De Prijs Van Succes
3

De Prijs Van Succes

P>rijskaartjes, ze zitten overal aan vast tegenwoordig. Of je nu een nieuwe laptop, een auto of een huis koopt; alles heeft zijn prijs. Maar ook zaken die niet zozeer in de winkels te koop zijn –  een nieuwe liefde, gezondheid verbeteren, of je droombaan vinden – hebben een prijs.

1. Alles heeft een prijs
“Geluk is niet te koop” wordt vaak gezegd. Maar geluk kan evenwel nog een prijs hebben. Elke actie die je neemt om gelukkiger te worden, vergt een bepaalde vorm van betaling. Dat geldt ook voor succes, liefde, goede gezondheid en zelfs financiële zekerheid.

Wil je een gezond en sterk lichaam hebben, dan zul je er vooral tijd en energie in moeten steken, jezelf disciplineren om consistent en consequent te zijn, met name wanneer het even niet zo gemakkelijk gaat. Wil je een intiemere relatie met je geliefde, dan betekent het dat je zult moeten investeren in bijvoorbeeld liefdevolle aandacht, speciale momenten samen creëren of zelfs je schoonfamilie beter leren kennen.

2. Wat kost het?
Wat het ook is dat je zoekt in het leven, alles heeft zijn prijs. Maar denk nu niet direct enkel aan een prijs in de zin van geld. Soms is een prijs de investering die je maak tin termen van tijd, energie, opoffering door keuzes, relaties, gezondheid. Ja, het klinkt raar wellicht, maar we denken er zelden bij na dat het najagen van één doel op een bepaald vlak, ons een rekening voorschotelt op een ander vlak.

Stel bijvoorbeeld dat je voor je werk een paar maanden, naar het buitenland toe moet. De financiële vergoeding kan erg aantrekkelijk zijn om deze kans niet aan je te laten ontglippen, maar vraag je eens af wat de relationele prijs is die je ervoor zou kunnen betalen?

3. Bepaal je prijs
Hoe staat het met jouw goede voornemens? We zijn welgeteld een week verder in het nieuwe jaar. Lukt het om je goede voornemen vol te houden, of kost het je moeite en veel wilskracht om door te gaan? Wellicht had je van te voren niet bedacht wat de prijs zou zijn die je zou moeten betalen om je gewenste resultaat te verkrijgen.

Wanneer je bedenkt dat je iets graag wilt hebben of doen, onderzoek dan wat de prijs is die je er voor zult gaan betalen. En kijk ook vooral verder dan enkel de financiële investering. Op welke vlakken betaal je nog meer? Zodra je een goede indicatie hebt wat de eindrekening is van je doel, neem dan even een moment en vraag jezelf of je werkelijk bereid bent die prijs te betalen. “Zo voorkom je verrassingen achteraf”.

4. Betaal het volle pond, en Geniet
Hoewel we gewend zijn om af te dingen – soms lijkt onze maatschappij net een marktplaatscultuur – wees erop berust dat je, zodra je je doel en de bijbehorende prijs hebt bepaald, ook de volle mep betaald. Korting in het leven komt vrijwel nooit voor, en al helemaal niet op dat wat je werkelijk wilt realiseren.

Voorafgaand aan mijn voettocht naar Santiago in Spanje had ik bepaald wat voor mij persoonlijk de investeringen zouden zijn. En als je het boek hebt gelezen, dan weet je dat ik een hoge prijs heb betaald om mijn droom te verwezenlijken. Ik betaalde met mijn keus om te gaan de volledige prijs om die droom te realiseren. Achteraf kun je niet terugkomen en vragen of je misschien wat terug mag krijgen, omdat de rekening zo hoog is. Wat dat betreft lijkt het leven op de tegenpool van de Belastingdienst: “makkelijker kunnen we het niet maken, wel leuker.”

En denk eraan: het is een doel dat je wilt behalen; het staat met een reden op je lijstje. De investering die je maakt hoeft zeer zeker niet een investering met een zuur gezicht te zijn. Integendeel. Betaal de prijs, en geniet ervan. Geniet van het proces om tot je succesresultaat te komen; of het nu sporten is, meer aandacht en tijd doorbrengen met je lief of meer gefocust zijn op dat ene project dat je zo graag dit jaar wilt verwezenlijken.

5. Betaal vooruit
Kijk dus goed naar je doel of voornemen. Je weet wat je wilt hebben of doen, en je weet (hoop ik) wat je gaat doen om dat voornemen te realiseren. Nu je ook weet wat de kosten of investeringen zijn om daar te komen en je voor jezelf de keus hebt bepaald of je wel of niet bereid bent om die prijs te betalen, wees nu ook bereid – indien je de prijs van je doel aanvaardt – om die prijs vooruit te betalen.

Stel bijvoorbeeld, dat je graag een wat gewicht wilt kwijtraken, zodat je voor de zonnige zomer er weer spectaculair uitziet. Dat betekent, dat je nu al zult moeten investeren om tot dat figuur te komen: gezonder eten, consequente periodieke lichaamsbeweging, mindset snacken. Pas als deze kosten betaald zijn, zul je van de resultaten kunnen profiteren.

Een ander voorbeeld: stel, je wilt graag een liefdevolle relatie. iemand in je leven met wie je je hoogtepunten kunt delen en kunt genieten van elkaars liefde en aandacht (tenslotte zijn we allemaal op zoek naar liefde). Wat doe je dan?

