesteerd. De kans is groot dat je je acties lamlegt door over-analyse, en dat je tegelijkertijd met de beste oorzaken komt, waarom je nu doet wat je doet, en deze gedachten en gevoelens hebt die je ervan weerhouden om verandering aan te gaan.
Helaas helpt dit je, in ieder geval in het maken van veranderingen, geen ene stap verder te komen. Soms is het vinden van de oorzaak niet het belangrijkste, maar gaat het er juist om hoe je van waar je bent komt, naar waar je wilt zijn.
Hoe omarm je dan verandering?
Er zijn altijd meerdere wegen die naar Rome leiden, en ik durf te wedden dat we allemaal onze eigen manieren hebben om gevoelens, zoals angst te overkomen en verandering aan te gaan.
Pijn
Een manier die mij vaak erg goed geholpen heeft, is het koppelen van emotionele en mentale pijn aan mijn huidige situatie. Pijn is namelijk één van de krachtigste, zo niet dé krachtigste katalysators om vooruit te komen. Des te meer pijn je kunt koppelen aan je werk(eloosheid), je (gebrek aan) relatie, je (bijna lege) bankrekening, des te groter je motivatie om verandering aan te gaan. Dat komt omdat we allemaal hetzelfde basisprogramma hebben in onze mind: pijn vermijden, plezier vergroten.
Plezier
Dat gezegd hebbende, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om – in plaats van de associatie met pijn, de koppeling te maken met de hoeveelheid plezier die je ervaart wanneer je de verandering gemaakt hebt. Wat levert het je op, als je die ene stap wél maakt, ondanks de onzekerheid? Hoeveel meer kun je nu genieten van je nieuwe innerlijke en uiterlijke wereld?
Reframing
Reframing betekent herkaderen, en dit is een simpele en effectieve manier om anders te kijken naar dezelfde situatie. Zo kan het onbekende dat voorheen eng, gevaarlijk en risicovol was, ook gezien worden als iets dat kansrijk is, potentieel heeft en het vermogen tot nieuwe ontwikkelingen biedt.
Angst als informant
Bedenk dat, als je te maken hebt met angst voor het onbekende, angst een goede informant kan zijn. Het is de taak van angst als emotie om je te waarschuwen dat je waarschijnlijk (nog) niet volledig bent voorbereid op dat wat er gaat komen. That’s it. Niet meer, niet minder. Ook al zijn we er erg goed in geworden om angst als een cementblok aan onze benen geschakeld te voelen, dat je ervan weerhoudt om stappen voorwaarts te nemen, angst, net als alle andere emoties (en met name degenen die we labelen als ‘negatieve emoties), is een actiesignaal. Handel dus contra-intuïtief en neem actie in plaats van geen actie.
De onbekende vriend
Voor veel mensen geldt, dat alles buiten hun comfortzone ligt, dus onbekend, en gevaarlijk is. Ze spelen daarom liever op ‘safe’, in de veronderstelling dat we niets verliezen. Het tegendeel is waar: op safe spelen is tegenwoordig allesbehalve safe. Stilstand is wel degelijk achteruitgang. Wordt daarom vrienden met het onbekende; dat wat buiten je comfortzone ligt. Dat het onbekende ‘daar’ buiten ligt, betekent dus ook dat de kansen, mogelijkheden en nieuwe successen daar liggen.
Oefening
Oefening baart kunst. En dat weten we allemaal. Des te vaker je een handeling uitvoert, des te gemakkelijker het wordt. Zelfs tot op een niveau dat het op de automatische piloot zal gaan draaien. Hoe sneller je comfortabel voelt met het oncomfortabele, des te gemakkelijker en sneller je je comfortzone vergroot.
Weerstand
Tot slot, bedenk dat wanneer je besloten hebt om een verandering aan te gaan, je onherroepelijk te maken krijgt met weerstand. Dit kan een vriend of familielid zijn, die haar mening moet geven of je probeert te weerhouden van het maken van een mogelijke mislukking; of het is een interne weerstand die je ervaart, zoals een gedachte of een emotie die een beperkende overtuiging ten grondslag heeft.
De beste tool die je kunt inzetten, is om je focus te richten op dat wat je wel wilt, en je te omringen met mensen die je hierin kunnen ondersteunen.
Onthoud dat we allemaal uitdagingen nodig hebben om veranderingen tot stand te brengen. Als het geen uitdaging was, dan zou het je ook niet kunnen veranderen. Omarm verandering dus – alles wat je nodig hebt zit al in je.
Dit is mijn vraag van de dag aan jou: welke verandering probeer jij vandaag te maken?
Laat je antwoord hieronder achter, want ik ben ontzettend benieuwd!
Op jouw succes
Robert
Deel Dit artikel met mensen uit je netwerk en laat ze ook profiteren van deze informatie. Klik op de Facebook, Twitter en LinkedInknoppen hieronder.