Je Hebt Altijd Een Keuze

Persoonlijke Groei

0  comments

Het lijkt soms moeilijk om te geloven dat je op elk moment minstens twee keuzes hebt. In sommige situaties lijkt het namelijk dat er geen keus is en dat je die ene keus wel moet nemen. Maar is dat werkelijk zo? Ik leg de stelling bij je neer dat je altijd een keus hebt en leg je uit waarom.

Wat is een keus?
Een keus betekent, volgens het woordenboek, het verkiezen van één orgaan of gedragslijn uit meerdere mogelijke, overeenkomstig de uitslag van een bepaalde test of gestelde voorwaarde.

Simpel gezegd is een keuze een optie die je verkiest boven een andere. Daarmee wordt al onderstreept dat een keuze een minimum van twee opties bevat. Dus wat zijn je twee opties?

Niet kiezen is ook een keuze
Je kunt natuurlijk de keuze maken om een stap te nemen; welke stap dan ook. Zit je vast in je relatie bijvoorbeeld, dan kun je overwegen om de relatie te beëindigen. Het werkt niet meer en de motivatie om tijd en energie in te steken in iets wat niet meer gaat werken ontbreekt op alle fronten.

Of je maakt de keuze om te investeren in je relatie. Je onderzoekt wat precies de hoofdoorzaak is van dat er zo stroef verloopt tussen jullie; zowel jouw aandeel als dat van de ander, en jullie besluiten om aan die knelpunten te werken.

Een derde optie, die, wanneer je hem leest niet voor de hand ligt, maar in de praktijk toch vaak voorkomt (zo niet het vaakst), is om alles te laten zoals het is en geen keuze te maken om iets er aan te doen. De situatie blijft voortsudderen voor nog een tijdje. Wanneer je besluit om niets te doen aan de situatie, dan heeft dat gevolgen; niet kiezen is dus ook een keuze.

Iedere keuze is de beste… op dit moment
Bedenk goed dat welke keuze je ook maakt, de beste keuze is die je op dit moment kunt nemen, en ik zal je uitleggen waarom ik dat zeg.

Uit alle keuzes die je nu voor je hebt liggen, is de keuze die je uiteindelijk zult maken de beste keuze uit alle keuzes. Je hebt ze allen bekeken, de gevolgen ervan overzien of in ieder geval overdacht (als ik dit doe, gebeurt er dat), en op basis van je conclusies en hypotheses maak je ene keuze. Die keuze is de beste keuze uit alle keuzes die je op dat moment voor je had liggen. Een betere is er niet, en een slechtere keuze is simpelweg geen slimme optie.

Dit betekent overigens niet dat je in de toekomst – of dat nu vijf minuten, vijf uur, vijf dagen, weken of zelf vijf jaar is – een nieuwe keuze kunt maken op dit onderwerp. Maar ook dan: iedere keuze die je dan maakt zal de beste zijn.

Het klinkt misschien een beetje vreemd om dit te denken, maar ik hoop dat het concept ervan je in ieder geval toto nadenken aanzet. We filteren elke dag, op elk moment de realiteit die we met onze ogen zien op een manier, dat deze zich confirmeert aan onze overtuigingen, onze waarden en onze normen. Simpel gezegd: dat wat denken is dat wat we zien.

En met die gedachte in je achterhoofd is de overstap klein om jezelf in ieder geval de mentale en emotionele steun te geven dat de keuzes die je maakt de juiste zijn.

Ik ben behoorlijk analytisch ingesteld. Een theoreticus, een mindset-man (hoewel dit gelukkig in de afgelopen tijd flink is veranderd naar een balans tussen hoofd, hart en lichaam). Ik was een eeuwige twijfelaar als het aankwam op het maken van keuzes.

Als je bekend bent met de term buyers regret, dan kan ik je zeggen dat ik één van de besten was: ik had zelfs buyers regret over mijn buyers regret.

Door mezelf te trainen dat de keuzes die ik maakte goed waren, stelde ik mezelf gerust dat ik niet alleen de juiste producten kocht, maar ook de juiste relaties met mensen aanging, de juiste stappen nam voor mijn bedrijf, de gezondste beslissingen nam om mijn lichaam sterk te houden.

Het is een kwestie van mindset; van geloven in jezelf. Dat je de juiste keuze maakt, en dat die keuze voor nu de beste is. En mocht het, in het niet-beste geval, zo zijn, dat die keuze op een later termijn toch niet uitpakt zoals ik voor ogen heb, dan kan ik altijd nog een nieuwe keuze maken in het ‘hier’ en ‘nu’ om de correcties te maken die nodig zijn om me te brengen waar ik wil zijn.

En dat kun jij ook. Aan jou de keus.

Op jouw succes,

Robert

 


Tags

de beste keuze, keuze, niet kiezen, overtuiging


Lees dit ook 

De Verleiding van Pessimisme

De Verleiding van Pessimisme

Waarom Doe Je Wat Je Doet

Waarom Doe Je Wat Je Doet
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meld je aan voor de nieuwwbrief

>
Success message!
Warning message!
Error message!