Je kent het wel: zit je lekker te werken achter je computer of laptop, stoot je per ongeluk je kop thee of koffie om! Vanaf dat moment gaat alles in slow motion en in ultra-speed tegelijkertijd. Wat doe je?
Recentelijk gooide ik een volle kop thee over mijn laptop heen terwijl ik met mijn iPad in een Skype-gesprek zat. Normaliter zou ik, net als menig ander, in paniek schieten, moord en brand schreeuwen en dagen- en nachtenlang piekeren over hoe ik mijn dierbare digitale geliefde zou kunnen redden.
Begrijp me goed: mijn laptop is mijn leven. Het is een extensie van mijn lichaam. Ik sta er mee op en ga er mee naar bed. Ik heb dus alle reden om te panieken, zeker als je weet dat mijn levenswerk van de afgelopen 10 jaar op de laptop stond en ik ruim een half jaar geleden voor het laatst een back-up heb gemaakt. Toch bleef ik kalm, toen het drama zich voltrok.
In alle rust legde ik mijn iPad neer, zei tegen mijn gesprekspartner dat ik even een doekje ging pakken om de tafel te drogen, pakte ondertussen een lege pan uit de kast en zette de waterkoker nog maar een keertje aan.
Terwijl ik de laptop boven de wasbak laat uitlekken, haal ik een pak met rijst te voorschijn en goot deze leeg in de pan. Snel nog even een droog doekje over mijn metalen maatje halen en met de natte kant in de pan met rijst zettend, vervolgde ik mijn gesprek op Skype.
“Ben je niet bang dat ‘ie nu kapot is?’ vraagt de vriendin, terwijl ik heet water in een theekop schenk. ‘Een beetje’, antwoord ik. ‘Maar ik kan er nu toch niets aan doen. Sterker nog: het beste wat ik nu kan doen is me verheugen op het moment dat ik mag gaan bedenken welke uitvoering van mijn nieuwe laptop ik nu van mezelf mag uitzoeken.”
De gebeurtenis blijf hetzelfde, hoe je er ook tegen aan kijkt. Maar je reactie op de gebeurtenis bepaalt uiteindelijk je uitkomst. In dit geval: schiet je in de stress en laat je je energie weglopen, of wordt je blij omdat je nu een wel heel goede reden hebt om het nieuwste model laptop uit te kiezen?
Ik geef je nog een ander voorbeeld:
Recentelijk zat ik in de trein uit Leiden naar Haarlem.. Honderd meter voor het station komt de trein tot stilstand, terwijl de machinist omroept dat we even gestopt zijn voor een rood signaal. De trein echter, komt vanaf dat moment niet meer in beweging.
Minuten verstrijken en hoewel de machinist nog enkele malen over de intercom mededeelt dat de trein opnieuw gestart wordt, lijkt het probleem van dusdanige omvang te zijn, dat het ding niet meer op eigen kracht het station gaat halen.
Om me heen zie ik mensen zuchtend op hun horloge kijken en hier en daar hoor ik mensen telefoongesprekken voeren, waarin ze de ander in geagiteerde geuren en kleuren vertellen dat de trein kapot is en ze niet weten hoe lang het gaat duren, voordat ze het station bereiken.
De atmosfeer wordt grimmiger. De conductrice loop enkele keren, zich verontschuldigend, langs en benadrukt enkel de feiten die wij passagiers ook kunnen opmerken (“De trein is nog steeds kapot”), hetgeen enkel zorgt voor meer irritatie.
In plaats van me druk te maken om de tijd die ik aan het verliezen ben, sluit ik mijn koptelefoon op mijn telefoon aan, strek mijn benen, hang wat naar achteren en sluit mijn ogen, terwijl ik me langzaam op de beat van mijn playlist, getiteld “Relax” laat meevoeren.
De vertraging loopt op tot iets meer dan een uur, en ik kom uitgerust, ontspannen en glimlachend de trein uitgewandeld, terwijl ik andere passagiers gestressed, boos en gehaast de wagons zie verlaten.
Wat is er nu gebeurd? Niets verschillends, toch? We hebben allebei dezelfde gebeurtenis meegemaakt. Maar in plaats van stress, heb ik de gebeurtenis geherkaderd naar een extra relax-uurtje.
Herkaderen of ‘reframing’wil zeggen dat je een andere betekenis geeft aan dat wat er gebeurt. Dit kan in principe met alle gebeurtenissen of situaties.
Waarom herkaderen? Simpel: wanneer je merkt dat je je in een situatie bevindt die je niet ondersteunt, denk aan het thee-incident met de laptop of de vertraging met de trein, dan heb je direct de beschikking over een alternatieve invulling die je meer energie, plezier of juist minder ongemak verleent.
Bedenk dat je altijd een keus hebt, en dat jij degene bent die bepaalt, hoe je je wilt voelen, ongeacht dat wat er buiten je gebeurt.
Op jouw succes,
Robert
Robert, dankjewel voor dit artikel. Kan ik lekker mee aan de slag, met deze “useful reminder”.