Stress Drieluik: Kom In Balans Met Deze 18 Anti-stress Tips

Ontwikkel Meesterschap In Je Eigen Psychologie

3  comments

Jezelf her-inneren aan wat rust is

Genieten van ont-stressen

Stap voor stap je innerlijke rust herontdekken.

Veel mensen zijn de hele dag druk en hebben nauwelijks tijd om aan zichzelf toe te komen. Tijd voor jezelf? Wat is dat?! Alles moet en je gaat maar door. Je verliest jezelf ergens onderweg. Hoe kom je weer terug, hoe zet je de eerste stappen op weg naar het ont-stressen van je leven, naar balans?

Speciaal voor jullie deze 18 Relaxte Anti-stress-tips!

1. Drink voldoende water: 1,5 – 2 liter per dag

Hierdoor verwijder je afvalstoffen uit je lichaam. Juist als je veel stress

ervaart is dit belangrijk. Je bent geneigd om meer koffie en thee te drinken (met cafeine/theine), om wakker te blijven en je te kunnen concentreren.

Dit zorgt er juist voor dat je concentratie op de lange termijn afneemt. Water drinken is het beste. Als je trouwens veel meer dan 2 liter drinkt, spoel je ook weer handige voedingsstoffen weg, dus 1,5 – 2 liter is het meest ideaal.

2. Loop elke dag een half uur buiten, liefst in de natuur

Dit zorgt ervoor dat je kuitspieren je bloedsomloop stimuleren, waardoor je lichaam makkelijker zuurstof opneemt en afvalstoffen afvoert.

De frisse lucht en het zonlicht zorgen voor vitamine D, met name in de wintermaanden tot aan april heb je dit nodig. Je raakt beter gegrond. Je lichaam kan zich zo bovendien beter voorbereiden op elk seizoen, waardoor je het minder snel koud hebt in de winter bijvoorbeeld.

3. Beweeg elk half uur even 

Je lichaam is ervoor gemaakt om te bewegen. Als je 3 uur lang met je benen over elkaar achter een pc zit, vind je lichaam dat niet fijn. De bloedsomloop heeft het nodig dat je je kuitspieren regelmatig gebruikt, zij zijn de pomp die je bloed weer vanuit je tenen, richting je longen en je hart stuurt.

 4. Sport 2/3 keer per week

Doe iets wat je leuk vindt, en niet iets waarvan je denkt dat het moet of hoort. Dit levert stress op. En als je enorm gestressed bent, doe niet teveel, sport juist langzaam. Anders denkt je lichaam opnieuw dat het in een fight/flight situatie zit.

5. Leer herkennen hoe je ademt

Onderzoek je adem op verschillende momenten van de dag. Tijdens een drukke bezigheid, tijdens een moment van ontspanning, op de fiets of wandelend. Leg, als je merkt dat je oppervlakkig ademt, een hand onder je navel en een hand boven je navel. Adem naar je handen toe.

6. Let op je voedingspatroon 

Slechte voeding is een stress-factor voor je lichaam. Vetten zorgen ervoor dat je lichaam nog meer energie verbruikt door een moeilijke afbraak. ‘Voed’ je jezelf echt? Ontdek welk voedingspatroon jou steunt. Misschien heb je voedingssupplementen nodig. Veel gekleurde groenten zijn goed voor je, onbewerkte voedingsmiddelen. Kauw goed, zo verteer je je voedsel beter en haal je er meer uit.

7. Neem je eigen verantwoordelijkheid 

Het belangrijkste instrument is je gewaarworden: “Ik, en ik alleen, ben verantwoordelijk voor de onbalans tussen wat ik droom dat mijn leven zou moeten zijn, en de dagelijkse gewoonten die het leven uit mijn droom doen wegvloeien.” Het kan lastig zijn, maar ga het aan. Je kunt het, anders voelde je je droom niet.

8. Vraag om hulp

Het is niet erg als je er alleen niet uitkomt. Vraag aan je partner, je vrienden, je buren, je collega’s en het universum om hulp. Alle hulp is meegenomen :). Maak duidelijk wat je wilt, anderen kunnen dit niet ruiken. Vaak zijn mensen juist bereid om je een stap verder te helpen.

9. Word je bewust van wat je denkt 

Besef goed dat waar je aan denkt, dat je dat krijgt, of je het wilt of niet. Gedachten zijn mentale energie; je oude gedachten zetten het oude gedrag en je oude leven voort. Je lichaam zal langzamer volgen, dan je hoofd en hart met hun nieuwe sprongen. Wees lief voor jezelf.

10. Leer nee zeggen tegen dat waar je geen goed gevoel bij hebt

Dit is iets om spelenderwijs te ondervinden. Kijk maar eens wat er gebeurt als je dit doet. Grenzen neerzetten kan een heel proces zijn. Ga het aan, het helpt je om meer ontspanning te vinden. En van daaruit je dromen waar te maken.

11. Zeg duidelijk ja tegen dat wat je energie geeft. Meestal gooien we energiegevers er als eerste uit, willen we eerst doen wat gedaan moet worden, wat de omgeving verwacht. Houd je energiegevers voorop in je ‘things to do’ lijst. Zeg ja tegen je droom.

