Doelen behalen is de nummer één factor die je onderscheidt van de 90% van de mensen die dat niet doen. Maar wat doe je, als je je doel niet behaalt; voel je dan dat je gefaald hebt? Als dat zo is, heb ik goed nieuws voor je. Een simpele gedachte, die je helpt om met tegenslag beter om te gaan.
Onlangs vertelde een opdrachtgever mij, na maanden van planning, dat ze niet in staat was, om het evenement, waar ik zou spreken, door te laten gaan. In eerste instantie voelde ik de teleurstelling, omdat ik me al in mijn vakantieperiode had voorbereid op dit evenement. Het beste materiaal dat ik in huis heb, had ik verwerkt in de één uur durende presentatie, en de opwinding om na de zomer te spreken voor een omvangrijke groep professionals, zou de spits afbijten van een reeks mooie lezingen.
De teleurstelling echter, hield niet lang aan. Want er was één gedachte dat me dwong om dit gevoel te vervangen voor een ander, neutraler gevoel. En zeg nou zelf: wie wil een negatieve emotie niet verruilen voor een neutraal of positief gevoel?
Hoewel ik erken dat teleurstelling legitiem is, wanneer je weet dat een geplande gebeurtenis niet zal plaatsvinden, zal het je niet ondersteunen om je beter te voelen, noch om de situatie om te draaien. Sterker nog, zolang de teleurstelling er is, zal je niet in staat zijn om jezelf verder te helpen op je weg naar succes; je blijft vastzitten in dat wat er is geweest, en het belemmert je om je ogen te richten naar de toekomst.
Om er dus voor te zorgen dat je je ogen weer kunt richten op dat wat er voor je ligt, is er een gedachte of zienswijze, die je helpt om sneller terug te keren in je positieve mindset en ondernemingsdrang, om verder te zoeken naar nieuwe mogelijkheden die je wel het gewenste resultaat zullen geven.
De gedachte is simpel: Voordat de situatie of gebeurtenis plaatsvond, had je nog niet het gewenste resultaat. Nadat de situatie of gebeurtenis heeft plaatsgevonden ben je misschien niet dichterbij, maar ook niet verder weg van je gewenste resultaat gekomen. Vanuit dat perspectief gezien heb je dus niets verloren.
Of het nu gaat om iemand uit te vragen voor een date, een loonsverhoging bij je baas aankaarten, een koper voor je auto, of een passende coach te vinden, nieuwe manieren te ontdekken om blijvend vitaal te zijn, of zelfs een nieuwe opdrachtgever te vinden om je beste lezing ooit te geven; in al deze gevallen heb je niets te verliezen.
Voordat je de ander uitvroeg om een date, had je nog geen date met die persoon. Voordat je je baas om loonsverhoging vroeg, had je nog geen loonsverhoging. Voordat je je auto aan een geïnteresseerde aanbood, had je je auto ook nog niet verkocht. Enfin, je snapt het punt denk ik.
Het behalen van je beoogde doel gaat zelden in een rechte lijn, tenzij je met hoge nood precies weet waar de toiletten zich in het gebouw bevinden. In de meeste gevallen krijg je te maken met situaties en gebeurtenissen die ik ‘uitdagingen’, ‘obstakels’ en zelfs ‘tegenslagen’ noem. Maar dat hoeft niet te betekenen dat het doel, dat je wilt behalen, niet haalbaar is. Integendeel. Het nodigt je juist uit om je doorzettingsvermogen alsook je bereidwilligheid, nog sterker in te zeten om manieren te vinden om over, onder, of zelfs door de obstakels heen te gaan.
Een passende formule die ik jaren geleden hoorde is: SW SW SW SW. Deze letters staan voor Some Will, Some Won’t. So What. Someone’s Waiting. En het is deze simpele filosofie die mij talloze keren er doorheen heeft getrokken, om me over een teleurstelling heen te helpen, de moed hoog te houden en door te gaan met het zoeken naar manieren om mijn doel wel te bereiken.
Mocht je toch nog niet overtuigd zijn, en van mening blijven dat je wel degelijk iets hebt verloren en dus alle reden hebt om teleurgesteld te blijven, bedenk dan dat in bijna alle gevallen het niet zo zeer gaat om het doel dat je nastreeft, maar om de persoon die je wordt in het proces. Daarmee worden uitdagingen, obstakels en teleurstellingen in een heel ander daglicht gezet en krijgen ze een betekenis, die je doet inzien, dat ze onmisbaar zijn in ieders ontwikkeling.
Ook al stap ik nog steeds wel eens in de valkuil van teleurstelling en roept mijn ego dat ik moet vasthouden aan gevoelens van teleurstelling, boosheid en verdriet, ik betrap me er steeds vaker op dat ik sneller deze emoties kan loslaten met de gedachte die ik je hierboven heb uitgelegd. En dat zorgt er in ieder geval voor dat ik met een frisse energie, verse motivatie en nieuw enthousiasme mij kan inzetten om mijn doel alsnog te bereiken.
Hoe ben jij omgegaan met ervaringen, waarin je ‘gefaald’ had? Deel jouw tip hieronder in het commentaarveld, zodat we nog meer manieren vinden om teleurstelling te verruilen voor enthousiasme en succes.
Op jouw succes,
Robert
PS: Deel dit bericht door op de sociale mediaknoppen te klikken, zodat vrienden uit jouw netwerk ook van dit artikel kunnen profiteren.
Ik faal nooit, als mij iets overkomt wat anderen falen noemen dan leer ik ervan en haal ik er alsnog “”winst”” uit. Niet winst als het gaat om geld want dan was ik nu al rijk geweest maar genoeg kennis om mezelf te beschermen tegen verdriet, boosheid of teleurstelling is ook winst.