december 9

0 comments

Positieve Kijk Op Negativiteit

By Robert


Het is de tijd van het jaar. Donkere dagen, zwarte nachten. En ook ik merk dat die veranderingen van de natuur impact hebben op mij: ik lig graag lang in bed, maar met deze koude donkere dagen draai ik me zelfs het liefst nog een keertje om en droom ik verder. Nee, de zin om actief als een malle uit bed te springen lijkt in een ver en grijs verleden te liggen, ook al is dat nog geen drie maanden terug.

Ook mijn dagelijkse stemming verandert. Hoewel ik een rasoptimist blijf, merk ik dat er ook (meer) momenten zijn waarop ik even de zwaardere kanten van het leven onder de loep neem. En soms is dat ook lang niet zo slecht ook overigens.

Negativiteit
Vaak zijn we er zo op gebrand om negativiteit zo ver mogelijk bij ons vandaan te houden, dat we zelfs onszelf voor de gek proberen te houden met onze boodschappen. Alleen al op de vraag hoe het gaat, komen de meest creatieve antwoorden naar de oppervlakte: “Ik mag niet klagen”, “Niet slecht” of zelfs “Ach, er zijn ergere dingen in de wereld…”. Vele manieren dus om te zeggen dat het niet zo lekker gaat, zonder daadwerkelijk te zeggen dat er iets aan schort. Het is niet dat dit erg is, ik bedoel, ik doe er zelf ook aan mee, ik twijfel soms of mijn omgeving er überhaupt wel bewust van is wat ze zegt. Wanneer je letterlijk luistert naar wat er gezegd wordt, verbaas je je soms zo veel, dat je haast van je stoel valt.

Hoewel ik ook maar een mens van vlees en bloed ben, en dus ook ‘fouten’ maak en allesbehalve een perfect leven leid, ben ik me er wel goed van bewust dat ik elk moment een keuze heb hoe ik me wil voelen en gedragen. En ondanks dat ik soms negativisme als hulpbron gebruik, kies ik er toch het liefste voor om optimistisch en positief door mijn leven te gaan.

Altijd positief dan?
Nee, het zou een ideale wereld zijn als we continu positief zijn. Dat helpt! … niet dus. Want het mooie is, dat we een keuzevrijheid hebben om de gebeurtenissen van ons dagelijks leven op een dusdanige manier invulling te geven die wij prettig vinden. En hoewel er ook mensen zijn die zich door die gebeurtenissen laten beïnvloeden – dit kunnen zowel positieve als negatieve gebeurtenissen zijn – kiest slechts een minderheid er voor om een ‘negatief’ gevoel of humeur te veranderen naar iets wat wel supporting is. Los van het feit dat ik hier geen oordeel aan wil hangen, is dit op zijn minst interessant te noemen. Want dat laat zien dat in sommige gevallen we er voor kiezen om onze kracht en verantwoordelijkheid uit handen te geven en ons afhankelijk te maken van dat wat er om ons heen gebeurt. Een positieve mindset hebben (of een negatieve) is een keuze.

Positief nieuws over negativisme
Zoals ik al eerder zei, elke dag, de hele dag door lopen met een grijns op je gezicht en een positieve draai aan alles geven kan er voor zorgen dat je mogelijke valkuilen niet meer ziet. Immers, alles is toch koek en ei? Er zijn geen tijgers en beren op de weg, of valkuilen of hoe je ze ook noemen wilt.

Hiermee loop je dus het risico om hard op je bek te gaan, omdat je niet ziet wat er voor je ligt. Te druk met je hoofd naar de mooie blauwe hemel gericht, als een echte optimist (keepung your head up, right?). En dat kan soms nog knap lastig worden. Of het nu gaat om je persoonlijke situatie, die van je relaties met anderen, je financiën of je werk. In elk van deze situaties doe je er dus goed aan om ook naar de potentiële gevaren te kijken.

Je hebt er geen rocketscience voor nodig om te snappen dat je beter een positieve mindset kunt hebben dan een negatieve. Maar negativiteit volledig uitbannen is ook weer niet de beste keuze. En enkel negatief bezig zijn lijkt me al helemaal geen goede optie.

Negativiteit is vele malen krachtiger dan positiviteit. Wat ik daarmee bedoel is dat je slechts een klein beetje negativisme nodig hebt om iets positiefs ‘onderuit’ te halen. En daarentegen heb je meer positiviteit nodig om iets negatiefs te neutraliseren. Denk bijvoorbeeld maar aan kritiek en complimenten. Vaak is het de kritiek die het langst blijft hangen.

Maar af en toe je negatieve hoed op zetten behoedt je wellicht voor een hoop gevaar. Aan jou de keuze vanaf nu: overwegend negatief gemaskeerd door een sprankeltje positiviteit of overwegend positief met een anticiperende kijk op potentieel gevaar? Ik wet waar ik voor kies.

Op jouw succes,

,
Robert

Je mening telt
About the author

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

You might also like

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>