januari 1

0 comments

Veranderingen

By Robert


Weet je nog wat je deed toen we het nieuwe millennium ingingen? De laatste uren, minuten en seconden van 1999 naar 2000? En wat is er sindsdien allemaal gebeurd, zowel in de wereld als in jouw persoonlijke leven?

We zijn langzaam verschoven van een industrieel tijdperk naar een informatietijdperk, gedreven door technologische ontwikkelingen. Mede dankzij de opkomst van het internet hebben we de afstand tussen werelden verkleind. Met de klik op een knop kunnen we nu iemand horen, zien en praten of schrijven we met verre vrienden of familieleden.

Een wereld waarin informatie voor het oprapen ligt, en waarbij zowel het individualisme als het socialisme door een grotere bewustwording naar voren zijn geschoven. We zijn ons meer bewust wat we kunnen, wat we willen en nemen sneller het heft in eigen hand. Een verschuiving van zorgstaat naar een met meer eigen verantwoordelijkheden.

Maar het is ook een decennium geweest waarin we geconfronteerd werden met nieuwe grenzen. Grenzen die gebroken werden, zoals uiteraard de aanslagen op de Twin Towers op 11 september 2001. Nog nooit had eer een dergelijke gebeurtenis plaatsgevonden en het werd waarschijnlijk tot die tijd dan ook voor onmogelijk of onrealistisch gezien om te gebeuren. Maar ook de enorme tsunami met haar gigantische impact in Thailand. De heftige aardbevingen over de hele wereld. Moeder natuur heeft een bewogen eerste stap in het millennium gezet.

In deze bovenstaande voorbeelden zie je wellicht eerst de ravage die het heeft aangericht. Maar wat er daarna gebeurt, is minstens zo belangrijk, zo niet belangrijker. Er breekt een tijd van wederopbouw aan. Na 9/11 is er veel geberud, net als na het natuurgeweld. Maar we zijn er niet in blijven hangen. Het ligt in de aard van de mens om ‘terug te bouncen’ en door die veerkracht en drang naar groei tot wederopbouw te komen of zelfs de grenzen te verleggen.

Als ik kijk naar mijn eigen korte geschiedenis van de afgelopen tien jaar, kan ik slechts concluderen dat mijn wereld in die periode volledig op zijn kop is gezet. Tijdens de millenniumwisseling was ik nog niet eens klaar met mijn middelbare schoolopleiding, en in de jaren die erop volgden, ben ik als het om scholing gaat zelfs nog twee keer meer gestopt met mijn opleidingen. Echt vooruit denken deed ik toen nog niet…. Carpe diem.

Eind 2002 vond ik mijn draai, mijn passie. Door me als persoon te ontwikkellen. Niet als professional, specialistisch opgeleid om de rest van mijn leven in die beroepsgroep te kunnen werken, maar een ontwikkeling als mens. Meer uit mijn leven halen als het om contact, communicatie, internactie, eigenwaarde, zelfvertrouwen, geluk en succes gaat. Ik ontdekte dat ik mijn roeping had gevonden. Groeien en laten groeien, daar kwam het in het kort op neer. Mezelf helpen en door dat te doen, daarmee ook anderen helpen zichzelf te helpen. Groter worden, sterker, liefdevoller, gezonder, succesvoller. En dat dit inhield dat ik eerst nog de grootste horde van mijn leven tot dan toe moest nemen, dat kon ik uiteraard niet bevroeden.

In 2003 verloor ik meer dan 90% van mijn gezichtsvermogen. In twee jaar tijd volledig kapot geopereerd en behandeld. En ik moest leren om als slechtziende en zelfs als potentiële toekomstige blinde door het leven te gaan. Zonder zicht leven in een voornamelijk visuele wereld. Elke droom, geloofsovertuiging die ik had werd overboord gegooid door angst, onzekerheden en letterlijk weinig vooruitzichten.

Maar een mens is flexibel, en heeft veerkracht. Heeft de potentie om uiteindelijk op te krabbelen en weer te gaan staan. Te gaan staan voor zijn of haar dromen, er in te geloven en ze uiteindelijk ook werkelijk te leven. Na een flink aantal jaren van dieptepunten en putzitten was de tijd aangebroken om terug te veren.

De tweede helft van het eerste decennium in het nieuwe millennium was er een van wederopbouw. Geloven, dromen, durven, doen en doorzetten. Ik kan niets anders zeggen dat ik in die laatste vijf jaar mezelf keihard heb aangepakt, ben tegengekomen en heb uitgedaagd. Langzaam maar zeker een leven opbouwen waar ik achter stond, waar ik van droomde. Een leven waar ik voor koos. Natuurlijk ging niet alles als vanzelfsprekend en ben ik onderweg nog vele hobbels en valkuilen tegengekomen, maar nu, aan het einde van dit eerste decennium sta ik dichterbij mijn dromen dan ooit.

Mijn dromen zijn groter, mijn doelen omvangrijker, mijn resultaten succesvoller en mijn uitdagingen immenser. En weet je, het maakt niet uit waar je nu staat. Je hoeft alleen maar even over je schouder te kijken om te zien waar je vandaan komt en hoe groot jouw successen zijn geweest. Misschien heb je er zelfs niet eens bij stilgestaan dat je sommige dingen al bereikt hebt, die je ooit wilde doen of hebben.

Pure kracht zit in je. Als een rijk gevulde onuitputtelijke bron waar je van mag drinken, in mag baden en zwemmen en met bakken tegelijk mag gebruiken om die dingen te doen waar je altijd al van gedroomd hebt.

Hoeveel tegenslag je de afgelopen maanden of zelfs jaren ook hebt gehad, besef dat je door enkel vooruit te kijken een koerswijziging in gang kan zetten waarbij al de meest minuscule verandering op langere termijn voor enorme veranderingen kan zorgen.

Het oude jaar is voorbij, maar het nieuwe decennium staat voor de deur. Wat ga jij doen in deze nieuwe periode? Wat durf jij te dromen? Neem een minuut of drie de tijd en schrijf eens op wat je belangrijk vindt. Waar je nu waarde aan hecht en wat je wilt in de komende tijd.

Ga voor de uitdaging. Want hoe groter de uitdaging, hoe groter het succes. Of je het nu wel of niet behaald. Doordat je jezelf toestaat te dromen en die droom te leven, ben je al verder gekomen dan je ooit had durven denken. En dat maakt je daarom alleen al succesvol. In ieder geval in mijn ogen.

Ik ben succesvol. Meer dan ooit, en ik ben niet van plan het hier bij te laten. ik ben al uitgedaagd om te laten zien hoeveel ik in mijn mars heb en ik heb de intentie om ook mezelf dit komende jaar weer te gaan verbazen.

En jij? Durf jij de uitdaging aan? Ik daag je uit.

Vertel me jou uitdaging voor het komende jaar, ga die commitment aan. Ik beloof je in ieder geval te belonen voor je inspanningen.
Hoe? Ga naar www.robertvanderwolk.nl/uitdaging en lees meer.

Op ons succes!

Je mening telt
About the author

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

You might also like

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>