Top 15 Niervriendelijke Voeding Voor Mensen Met Nierproblemen

Optimaliseer Je Gezondheid en Vitaliteit

0  comments

 

 

Bron

 

Onderzoekers ontdekken steeds meer verbanden tussen chronische ziektes, onsteking en superfoods die tegen schadelijke oxidatie in het lichaam helpen. Oxidatie in het lichaam is een normaal proces dat helpt bij het opwekken van energie, maar te veel oxidatie echter is schadelijk en resulteert in aanmaak van ‘vrije radicalen’, moleculen die eiwitten, celmembranen en je genen kunnen beschadigen.

Eten dat antioxidanten bevat echter, kan je helpen de vrije radicalen te neutraliseren. Veel verschillende soorten voeding dat helpt tegen oxidatie wordt opgenomen in een nierdieet en zijn uitstekende keuzes voor mensen met chronische nierklachten.

Mensen met een nierziekte lopen meer risico op ontstekingen en hebben een hoger risico op hart- en vaatziekten. Daarom is het voor deze groep mensen verstandig om met een voedingsspecialist op het gebied van nieren samen te werken.

1. Rode Paprika
– 75 gram rode paprika = 1 mg natrium, 88 mg kalium, 10 mg fosfor

Rode paprika’s hebben een lage kaliumwaarde en hebben veel smaak, maar dat is niet de enige reden waarom ze goed passen in een niervriendelijk dieet. Deze smakelijke groenten zijn een uitstekende bron voor vitamine C, vitamine A.  Vitamine B6, foliumzuur en vezels. Rode paprika’s zijn goed voor je omdat ze lycopenen bevatten, een antioxidant dat je beschermt tegen kanker.

2. Kool
– 75 gram groene kool = 6 mg natrium, 60 mg kalium en 9 mg fosfor

Kool is een kruisbloemige groente, en zit boordevol met fytochemicaliën, chemische bestandsdelen in fruit of groenten die vrije radicalen neutraliseren voordat ze schade kunnen veroorzaken. Veel fytochemicaliën staan erom bekend kanker tegen te gaan alsook cardiovasculaire gezondheid te ondersteunen.

Kool bevat veel vitamine K, vitamine C en vezels, en is eveneens een goede bron voor vitamine B6 en foliumzuur. Het bevat weinig kalium en is niet duur, en is daarom een betaalbare toevoeging voor een niervriendelijk dieet.

3. Bloemkool
– 75 gram gekookte bloemkool = 9 mg natrium, 88 mg kalium en 20 mg fosfor

Bloemkool, een andere kruisbloemige groente, is een goede bron voor vitamine C, vezels en folte (één van de B vitaminen, en in grote hoeveelheden ook wel foliumzuur en vitamine B9 genoemd). Het zit ook vol met indolen, glucosinolaten en thiocyanaten – bestandsdelen die de lever helpen giftige stoffen, welke celmembramen en DNA beschadigen, te neutraliseren.

4. Knoflook
– 1 teen knoflook = 1 mg natrium, 12 mg kalium en 4 mg fosfor

Knoflook helpt om tandplak te voorkomen, verlaagt je cholesterol en dringt ontsteking terug.

5. Uien
– 75 gram uien = 3 mg natrium, 116 mg kalium en 3 mg fosfor

Uien maken deel uit van de basissmaakmakers in elke keuken, bevatten sulfer, en geven het daarom zijn scherpe geur. Hoewel uien sommige mensen doen tranen, zijn ze ook rijk aan flavonoïden, en in het bijzonder quercetin, een krachtige antioxidant, die hartziektes helpt tegen te gaan en beschermt tegen verscheidene vormen van kanker. Uien bevatten weinig kalium en zijn een goede bron voor chromium, een mineraal dat helpt in de koolhydraat-, proteïne- en vetmetabolisme.

6. Appels
– 1 medium appel met schil = 0 natrium, 158 mg kalium en 10 mg

Appels staan erom bekend om cholesterol te verlagen, constipatie te voorkomen, te beschermen tegen hartziektes en het risico op kanker te verkleinen. Appels bevatten veel vezels en hebben veel ontstekingsremmende onderdelen. De slogan “Snoep gezond, eet een appel” lijkt dus een gedegen ondergrond te hebben.
7. Cranberries
– 75 gram cranberry sap cocktail = 3 mg natrium, 22 mg kalium en 3 mg fosfor
– 40 gram cranberry saus = 35 mg natrium, 17 mg kalium en 6 mg fosfor
– 75 gram gedroogde cranberries = 2 mg natrium, 24 mg kalium en 5 mg fosfor

Deze smakelijke besjes staan erom bekend bescherming te bieden tegen blaasinfectie, door bacteriën te verhinderen tegen de blaaswand te plakken. Op eenzelfde manier beschermen cranberries de maag van zweerveroorzakende bacteriën, en beschermen je maagdarmkanaal en helpen de gezondheid ervan zelfs te verbeteren. Ook is gebleken dat cranberries tegen kanker en hartziektes helpen.

