Omarm Onzekerheid

Ontwikkel Meesterschap In Je Eigen Psychologie

4  comments

 

Afgelopen week stond ik als coach op het Open Up festival in Limburg. Een festival waar persoonlijke ontwikkeling centraal staat en waar like-mionded mensen elkaar ontmoeten om vanuit hun authentieke zelf het pad kiezen van verdieping, verbreding en versterking. Een festival als deze heft natuurlijk een programma, maar tegelijkertijd kun je er ok zeker van zijn dat je ook meer dan genoeg onverwachte, ongeplande en onzekere momenten en gebeurtenissen zult tegenkomen. Hoe ga je daarmee om?

Het Open Up festival was het eerste festival waar ik als coach aan de slag mocht om festivalgangers te helpen in het ondersteunen en begeleiden van hun leerproces. Een dankbare rol, zeker op een festival als deze – zowel voor de mensen die ik mocht coachen alsook voor mezelf, omdat elke cliënt on the spot met een vraag of kwestie kwam waar ik ter plekke mee aan de slag moest.

Het geijkte pad

De meeste mensen zijn doorgaans geneigd om het geijkte pad te bewandelen; dat wil zeggen dat ze die dingen doen en die gewoontes hanteren die ze al jarenlang hanteren. Dat is veilig, bekend, comfortabel en zorgt voor weinig tot geen stress.

Het geijkte pad biedt zeker voordelen, zoals ik hierboven benoemd heb. En, tegelijkertijd kan deze zekerheid ook erg vernauwend of zelfs beklemmend werken. niet alleen weet je precies waar je aan toe bent, maar kan het daarnaast ook erg saai worden om telkens hetzelfde te blijven doen.

De comfortzone

Zo’n geijkt pad waarvan je precies weet waar het naartoe leidt wordt ook wel je comfortzone genoemd. Je comfortzone is heerlijk om in te vertoeven, omdat het geen gevaren of bedreigingen voor je oplevert, je precies weet waar je aan toe bent en je nagenoeg op de automatische piloot kunt handelen om je resultaten te bereiken.

Het nadele van leven in je comfortzone is dat je nooit voor werkelijke verandering kan zorgen zolang je blijft doen wat je altijd gedaan hebt. En, bijkomend nadeel is dat je comfortzone door het blijven doen wat je altijd al gedaan hebt hierdoor ook kleiner wordt; iets waar veel mensen zich niet bewust van zijn. Hoe langer je dus in je comfortzone blijft, des te kleiner je wereld wordt waar je nog werkelijk van kunt blijven genieten.

Het alternatief?

Omarm Onzekerheid

Het mag voor sommigen eng klinken, en het is één van de beste remedies tegen verveling, alsook een van de grootste stimuli om je op persoonlijk vlak te ontwikkelen. Simpel gezegd betekent onzekerheid iets doen wat je nog niet eerder gedaan hebt, niet van tevoren weten hoe iets gaat verlopen en jezelf daarmee toestaan nieuwe ontdekkingen te doen over wat er nog meer mogelijk is, wat jouw eigen verborgen talenten of vaardigheden zijn en wie je nog meer bent.

Meerdere Paden

Het Open Up Festival werd gehouden in een prachtige en natuurlijke omgeving tussen Venlo en Roermond. Het gebied waas zo groot dat het me twee dagen kostte om de paden van mijn plek op de camping via de ‘boerderij’ waar ’s ochtend, ’s middags en ’s avonds het eten klaarstond, langs het kasteel naar de verschillende velden waar diverse workshops, stands, en dans-, theater- en muziekgelegenheden te vinden waren, naar uiteindelijk het veld waar ik als coach met mijn werktent stond. Bruggen, sloten, bebossing, trappetjes op en af, en natuurlijk de ‘heerlijke’ stukken waar schaduw en zonlicht elkaar in rap tempo afwisselen dor de hoge bomen die overal te vinden zijn. Een uitdaging, om even een understatement te maken, als slechtziende. Maar wel een die meer dan de moeite waar is om aan te gaan.

Waarom?  Omdat voor iemand als ik, die graag de regie houdt ov er hoe dingen verlopen, graag op zichzelf is in een bekende omgeving en weet waar alles te vinden is dit een enorme kans is om te groeien. En met zoveel uitdagingen op zowel persoonlijk alsook professioneel vlak was dit een kans die ik mezelf niet wilde ontnemen.

