‘Tegenpolen trekken elkaar aan, trekken elkaars kleren uit en stoten elkaar weer af.’ De Duitse komiek Dr. Von Hirschhausen vat het wel mooi samen. Hoe komt het dan dat je voor iemand kunt vallen die helemaal niet bij je past? En, nog belangrijker, hoe zorg je ervoor dat je de volgende keer wel verliefd wordt op iemand met wie je samen door het leven kunt gaan?
Veel mensen maken geen verschil tussen bewuste en onbewuste aantrekkingskracht. Bewuste aantrekkingskracht ken je waarschijnlijk wel: Je valt misschien op lange vrouwen in een leidinggevende positie. Of je houdt van mannen met blonde krullen die kunnen schilderen. Dit zijn heldere selectiecriteria, en daar ben je je waarschijnlijk van bewust.
Onbewuste aantrekkingskracht is iets wat je niet in woorden kunt vatten: Je voelt letterlijk de magnetische aantrekkingskracht van een persoon en geeft je eraan over – heerlijk, toch? Ik ga je van een illusie beroven: Deze aantrekkingskracht, hoe geweldig die ook is, is geen garantie voor een gelukkige toekomst met elkaar.
Hij baseert bijvoorbeeld op dingen als onbewuste herinneringen uit je jeugd: Deze persoon kan gewoon op iemand lijken die vroeger aardig voor je was. Maar ook lichaamsgeur (dus niet uit een flesje!) speelt een grote rol: Je kunt iemand letterlijk ‘niet luchten’ – of juist wel.
Als dit een persoon van het andere geslacht is, vertelt de natuur jou gewoon dat jullie waarschijnlijk mooie, gezonde baby’s met elkaar kunnen maken, omdat jullie genetische materiaal prima bij elkaar past. Je kunt het een tijdje geweldig met elkaar hebben, totdat je merkt dat er behalve de fysieke aantrekkingskracht helemaal geen echte basis is voor een relatie… Maar wat is dan wel een goede basis?
St. Exupéry drukte het zo uit: ‘De ervaring leert ons dat liefde niet bestaat uit het naar elkaar kijken van twee mensen, maar uit het samen in dezelfde richting kijken.’ Met andere woorden: Jullie hebben dezelfde verwachting van het leven, jullie willen dezelfde dingen uit het leven halen, samen aan dezelfde dingen werken, gezamenlijk iets plannen en uitvoeren, jullie willen echt het leven met elkaar delen.
Dit kan alleen maar als – bovenop de onbewuste aantrekkingskracht – je kernwaarden ook overeenkomen met die van je partner.
Je kernwaarden zijn de dingen waar jij voor staat. Iets waarin je gelooft, waar je voor zou vechten, en waar je voor leeft. Jouw kernwaarden zorgen ervoor dat je elke dag uit bed komt. En daarom is het belangrijk dat je beseft wat echt belangrijk is voor jou.
Hecht je bijvoorbeeld veel waarde aan vrijheid en avontuur, en is het je grootste droom om een jaar met je rugzak door China te trekken? Dan kun je vanwege onbewuste aantrekkingskracht op iemand vallen die haar baan uitzit omdat zij al uitkijkt naar haar pensioen over 15 jaar.
Hoe lang je met elkaar gelukkig blijft, kun je echter zelf uitrekenen. Het is veel handiger om meteen een vrouw te kiezen die deze droom met jou deelt en je gaat helpen hem waar te maken!
Staat een gezin en harmonie hoog op je verlanglijstje? En ineens kom je zo’n heerlijke kerel tegen, helemaal jouw type, hij is ook nog weg van jou – alleen hij wil absoluut geen kinderen. Je kunt het natuurlijk proberen, en misschien draait hij nog bij, voor jou.
Jullie worden verliefd op elkaar en hebben een mooie tijd, totdat jij nu echt kinderen wilt. En hij nog steeds niet. Als je meteen met een boog om hem heen was gelopen, had je je een gebroken hart kunnen besparen. En die keuze heb je in het begin!
Er zijn ongeveer 3 miljoen singles in Nederland. De helft daarvan is van het geslacht dat je zoekt, en laten we zeggen dat 10% van jouw leeftijd zijn. Dat zijn nog steeds 150.000 mensen waaruit je jouw geschikte partner kunt kiezen! Hoe helderder je je normen en kernwaarden hebt, hoe groter de kans dat je de persoon herkent die echt bij je past.
Je kernwaarden bepalen trouwens ook in welke baan en met welke vrienden je het gelukkigst bent. Als je bijvoorbeeld grote waarde hecht aan oprechtheid en voor je werk moet liegen, kun je beter op zoek gaan naar een nieuwe werkgever. En als vrijheid jouw hoogste prioriteit is, ben je waarschijnlijk het gelukkigst als zelfstandige ondernemer…
Ben je benieuwd naar jouw eigen kernwaarden? Bekijk dan de lijst via deze link . Omcirkel de kernwaarden die je spontaan aanspreken en streep de woorden door die je tegenstaan. De inzichten die je nu verkrijgt, kunnen je leven veranderen! Maak jouw lijst en kies voortaan de baan, de vrienden en de partner die echt bij je past!
Dolores Dimic is gepubliceerd auteur van ‘How to Find Someone You Love’ en helpt singles die graag een partner willen die bij hen past. Met haar eigen formule heeft ze honderden singles wereldwijd kunnen helpen de ware te vinden.
Als je er klaar voor bent om de ware te ontmoeten, bekijk dan nu gratis de ‘3 Secrets You Need to Know to Never Fall For The Wrong Partner Again’.
Bea, wat fijn dat je het antwoord op je vraag hebt gevonden! Als je nog meer vragen hebt, laat het me dan weten. Meer tips staan trouwens in mijn boek ‘Op zoek naar jou – Hoe vind ik de ware’, verschenen bij boekscout.nl Heel veel geluk met het vinden van de ware, en ik kijk uit naar een uitnodiging voor je bruiloft!
Ik ben deze blog vandaag tegenkomen en vind geweldig! Dit klopt helemaal, is waar! Zo mooi geschreven…heb antwoord op mijn vraag…dank je wel.
ik zal het delen..
[…] Het is heerlijk en opwindend als bij de eerste ontmoeting de vonken er vanaf springen, en oh zo spannend om seks te hebben met iemand die je nauwelijks kent. Er zijn mensen die we zo aantrekkelijk vinden dat we er heel dicht bij in de buurt willen zijn, omdat ze zo fijn aanvoelen, zo een mooie uitstraling hebben, eigenlijk weten we niet precies waarom, maar het is gewoon verleidelijk. Deze aantrekkingskracht is vaak gebaseerd op de geur van deze persoon die je niet eens bewust waar kunt nemen. Als de persoon een potentiële partner is, probeert de natuur jou hier te vertellen dat jullie genetische materiaal prima bij elkaar past en dat jullie mooie kinderen kunnen maken. Geweldig nieuws – maar nog geen garantie dat jullie samen gelukkig door het leven kunnen gaan (meer hierover in Tegenpolen trekken elkaar aan – echt waar?). […]