Mistakes, Modeling and Mastery

Inspiratie en Motivatie

1  comments

Hoe meer fouten je maakt, hoe sneller je succesvol wordt. Waarom? Omdat wanneer je een fout maakt – even er van uitgaande dat je zelf in de gaten hebt dat wat je doet niet de meest efficiënte en/of effectieve manier is om dat wat je wilt doen gedaan te krijgen – je direct de feedback krijgt in de vorm van een resultaat. Zint het resultaat je niet, dan maak je een aanpassing. In mijn voorbereiding is dat niet anders.

Het is maandagavond. Een warme, broeierige avond, en het is eigenlijk te licht om mijn ogen te sluiten. Na een aangenaam telefoongesprek met mijn moeder sta ik voor de keuze om als een plakkerig vanille-ijsje in mijn bed te gaan liggen draaien of om een koude douche te nemen en eerst af te koelen.

Maar voordat ik dat doe, besluit ik mezelf aan te sporen om nog een stukje hard te lopen. Hoewel ik de dag ervoor mijn eerste persoonlijke record heb gevestigd, voel ik vanavond de energie door mijn lijf gaan om dat record te verbreken. Met minimale kleding en op blote voeten besluit ik een stuk te gaan rennen om de overtollige energie van me af te schudden. En het gaat lekker! Met inspirerende muziek op mijn oren ren ik 30% langer dan de dag ervoor, en hoewel het zweet van mijn rug, armen, benen en voorhoofd gutst, voel ik me geweldig!

Snel neem ik een koude douche en tegen de tijd dat ik er onder vandaan kom is het even na middernacht. Het licht buiten is uitgegaan en het lijkt erop dat ik nu kan gaan slapen.

Eenmaal in bed merk ik dat ik allesbehalve in slaap kan komen, hoeveel ik ook mijn best doe. Het zou pas tot half vier duren voordat ik langzaam mijn rust zou vinden. Een flinke beginnersfout: want zoals ik nu weet geeft hardlopen een behoorlijke dosis endorfine af, wat er voor zorgt dat je je energieker voelt. Wanneer we laat in de avond een activiteit doen die endorfines in ons lijf loslaten, dan is slapeloosheid een logisch gevolg.

Fouten
Los van mijn beginnersfout, die me mijn nachtrust kost, maak ik nog een andere fout, waar ik uiteindelijk drie dagen voor moet boeten. In mijn euforie om mijn eerste mijlpaal te overtreffen, loop ik – in de klamme warmte van de avond – op blote voeten. Hoewel dit veruit het lekkerste loopt, merk ik al direct na mijn afronding dat mijn kuiten het zwaar hebben. Ook een koude douche brengt weinig verlichting en ik loop dan ook tot drie dagen erna met strakke en pijnlijke kuitspieren.

Maar… al deze pijn en ongemakken zijn wel van grote waarde. Het zijn namelijk deze fouten dire me leren hoe ik het voor de volgende keer beter kan doen. Brian Tracy, één van de koplopers op het gebied van succes, persoonlijke en zakelijke groei, zei ooit: You fail over and over, but that’s one of the prices you pay in order to be succesful”

Stel je voor dat er een plafond zit aan het aantal ‘fouten’ – eigenlijk niets meer dan een ander etiket voor en ervaring – dat je moet maken om gegarandeerd succes te hebben. Stel je voor dat het aantal 10.000 is; tienduizend fouten maken voordat je op het tipping point zit en gegarandeerd succes hebt? Dan zou je toch het liefst zo snel mogelijk al die fouten achter elkaar maken? Hoe sneller je bij dat plafond bent, hoe beter.

Nu weet ik niet wat het magische getal is, maar ik ben wel blij met de ervaring die ik heb opgedaan in aanloop naar mijn doel. Het betekent namelijk dat ik weer een stap dichterbij ben. Ik ga dus de goede kant op, en dat is wel zo prettig om te weten.

Support
natuurlijk zou ik op eigen houtje allemaal kunnen gaan uitzoeken hoe ik me het beste kan voorbereiden. Trial and Error heet dat. Een andere, misschien wel betere manier is die van rolemodeling. Rolemodeling wil zeggen dat je kijkt hoe iemand die hetzelfde doel als dat jij nu hebt, al heeft behaald. In plaats van het wiel opnieuw uit te vinden, informeer je bij de ander wat hij precies gedaan heeft om succesvol te worden. Deze succesvolle mensen geven jou dus de support die je nodig hebt om je doelen te behalen, en de valkuilen te vermijden!

Voor mijn marathondoel heb ik een geweldig rolmodel. In de afgelopen jaren is hij niet alleen een goede vriend van me geworden, met al zijn kennis en eindeloze nieuwsgierigheid naar gezonde en krachtigevende voeding, balans tussen lichaam en geest en zelfgenezing van het lichaam heb ik aan Jorgen een topper die me letterlijk naar de eindstreep kan coachen en begeleiden.

En dat brengt me ook op het volgende. De afgelopen tijd heb ik verschillende verzoeken gekregen om mijn blog als platform in te zetten voor andere professionals die hun specifieke kennis kunnen delen met mijn lezers, jij dus. En hoewel ik best een criticus ben als het aankomt op het aanbieden van andermans informatie op mijn website, heb ik vanaf vandaag een inspirerende professional aan mijn blog toegevoegd waarvan ik denk dat hij veel voor je kan betekenen.

Graag introduceer ik je aan Bert Tamboer. Bert is ontdekker van de succescode en eigenaar van www.livinflow.com. Hij ontdekte de succescode na ruim 10 jaar studie van diverse psychologische en wetenschappelijke stromingen. Nu helpt hij ambitieuze hoogopgeleide dienstverlenende ZZP-ers bij het ontdekken van hun persoonlijke succescode waardoor zij in 1 jaar hun omzet verdubbelen. Op deze manier heb je ook je eigen support-team voor je eigen successen.

We hebben het gehad over fouten maken, en dat er een plafond aan de hoeveelheid fouten zit voordat je succesvol wordt voordat je het keerpunt naar succes bereikt. En we hebben het ook het ook gehad over rolemodeling, een fantastische manier om met de kennis, inzichten en ervaringen van succesvolle anderen goed voorbereid je eigen pad van succes en overwinning in te slaan.

Ik doe nog een rondje, en misschien kom ik deze keer wel een beer op de weg tegen. Wat er ook gebeurt, ik weet dat met elke stap die ik neem weer een stap dichterbij ben bij het behalen van mijn doel.

Wat is jouw doel? Welke fouten heb jij gemaakt of vrees je om te maken, en hoe kun je support van anderen gebruiken om bij jouw finish te komen? laat hieronder een comment achter en misschien kan ik, Bert, Jorgen of iemand anders je wel helpen om je doel te helpen realisreen.

 

Op ons succes!

Robert

 


Tags

Brian Tracy, doel, fouten, hardlopen, leren, marathon, meesterschap, rolmodel, steun, succes, support, trial and error


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meld je aan voor de nieuwwbrief

  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!