Onzekerheid of afwisseling wordt ook wel de jus van het leven genoemd. Het zijn de verrassingen die juist voor variatie zorgen en die je scherp, gefocust en nieuwsgierig houden naar wat er gaat komen. Deze natuurlijke nieuwsgierigheid zorgt ervoor dat je sneller nieuwe informatie tot je neemt, verwerkt en alert blijft op hoe het proces zich ontvouwd. Al deze ingrediënten helpen je om je comfortzone te vergroten, je perspectief op het leven te verbreden en meer te ontdekken en genieten van wat het leven te bieden heeft.

Onzekerheid is daarmee een essentiële basisbehoefte die we allemaal hebben – ook al is het lang niet altijd een behoefte die eenieder verkiest boven zekerheid.

Het leven is een avontuur en is bedoeld om geleefd te worden. En met het Open Up festival in elke vezel weet ik weer waarom elke stap buiten mijn comfortzone er één is waar ik met trots en overtuiging van kan zegen dat het me verder heeft geholpen.

Hier is mijn vraag voor jou vandaag: hoe ga jij om met onzekerheid? Omarm je het of blijf je er liever van weg?

Ik ben benieuwd naar je ervaring en je mening. Laat daarom hieronder je reactie achter en ik kom er zeker bij je op terug.

Op jouw succes,

 

Robert

 

Als je dit artikel over onzekerheid waardevol vond, deel het dan met je vrienden door op de social mdiaknoppen te klikken, zodat zij ook van deze informatie kunnen profiteren.

 


Tags


Lees dit ook 

De Empatische Leider In De Corporate Wereld

De Empatische Leider In De Corporate Wereld

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

  • Hi Theo,

    Ja, liever actie nemen waar je later op kunt terugkijken en de lessen ervan kunt gebruiken, dan geen actie nemen en je voor altijd blijven afvragen hoe het geweeest zou zijn als je destijds wel de acties had genomen.

    Onzekerheid kan zich uiten in zowel positieve als negatieve vormen: wanneer we verrast worden met een surprise-party, dan is dit een positieve onzekerheid. Echter, wanneer we voor problemen komen te staan, dan zien we dit als onzekerheid wat we niet willen en labelen als negatief. Uiteindelijk is het een basisbehoefte die we allemaal willen; leven vanuit totale zekerheid zorgt namelijk voor verveling, en daarom hebben we de behoefte van onzekerheid erbij ‘gekregen’ om het leven interessant te houden.

    Dank je voor je reactie,

    Robert

  • Theo Aronds schreef:

    Onzekerheid gaat gepaard met een negatieve instelling. Ik ga er altijd vanuit, dat het glas half vol is en niet half leeg. Ik onderneem liever iets waarvan ik later spijt van krijg en trek daar lering vanuit dan dat ik niets onderneem en mij later blijft afvragen hoe het zou zijn gegaan als ik er wel voor was gegaan.

  • Beste Robert,

    Dank je wel voor je verhaal – wat een prachtig voorbeeld waarin je laat zien dat onzekerheid zo’n grote positieve impact kan hebben, ondanks alle omstandigheden.

    Dank je wel dat je dit wilde delen.

    Ik wens jullie beiden liefde, licht en kracht in Mallorca.

    Robert

  • Robert Riphagen Sr. schreef:

    Uw verhaal over onzekerheid is me uit het hart gegrepen. Mijn echtgenote (73) is in februari 2018 geopereerd aan alvleesklierkanker. Sindsdien heeft ze (palliatieve) chemobehandeling. Wij wonen op het eiland Mallorca. Omdat mijn vrouw de intense hitte in de zomer niet meer aan kon zijn wij op 2 november vorig jaar verhuisd naar Frankrijk (Bourgogne). Dat werd een jammerlijke mislukking. In mei hebben we ons huis in Frankrijk weer verkocht en zijn we teruggekeerd naar Mallorca. Gelukkiger dan ooit. Want de verhuizing en het wonen in Frankrijk was een geweldig interessante ervaring. De terugverhuizing eveneens. We zijn allebei ¨gegroeid¨. En we waarderen Mallorca en ons leven daar nu veel meer dan vroeger. You don´t know what you´ve got till its gone! De onzekerheid heeft ons als mens verbeterd en ook onze relatie is beter dan ooit.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Meld je aan voor de nieuwwbrief

    Geoptimaliseerd door Optimole
    >
    Success message!
    Warning message!
    Error message!