12. Bouw rust en ontspanning in 

Zorg ervoor dat je als tegenhanger in alle drukte aan jezelf toe komt. Daar heb je recht op. Wees af en toe stil, het is wetenschappelijk aangetoond dat meditatie de meest effectieve ontspanning levert.

13. Doe wat je doet met volle aandacht

Multitasken levert enorm veel stress op, monotasken helpt je om dat wat je doet gericht te doen. Hierdoor ben je juist sneller klaar dan wanneer je alles tegelijk doet.

 14. Wen jezelf aan kalm te reageren

Stress is bijzonder besmettelijk, maar kalmte ook. De vraag waar het om draait is: wil je anderen besmetten met meer stress, of wil je jezelf en de mensen om je heen helen met kalmte? Als je het laatste wilt, probeer dan kalmte uit te stralen. Voordat je ergens op reageert, probeer tot tien te tellen, of tijd te winnen door te zeggen: “Ik weet het niet. Ik moet hier even over nadenken”.

15. Vergroot je eigenwaarde

Stel dat jij een leeg vat bent dat moet worden gevuld, druppel voor druppel, met je prestaties. Pas dan “ben je iemand”. De waarheid is echter dat je waarde bestaat uit je bewustzijn, uit je vermogen om waar te nemen en te ervaren. De waarde van een menselijk leven bestaat eruit dat het bestaat. Je bent een persoon die probeert te leven en dat maakt je even waardevol als elke andere persoon die hetzelfde probeert te doen.

16. Volg je hart

Ontdek wat jouw passie is, en waar jouw talenten liggen. Hoe langer je op het spoor bent van dat wat anderen van jou verwachten, en je prioriteit bij je omgeving ligt, destemeer stress bouw je voor jezelf op. Kies voor jezelf, ontdek wie je bent en leef daarnaar.

17. Leer onderscheiden wat van jou is en wat van anderen

Hoe jij reageert op de buitenwereld, hoort bij jou. Hoe de buitenwereld reageert op jou, hoort bij de buitenwereld. Achterhaal hoe jij de buitenwereld interpreteert, welk verhaal zich in jouw hoofd afdraait als je iets doet, of niet doet, in contact bent met anderen of juist eenzaam. Merk ze op en laat ze gaan. Als jij de manier waarop je de wereld verwerkt aanpast, verandert de wereld die je verwerkt.

 18. Herprogrammeer je cellulaire herinnering

Hiermee neem je de bron weg van dat wat bij jou de stress veroorzaakt. Sla niet aan het hanteren van je vervelende gevoelens, kijk naar waar ze vandaan komen. Zo voel je je er op een gegeven moment nog veel meer vrij van en herstel je de balans.

Ik wens je een heerlijk relaxte dag toe! Wees mild voor jezelf bij het toepassen van nieuwe dingen in je leven. Lukt het een dagje niet, dan is het ook goed. Elke dag is een nieuw begin!

Warme groet,

Margaretha
(die nu aan het ont-stressen is door ins blauwe hinein een beetje voor zich uit staart en nergens aan denkt. Wat een verademing!)

P.S. Met dank aan: De helende kracht van Do-In (Lilian Kluivers), Bijnieruitputting (James Wilson), De moed van imperfectie (Brene Brown), De Healing Code (Alex Loyd) en Leef in balans (Dr. Wayne W. Dyer) en de Academie voor Holistisch Coachen.

P.S.2: Dit overzicht is natuurlijk lang niet compleet. Weet jij nog meer anti-stress-tips? Wat werkt voor jou altijd heel erg goed? Laat ze hieronder achter bij de comments! Ik kijk er naar uit, leuk om te lezen! 🙂

Margaretha Schokker is Volg-je-hart-specialist. Na haar burnout en een reorganisatie volgt ze nu een opleiding tot Holistisch Life Coach. Ze helpt je je hart te volgen, dichter bij jezelf te komen en om balans en ontspanning te vinden in de drukte van elke dag. Vanuit haar bedrijf Reinvent Yourself! biedt ze speciale coaching en training om je leven makkelijker te maken.


Tags

aandacht, anti-stress tips, beweging, eigenwaarde, geest, herprogrammeren, hulp, kalmte, lichaam, ont-stressen, ontspannen, sporten, verantwoordelijkheid, voeding, water drinken


Lees dit ook 

De Empatische Leider In De Corporate Wereld

De Empatische Leider In De Corporate Wereld

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Margaretha

Over de auteur

Margaretha Schokker is gefascineerd door drijfveren. Na haar burnout en een reorganisatie volgt ze nu een opleiding tot Holistisch Life Coach. Ze helpt om balans en ontspanning te vinden in de drukte van elke dag en geeft meer tips om je leven makkelijker te maken.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

  • Margaretha schreef:

    Hoi Ingrid,

    Dank je wel!! Het is heerlijk om ze te schrijven. 🙂

    Fijne dag gewenst!

    Warme groet,

    Margaretha

  • Ingrid du Prie schreef:

    Hoi Margaretha,
    Hele fijne blogs schrijf je!
    Groetjes Ingrid

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Meld je aan voor de nieuwwbrief

    Geoptimaliseerd door Optimole
    >
    Success message!
    Warning message!
    Error message!