8. Bosbessen
– 75 gram verse bosbessen = 4 mg natrium, 75 mg kalium en 7 mg fosfor

Bosbessen bevatten veel antioxidante phytonutriënten die anthocyanidoines heten, en die ze hun blauwe kleur geven. Ze zitten vol met natuurlijke samenstellingen die ontsteking verminderen. Bosbessen zijn een goede bron van vitamine C, mangaan (dat je botten gezond houdt), en vezels. Ook kunnen ze je hersens helpen beschermen tegen sommige effecten van het ouder worden. Antioxidanten in bosbessen en andere bessen.

9. Frambozen
– 75 gram frambozen = 0 mg natrium, 93 mg kalium en 7 mg fosfor

Frambozen bevatten een fytonutriënt dat ellaginezuur heet en dat vrije radicalen helpt neutraliseren die zich in het lichaam bevinden en zo schade aan cellen helpt voorkomen. Ze bevatten ook de flavonoïden anthocyanen – antioxidanten die frambozen hun rode kleur geven. Frambozen zijn een uitstekende bron voor mangaan, vitamine C, vezels en folte, een vitamine B.  Frambozen kunnen eigenschappen hebben die kankercelgroei en tumorvorming kunnen verhinderen.

10. Aardbeien
– 75 gram (5 medium) verse aardbeien = 1 mg natrium, 120 mg kalium en 13 mg fosfor

Aardbeien zitten vol met twee types fenolen: anthocyanen en ellagitannines. Anthocyanen geven aardbeien hun rode kleur en zijn krachtige antioxidanten die de structuur van de lichaamscellen helpen beschermen en schade als gevolg van oxidatie voorkomen. Aardbeien zitten vol vitamine C en mangaan en zijn een prima bron voor vezels. Ze staan erom bekend het hart te beschermen, en bevatten anti-kanker en anti-ontstekingseigenschappen.

11. Kersen
75 gram verse (zoete) kersen = 0 mg natrium, 160 mg natrium en 15 mg fosfor

Dagelijks kersen eten helpt ontsteking te voorkomen. Ze zitten ook vol met antioxidanten en fytochemicaliën die het hart beschermen.

12. Rode Druiven
– 75 gram rode druiven = 1 mg natrium, 88 mg kalium en 4 mg fosfor

Rode druiven bevatten verschillende flavonoïden die ze hun roodachtige kleur geven. Flavonoïden voorkomen oxidatie en verminderen bloedproppen- en helpen daarmee in de bescherming tegen hartziekten. Resveratol, een flavonoïde die in druiven zit, kan ook de productie van stikstofoxides stimuleren; dit helpt de spiercellen in bloedvaten te ontspannen en de bloedstroom te bevorderen. Deze flavonoïden beschermen ook tegen kanker en voorkomen ontsteking.

13. Eiwit
– 2 eiwitten = 7 gram proteïne, 110 mg natrium, 108 mg kalium en 10 mg fosfor

Eiwit is puur proteïne en leveren de hoogste hoeveelheid proteïne met alle essentiële aminozuren. Eiwitten passen goed in een niervriendelijk dieet, omdat ze minder fosfor bevatten dan andere proteïnen zoals eigeel of vlees.

14. Vis
– 85 gram wilde zalm = 50 mg natrium, 368 mg kalium en 274 mg fosfor

Vis levert hoge kwaliteit proteïne en bevat omega 3, een anti-ontstekingsvet. Deze gezonde vetten in vis helpen ziektes zoals hartziektes en kanker tegen te gaan. Omega 3 helpt ook in het verlagen van LDL cholesterol (de slechte cholesterol) en in het verhogen van HDL, de goede variant van cholesterol. Vissoorten hoog in omega 3 zijn onder andere Albijnse tonijn, haring, makreel, regenboogforel en zalm.

15. Olijfolie
– 1 eetlepel olijfolie = minder dan 1 mg natrium, minder dan 1 mg kalium en 0 mg fosfor

Olijfolie is een geweldige bron van oliezuur, een vetzuur met ontstekingsremmende werking. Het onverzadigde verzuur in olijfolie beschermt tegen oxidatie. Olijfolie is rijk aan polyfenolen en antioxidanten welke ontsteking en oxidatie voorkomen.

Onderzoek toont aan dat bevolkingsgroepen die grote hoeveelheden olijfolie gebruiken in plaats van andere oliën, minder kans hebben op hartziektes en kanker.

Virgin of extra virgin olijfolie bevat meer antioxidanten.

Overleg met je nefroloog over de mogelijkheden van het integreren van deze top 15 niervriendelijke etenswaren in je dagelijkse dieetplan. Deze etenswaren zijn goed voor iedereen; familie, vrienden en mensen die niet kampen met nierproblemen of dialyseren.

Je kunt met deze top 15 natuurlijk zelf je smakelijke gerechten samenstellen, of je kunt op zoek gaan naar recepten die uit deze voedingsmiddelen bestaan. Heb je zelf goede en smakelijke recepten, laat dan alsjeblieft hieronder jouw suggestie achter, zodat anderen van jouw kennis kunnen profiteren.

Op jouw succes,

Robert

Deel dit artikel door op de Facebook, Messenger en LinkedIn-knoppen hieronder te klikken, zodat vrienden uit jouw netwerk ook van deze informatie kunnen profiteren. 

 

 


Tags


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meld je aan voor de nieuwwbrief

>
Success message!
Warning message!
Error message!