Wel, als je nog single bent en je wilt graag met een leuke man of vrouw iets serieus beginnen, dan is het wel zo handig dat deze mensen van jouw bestaan af weten. Zet jezelf dus op de kaart, ontmoet mensen, investeer in de kunst om te flirten, ga een paar keer op een date.

Ook in dit voorbeeld investeer je vooraf om vervolgens daarna de vruchten van je investeringen te plukken. Wees bereid om vooraf te betalen voor dat wat je echt wilt. Betaal de volle prijs, en blijf vooral in beweging om elke dag weer een stapje dichterbij te komen.

Wat is jouw doel en welke prijs ben jij bereid ervoor te betalen? Deel jouw droom hieronder in het commentaarveld.

Op jouw succes,

Robert

 

PS: Zoek je nog meer tips om met meer zekerheid je doel wel te behalen? Dan is de IN ZICHT Masterclass wat voor jou. Klik hier voor meer informatie.

 

 

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is internationaal spreker, trainer en life-coach. Met diverse boeken, eBooks en honderden artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdfaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

 • Barry Houben schreef:

  “”you do not pay the price of succes, you enjoy the price of succes.”” Dit is een zeer ondoordachte uitspraak. Alles heeft zijn prijs en succes ook, de meeste vormen van succes gaan gepaard met een vermindering van privacy. Als je door je succes volledig in de spotlights komt te staan is je privacy ook volledig weg. Dit is geen uitzonderingsvoorbeeld. Nederland staat bol van de mensen die in de spotlights staan. Natuurlijk hangt het van de cultuur af waar je in zit maar in Nederland zijn mensen, voorzover ik weet, nogal gesteld op privacy.

   
 • Robert schreef:

  Interessante gedachte Barry, hoe je succes koppelt aan vermindering van privacy. Blijkbaar heb je een bepaald beeld of gevoel bij het woord succes. Wat betekent succes voor je?

  In mijn optiek kan succes variëren van het behalen van je streefgewicht tot het vinden van een liefdevolle partner. Dat hoeft volgens mij niet gekoppeld te zijn aan vermindering van privacy.

  De uitspraak van Zig Ziglar “You don’t pay the price of success, you enjoy the price of success” vind ik een ware voltreffer. Zoals ik het zie ligt de nadruk op ‘pay’ en ‘enjoy’. Denk er maar eens over na: hoe vaak zijn we aan het betalen met een chagrijnige kop? Het kost ons wat.

  In plaats daarvan brengt Zig juist de nadruk op wat het je zal opleveren. Het is de route naar je succes toe waar je voor betaald, en dan kun je er ook maar beter van genieten (b.v. het sporten om op je streefgewicht te komen). Het wordt anders een strijd om je doel te behalen, en dat lijkt me geen goede insteek.

   
 • Barry Houben schreef:

  Tsja…wat betekent succes voor mij? Dat is een goeie vraag..

  Ik help met regelmaat mensen met allerlei zaken en als ze meewerken dan ook met succes, het is hun succes..ik hou er verder geen bevredigd gevoel aan over. Succes betekent voor mij niet zoveel omdat elke kleine overwinning leidt naar een volgende overwinning die ik moet behalen om het succes te continueren. Stilstand is achteruitgang.

  Jazeker, het behalen van je streefgewicht is meestal onder begeleiding, dat hoeft niet maar meestal is er wel een sportschool bij betrokken, dieetisten, artsen enz. Ik heb hier dan wel vooral over de mensen die al jaren bezig zijn met gewichtsvermindering en het niet rondkrijgen. Die mensen zoeken hulp en dat betekent automatisch dat zij er een deel van hun privacy voor moeten opgeven. Het vinden van een liefdevolle partner hetzelfde verhaal, je gaat via datingsites, een cafe…een vereniging waar je zowieso al op zat. Het eindresultaat is dat je een liefdevolle partner krijgt en de hele aanhang erbij. Weg privacy.

  Afhankelijk van wie je bent hoeft het opgeven van je privacy niet iets negatiefs te zijn.

  Als je het nu hebt over mensen die, ook al hebben ze er bewust voor gekozen, altijd in de spotlights komen te staan door hun beroep. Die mensen gaan er vaak aan onderdoor omdat het succes hun boven het hoofd groeit. Denk aan roddelbladen en allerlei andere media bijvoorbeeld. Als de roddelpers stront aan de knikker ruikt blijven ze snuffelen.

  Het leven moet zeker leuk zijn en zo positief mogelijk, zeker moeten we genieten van de weg naar succes toe. Dat strijd ik zeker niet af. Pas geleden heeft een onderdirecteur van het grootste binairy platform ter wereld contact met mij opgenomen. Hij wou meer weten over mijn zaken en wil in zaken gaan als alle voorwaarden besproken en akoord zijn. Of het doorgaat weet ik niet maar het is wel een succesje in die zin dat mensen zien wat ik doe. Daar kan ik dan wel van genieten maar het brengt geen brood op de plank totdat de zaken ook vaststaan. (het is wel een vreemd gevoel als een Engels sprekend persoon mij opeens belt en zaken wil doen).

  Mijn boodschap is: Laat je weg naar succes je niet verblinden, blijf met beide benen op de grond en zie de zaken zoals ze zijn. Verheug je op helemaal niks totdat ook werkelijk vaststaat dat je succes hebt. 🙂

   
 • >