Terugblik en vooruitzicht - Robert van der Wolk

Terugblik en vooruitzicht

Het is 30 December 2009. Nog iets meer dan 24 uur en we luiden het nieuwe jaar in met geheven glas en goed gezelschap. Wat zal 2010 brengen? Wat wil ik zelf doen in 2010? Het lijkt of langzaam maar zeker de wereld steeds wakkerder wordt en zich bewust wordt van de mogelijkheden en keuzes die er op de weg liggen. Niet voor niets dat The Secret met zijn Law of Attraction nu zo populair is.

Goede voornemens horen uiteraard bij de traditionele Nieuwjaarsviering. Of het nu gaat om stoppen met roken of eindelijk die ideale vakantie, per 1 januari gaan de meesten van ons toch enthousiast van start met nieuwe uitdagingen.

Hoewel statistisch bewezen is dat de meerderheid van de mensen met goede voornemens hun doelen staken in de derde week van januari, is het nog maar de vraag of de goede voornemens tevergeefs zijn. Blijkt het in eerste instantie toch de wilskracht te zijn die het de das omdoet (of eerder gezegd, het gebrek eraan), je kunt het ook van een andere kant bekijken. Misschien heb je niet in één keer je doel bereikt, maar dat wil niet zeggen dat je wellicht dichter bij je doel bent gekomen dan voorheen. En dat is op zich toch weel positief!

Je hoeft niet alles in één keer te bereiken, met zevenmijlslaarzen. Dan zou je perfect zijn, en dat is iets wat zoveel energie en moeite kost, dat het zinloos is om na te jagen. Uitmuntendheid klinkt in dat opzicht al zinvoller. En dat gaat gepaard met kliene stapjes. Kleine stapjes achter elkaar zorgen vaak juist voor grootse successen. Of het nu gaat om afvallen, stoppen met roken, meer geld verdienen, een leukere baan. En vaak hoef je niet eens vanaf het nulpunt te beginnen, want je bent al verder dan je denkt.

Blik eens terug op het afgelopen jaar. Welke successen heb je bereikt of bij welke doelen of voornemens ben je dichterbij gekomen? In deze laatste dagen van het jaar is terugblikken vaak erg nuttig, omdat je als een soort GPS jezelf lokaliseert. Dat wil zeggen, je weet door terug te kijken waar je nu staat in je leven.

Als ik zelf terugkijk naar dit afgelopen jaar kan ik niet anders concluderen dat er een massale verschuiving heeft plaatsgevonden. Ik had 7 doelen aan het begin van afgelopen jaar gezet, allemaal behoorlijk in omvang (van 2 studies afronden, het schrijven van een boek tot het lopen van de voettocht naar Santiago de Compostella), en ik heb ze op 1 na allemaal bereikt. Ik heb zo veel meegemaakt – van overweldigende liefde tot diepe rouw – dat ik weet dat ik door al die momenten verder gekomen ben in mijn leven. Want als ik terugblik op al die momenten, en ik zie wie of wat me daar gebracht heeft, dan lijkt het wel alsof er verbindingen ontstaan. Connecting the dots, so to speak. Als een route die je bewandelt op je levenspad.

En het einde is nog lang niet in zicht. Maar ik weet wel waar ik naar toe ga, en dat is maar goed ook. Al die momenten van afgelopen jaar hebben er aan bijgedragen dat ik sommige doelen heb behaald en andere, nog grotere doelen naar me toe heb getrokken. Die staan nu dichterbij. En mijn voornemens voor 2010 zijn onder meer die doelen verwezenlijken die ik het afgelopen jaar nog niet heb gerealiseerd. Met volle kracht vooruit!
Weet jij al wat je gaat doen het komende jaar? Welke dromen heb jij en wil jij verwezenlijken? Waar wordt jij enthousiast van?

Ik wens je een heel gezond, gelukkig, liefdevol en succesvol nieuw jaar toe. Op ons succes!

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

>