De Taal Van De Liefde

Bouw Liefdevolle en Gepassioneerde Relaties

1  comments

Het is geweldig om leuke vrienden te hebben die jou begrijpen en met wie je het super kunt vinden. En wat heerlijk om samen te wonen met iemand die precies weet wat je nodig hebt zonder dat je het ook maar hoeft te zeggen. Hoe speciaal om te werken met collega’s die jou feilloos aanvoelen en waar jij meteen aan kunt zien wat er bij ze speelt. Maar wat als je elkaar gewoon helemaal niet begrijpt? En hoe zou het zijn om toch te kunnen doorgronden wat er aan de hand is?

In relaties communiceren we met elkaar, op verschillende manieren. Neem even een minuut de tijd om te bedenken op welke manieren jij jouw vrienden laat zien dat ze veel voor jou betekenen…

Dr. Chapman heeft ontdekt dat er vijf liefdestalen zijn (niet schrikken als je single bent: ze werken ook bij familie, vrienden en collega’s!). Als je deze liefdestalen kent, heb je een grote voorsprong op iedereen die ze nog niet kent – maar ook verantwoordelijkheid. Misschien kun je relaties redden door dit simpele concept met een stel te delen dat het op dit moment moeilijk heeft. De meeste mensen spreken en begrijpen alle vijf liefdestalen, maar meestal is eentje (soms twee) gewoon de ‘moedertaal’. Hier zijn ze dan:

1. Cadeaus

Bloemen, een boek, sieraden, tickets voor een concert. Klein, groot, duur, zelfgemaakt, alles telt. Elke keer als je gaat winkelen, loop je te denken hoe je hem of haar een plezier kunt doen. Als dit jouw liefdestaal is, wil je zelf ook heel graag cadeaus ontvangen. Als iemand die niet aan jou geeft, kan het zijn dat je je afgewezen en onbemind voelt.

2. Positieve woorden

Niet alleen maar ‘Ik hou van je’ in een relatie, maar ook erkenning, zoals ‘Dat heb je geweldig opgelost!’ of ‘Het is fijn om met jou samen hier te zijn’. Als je het maar uitspreekt! In een relatie met iemand die niet zo’n prater is, kun je je gauw eenzaam beginnen te voelen. Daarentegen bezwijk je helemaal als iemand zijn gevoelens voor jou in een gedicht samenvat.

3. Tijd en aandacht

Dit betekent tijd met zijn tweeën, zonder tv, mobiel, kinderen, andere afleiding. Je bent er helemaal voor elkaar op dat moment, luistert naar wat de ander bezig houdt en deelt jouw gevoelens met hem. Als dit jouw liefdestaal is, vind je het hoogst irritant als iemand tijdens jullie gesprek zo nodig zijn smartphone moet checken. Je bent echter gecharmeerd door een vriend of een partner die een uitje voor jullie twee organiseert, iets wat je altijd al hebt willen doen.

4. Lichamelijke aanraking

Hier gaat het niet alleen om seks in een relatie, maar ook om knuffels, kusjes, schouderklopjes, een hand op je arm. Mensen die voornamelijk deze liefdestaal spreken, zijn erg van het aanraken. Als dit jouw liefdestaal is, voel je je persoonlijk afgewezen als iemand je ‘van zich afslaat’. Maar je gaat helemaal op in een liefdevolle omhelzing en zoekt gewoon lichamelijk contact.

5. Dienstbaarheid:

Dit gaat over klusjes en het aanbieden van hulp. Het is in een relatie vaak de man, die deze taal spreekt en dus de lekkende kraan repareert, de voortuin opknapt en de logeerkamer verft zonder dat de partner er iets van hoeft te zeggen. In een relatie herkennen veel vrouwen het echter niet als liefdestaal als hij een keer de stofzuiger pakt. Mensen die deze liefdestaal spreken, vinden het vanzelfsprekend om een handje te helpen. Als de partner of collega hier echter moeilijk over doet, kunnen er misverstanden ontstaan.

Nu je dit weet, begrijp je misschien de volgende dialogen beter: ‘Je houdt niet meer van me, je hebt nog nooit een bos bloemen voor me gekocht!’ Hij (vol onbegrip): ‘Ik heb net de hele voortuin omgespit en je ziet het niet eens!’

Of: Hij komt ’s avonds terug van een zware dag en wil een knuffel. Zij: ‘Moet je steeds aan me zitten? Je ziet niet eens dat ik naar de kapper ben geweest. Waarom zeg je niet gewoon dat ik er mooi uitzie?’

Mocht je single zijn en op zoek zijn naar de ware liefde, houd deze liefdestalen dan in je achterhoofd. Intussen heb je waarschijnlijk door wat je eigen liefdestaal is. Als je zorgt dat je liefdespartner dezelfde taal spreekt, zullen jullie elkaar op lange termijn beter begrijpen, ook als de roze wolk een beetje verbleekt is. Je kunt meteen beginnen de liefdestalen toe te passen door om je heen te kijken en mensen bij hun communicatie te observeren. Waar gaat het goed (bij mensen die elkaars liefdestalen spreken en begrijpen) en waar kan het beter?

De liefdestalen zijn onderdeel van de CLAIM©-formule in mijn boek ‘How to Find Someone You Love’. De reden dat ik ze vandaag beschrijf, is onder andere deze mail die ik heb gekregen:

‘Bij de CLAIM formule heb ik ECHT logica uit kunnen halen. Het mooiste wat ik geleerd heb is de vijf talen van liefde. Als ik het aan vrienden vertel, beginnen ze eerst te lachen. Zodra ik elke taal van liefde uitleg, verandert de gezichtsuitdrukkingen 1 voor 1.  En knikken ze ja.

Dit boek heeft mij echt een duidelijk beeld gegeven van hoe je naar iemand op zoek gaat.

In plaats van zomaar daten.’

 

Dolores Dimic (small)Dolores Dimic is gepubliceerd auteur van ‘How to Find Someone You Love’ en helpt singles die  graag een partner willen die bij hen past. Met haar eigen formule heeft ze honderden singles wereldwijd kunnen helpen de ware te vinden.


Tags

beter met elkaar communiceren, de 5 talen van de liefde, Dr. Chapman, elkaar begrijpen, liefde, liefdestalen, relatie, taal van de liefde, talen van de Liefde


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Dolores

Over de auteur

Dolores Dimic is gepubliceerd auteur van ‘How to Find Someone You Love, helpt singles die  graag een partner te vinden die bij hen past. Met haar eigen formule heeft ze honderden singles wereldwijd kunnen helpen de ware te vinden.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meld je aan voor de nieuwwbrief

  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!