Pijn vs. Plezier
Pijn komt in vele vormen, en het liefst vermijden we pijn in zijn totaliteit. Soms voeren we struisvogelpolitiek, soms negeren we de olifant in de kamer, soms vervangen we het gevoel van pijn door het gevoel van plezier en associëren we pijn met plezier, in meeste instanties om te kunnen dealen met pijn (denk maar eens aan iemand die zijn pijn weglacht).
We vermijden pijn, we jagen plezier na. Simpel gezegd zijn dat de twee beweegredenen waarom we doen wat we doen. De grote vraag in dit verhaal is: waarom is (geprojecteerde) pijn een factor als het gaat om mensen die dicht bij ons staan?
Veiligheid in het ritueel
Het gevoel van veiligheid komt hier om de hoek kijken. Mijn eerste leraar vertelde me ooit een verhaal waar ik me maar al te goed in kon vinden.
“Misschien heb je wel eens meegemaakt dat je na een lange dag van werken thuiskomt bij je geliefde en je de ander wilt informeren over hoe je dag is geweest? Een ritueel waarbij je de ander betrekt in jouw leven. Of andersom: je geliefde komt thuis van werk en jij zit te ontspannen op de bank of bent aan het koken, en hij/zij komt binnen met een vermoeid gezicht en sjokt naar de bank om vervolgens met een zucht languit gestrekt te liggen met de ogen dicht.
Je durft het nog aan om de vraag te stellen ‘Hoe was je dag?’, met als resultaat dat je alle obstakels, irritaties, idiote acties van wegpiraten, files, ellenlange vergaderpunten, koffie-ongelukjes, kantoorroddels en ander ongerief voorgeschoteld krijgt, nog voor het eten op tafel staat.
Hoewel je doorgaans je geliefde zijn gang laat gaan, zul je merken dat er na verloop van tijd een zekere mate van irritatie bij jou aan het ontstaan is. En telkens als je de deur hoort openen zo aan het einde van de dag, zet je je schrap op de negatieve wervelwind die ogenschijnlijk onvermijdelijk komt binnenvallen.”
Als je jezelf in één van deze twee rollen kunt zien, dan heb je zojuist een zaadje geplant in je mind, waardoor je bewust bent geworden van het gedrag dat jij of je geliefde (of met wie je ook in contact bent die dicht bij je staat) teweeg brengt. De grote hamvraag in deze is: waarom doen we dat? Waarom reageren we onze negatieve ervaringen af op degenen die dicht bij ons staan?
Nog meer redenen
Misschien is het omdat we ons het ritueel van delen hebben aangenomen. Misschien denken we dat zij ermee kunnen omgaan. Misschien is het omdat we ons veilig voelen om persoonlijke ergernissen met dierbaren te delen. Misschien is het wel omdat we denken dat zij zich beter in de situatie kunnen inleven, omdat zij ons beter kennen, of omdat zij de situaties beter kunnen begrijpen vanwege de gemeenschappelijke personen, plekken of gebeurtenissen. Misschien is het wel een combinatie van factoren, misschien is het totaal iets anders.
Het gevolg van je acties
Wat ikzelf belangrijker vind dan de reden waarom mensen hun dierbaren gebruiken als stortplaats voor negativiteit, is wat het effect is van deze handelingen. En misschien nóg belangrijker, is dit het resultaat wat je graag wilt bereiken?
Herhaaldelijke acties = gedrag
Het resultaat is namelijk, dat je met dit gedrag de ander bedelft onder een berg van negativiteit. Herhaal je dit gedrag vaak genoeg, dan associeert de ander in een soort Pavlov-effect jou met negativiteit. Niet bepaald een fijne manier om met iemand in contact te staan.
Een effectief alternatief
Mocht je toch de ellende van je willen afpraten, zoek in plaats van iemand waar je om geeft een vreemde op, bijvoorbeeld in een café. Hoewel dit misschien niet aardig klinkt voor de ander, zul je zien dat de ander er veel minder zwaar aan tilt om jouw frustraties en ergernissen aan te horen dan dat je geliefde dat doet. Het contact wat je in het moment hebt met de vreemde is slechts tijdelijk en de kans is groot dat jullie elkaar niet meer of niet op regelmatige basis zullen tegenkomen, waardoor het voor de ander ook makkelijker is om jouw shit van zich af te schudden.
Terug naar je geliefde
Bedenk dat, voordat je de deur opendoet bij jou thuis of bij degene om wie je geeft, je de keuze hebt om te kiezen in wat voor energie je wilt binnenkomen. Met welke gevoelens associeer je jouw contact met degene die dicht bij je staat? Denk eens teug aan een fijne ervaring die je hebt gehad met jouw geliefde, en ga in die energie het contact aan. Dat werkt vele malen beter dan je irritaties al klaar hebben nog voordat je over de drempel van je huis overgestapt bent. Hierdoor train je jezelf om in een goede vibe te zitten zodra je de woning binnenkomt en je de ander begroet.
Lees het vervolg op de volgende pagina.
Happiness 4 all 😀
Happiness 4 all 😀
Thanx, voor mij de bevestiging van een van mijn nieuwe lessen! Jij bent een topper! X
Thanx, voor mij de bevestiging van een van mijn nieuwe lessen! Jij bent een topper! X
nogmaals bedankt Robert 🙂 is ook heel mooi en goed uitgelegd
nogmaals bedankt Robert 🙂 is ook heel mooi en goed uitgelegd