Beperkende overtuigingen aanpakken

Houd jij Je Aan de Snelheidsbeperking?

In bijna alle gevallen is het antwoord ‘ja’, en dan heb ik het niet over de snelheid op de autosnelweg, maar over de snelheidsbeperking op wat je werkelijk kunt en wie je bent. Als je meer wilt doen en zijn, dan is het belangrijk om die snelheidsbeperking van jezelf af te halen. Maar hoe doe je dat?

Mensen zijn geen karts
Een vriendin van me had laatst een leuke dag met vrienden besteed door te gaan karten. Ze is een goede coureur, en ook deze keer had ze veel lol en een goed resultaat.

Wat haar wel was opgevallen, was dat alle karts een maximumsnelheid ingesteld hadden. Geen enkele kart kon harder gaan dan de andere. “Wel zo eerlijk voor het competitie-element”, zei ik. “bovendien, als zo’n begrenzer er niet op zou zitten, kunnen er sneller ongelukken gebeuren”.

Toch een begrenzer?
Misschien hebben de karts een zelfde begrenzer, maar wij mensen hoeven dat niet te hebben. Of zijn we op dezelfde manier geconditioneerd dat we zijn gaan geloven dat als die mentale ‘begrenzer’ eraf zou gaan, we dan ook meer ongelukken zouden maken? Voor sommigen kan die gedachte een goed argument zijn. Voor anderen, wellicht niet. Zij willen wel van die begrenzer af, maar weten nog niet hoe.

Wat is zo’n begrenzer?
De mentale begrenzer waar vrijwel elke wereldburger mee te maken heeft, is die van de limiterende overtuiging. Een opvatting die ofwel door henzelf is geplaatst, ofwel door anderen is opge-drongen. Wat hebben je ouders, je grootouders, je schoolmeesters en andere invloedrijke mensen in je leven je allemaal geleerd? Waren het opvattingen die zij belangrijk vonden en aan jou doorgaven, of waren het vrijblijvende en flexibele ziens-wijzen waar je mee mocht spelen? En als het hun opvattingen waren, waren ze dan allemaal de juiste, zelfs nog anno 2014?

Hoe haal je de begrenzer eraf?
Om werkelijk het maximale uit je mentale motor te kunnen halen, is het handig om bepaalde overtuigingen uit je mind te halen; de begrenzer mag eraf. Maar hoe doe je dat?

1. Ga voor een nieuw snelheidsrecord
Hoe hard wil je gaan? Wat wil je bereiken? Wie is de persoon die je wilt worden? Zet een nieuw doel, zodat je weet op welk niveau je wilt spelen. Ging je mind voorheen “100 kilometer per uur”, stel jezelf dan de vraag hoe hard je vanaf nu zou willen kunnen? En bedenk ook wat die snelheid precies inhoudt.

2. Reset je begrenzer
De manier waarop je die begrenzer uit je mind trekt, is niet door jezelf nieuwe strategieën en tactieken aan te leren, maar door juist je ‘innerlijke begrenzer’ te resetten. Het lijkt wellicht zot. Ik hoor je denken ‘Ik wil helemaal geen begrenzer!’ – en ik geef je gelijk. Toch is het raadzaam om stukje bij beetje die begrenzer op te schroeven, in plaats van de volledige begrenzer eruit te slopen;

hij zat er niet voor niets al die tijd, en daarnaast is het handig om juist in gelijke stappen te gaan; een kind van acht zet je immers ook niet achter het stuur van je nieuwe auto. Van lopen naar fietsen naar een scooter wellicht, en dan pas een auto.

Hoe flexibel je mind ook is in het wijzigen van je snelheidslimiet, een te grote stap zorgt bijna altijd voor een grotere rem op het hele proces dan vooruitgang; je bewuste mind verbrand rubber bij het leven, terwijl je onderbewuste mind de handrem erop heeft.

Verdien je nu bijvoorbeeld €50.000,-  per jaar, dan is een stap naar €1.000.000,- echt te groot. Je financiële begrenzer kun je dan beter resetten op bijvoorbeeld €100.000,- zodat je bewuste alsook je onderbewuste mind in harmonie werken aan die nieuwe overtuiging en dat nieuwe doel.

Dat neemt natuurljk niet weg dat je uiteindelijk alsnog dat ‘snelheidsrecord’ op €1.000.000,- kunt zetten. In dit geval is de kloof tussen waar je nu staat en waar je uiteindelijk wilt komen te staan een stuk makkelijker te overbruggen.

Een simpele manier om die innerlijke begrenzer te wijzigen is om elke dag jouw nieuwe doel te visualiseren. Verbind jezelf met de nieuwe jij, in mentaal en emotioneel opzicht. Schrijf het op zelfs. Het is een makkelijke manier, en dat maakt het in veel gevallen ook makkelijk om het niet te doen. Wees dus consequent.

 

Met je Nieuwe Maximum snelheid toch Cruisen
Nu je maximumsnelheid hoger ligt, hoeft dat natuurlijk nog niet te betekenen dat je continu met je voet op het gaspedaal moet blijven hangen. Dat zou pas echt voor brokken zorgen. Een testritje om te zien hoe snel je nu werkelijk kunt is prima, en ook zeker aan te raden. Alleen dan weet je hoe snel je ook werkelijk kunt. Soms is het echter ook slim om gewoon even fuel-efficient te rijden. Just cruisin’

Je ideale gewicht, die leuke man of vrouw, en die job die waar je al zo lang van droomt; nu de begrenzer eraf is, of in ieder geval verlegd, is het gemakkelijker geworden om ook daadwerkelijk opeenvolgende actie te nemen om daar te komen.

Je hoeft niet als een razende fanatiekeling drie keer per dag voor vijf dagen per week een uur uit te trekken om jezelf naar dat ideale gewicht te duwen, nog hoef je je profiel niet op honderden datingsites te zetten en elke donderdag, vrijdag en zaterdag een kroeg in te duiken om die charmante dame of leuke vent te vinden; dat is niet vol te houden.

Maar het feit dat je nu makkelijker actie kunt ondernemen om tot je gewenste resultaat te komen, dat is de vrijheid die je hiermee verkrijgt. Dat is de snelheid die je kunt gaan rijden. En van daaruit de volgende stap kunt aken.

Op jouw succes,

Robert

PS: wil je meer weten over hoe je niet alleen effectief, gefocust en doelgericht te werk kunt gaan, maar ook hoe je meer inzicht krijgt in waar dergelijke begrenzers bij je zitten? Dan is de In Zicht Masterclass wellicht iets voor jou.

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

>