Met Of Zonder Doel - Robert van der Wolk
2

Met Of Zonder Doel

Het IN ZICHT evenement van afgelopen zondag is zeker een succes te noemen, vooral als je definitie van succes ‘Je 100% geven’ is. Met een kleine groep deelnemers was het een persoonlijke setting waarin we gericht aan de slag konden met het thema ‘Doelen stellen’.

In één van de eerste oefeningen waartoe ik mijn deelnemers uitnodigde was de opdracht om het verschil te ervaren tussen een droom en een doel.

“Wanneer je de oefening realiseer ik me dat ik niet gestuurd ben in mijn richting. Ik heb geen focus, kies maar een kant en ga, toch vrolijk desalniettemin, die kant op om vervolgens direct erna weer een andere kant op te gaan”, aldus een deelnemer over dromend je weg vervolgen.

“Pas toen ik met een doel voor ogen de oefening deed merkte ik dat ik meer gefocust was, directer en sneller op de plek kwam waar ik wilde zijn”, was zijn vervolg op het onderdeel dat betrekking had op het met een doel ergens op af gaan.

We dromen allemaal, zeker wanneer je nog jong bent. Over wat je wilt worden, over wie je wilt zijn, over hoe groot je wilt zijn later. The sky is the limit en de wereld ligt voor je, open en glansrijk en vol mogelijkheden.

Maar naarmate je ouder wordt – denk aan je tienerjaren, je studietijd en de start van je carriere – lijkt het pad wat je, misschien onbewust of onvoorbereid hebt gekozen een monorail te zijn waar je niet meer van af kunt wijken en die slechts één eindstation heeft. Van de ene constante factor glij je langzaam door in de andere. Terwijl dat allesbehalve in steen gekerfd staat!

Op elk moment kun je beslissen om je leven over een andere boeg te gooien, de spanning en het avontuur op te zoeken, grenzen te verleggen en nieuwe gebieden (binnen je en daarbuiten) te ontdekken!

Bla bla bla, tjakka…

Hoeveel televisiemomenten van Emile Ratelband ken je inmiddels al? Het is wel genoeg zo.  …Or is it?

Want antwoord deze vraag daneens voor jezelf: hoeveel van de dromen die jij vroeger (of recentelijk) had heb jij geleerd? Welke keuzes heb je gemaakt in de afgelopen jaren en wat zijn de gevolenvan die keuzes? En het belangrijkst: ben je tevreden met de resultaten? Of zou je toch liever één en ander willen versleutelen?

Oké, er zijn genoeg redenen om iets niet te doen of te veranderen: in het onbekende stappen, niet weten of je zult slagen, risico lopen, misschien afwijzing of mislukking voelen, om nog maar te zwijgen over angst, frustratie, onzekerheid, boosheid, verdriet en teleurstelling. Maar is dat niet wat je nu ook al hebt ervaren? En toch ben je doorgegaan…

Je kunt kiezen om op die monorail te blijven en min of meer van te voren kunnen zien aankomen waar je op afstevent. Maar dan vraag ik me wel af of je, wanneer je aan het einde van je leven staat, terug kunt kijken op een rijk en boeiend leven waarin je kunt zeggen dat je er alles aan gedaan hebt om het bloed door je aderen te voelen stromen, om te zeggen dat je geleefd hebt en om met een big smile naar je herinneringen terug te gaan en te beseffen dat je haast teveel hebt beleefd om te herinneren.

Een doel voor jezelf stellen is jezelf een kans geven om jezelf naar een volgend niveau te tillen. Een betere versie van jezelf.

Dan neem je de volgende stap op jouw eigen pad – een pad wat je zelf kiest – en neem je de dromen die je had mee naar de wereld waarin ze kunnen uitgroeien tot een verwezenlijkte realiteit.

We dromen allemaal van grootste dingen, maar slechts enkelen nemen de stappen om die dromen te realiseren. Ik hoop dat jij er eentje bent die die grootste dromen wel durft uit te laten komen.

Dromen zijn goed. Daar begint het allemaal. En het eindigt met het behalen van je doelen. Een doel is namelijk een droom met een deadline.

Think about that.

The sky is not the limit.

Op ons succes!

Robert

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

 • Bo schreef:

  Een samenvatting van hoe ik je InZicht evenement heb gevolgd:

  – manage je positieve energie
  – wees bewust van je innerlijke en materiele beweegredenen
  – ga 100% voor je doel zodat externe factoren buiten je eigen macht je mentale overtuiging niet om kunnen gooien
  – expandeer je perceptie van je eigen kunnen
  – er is maar 1 manier van doen en dat is het daadwerkelijk te doen (niet dubbelzinnig)

  Dit alles het effect op mij door 5 uren Robert van der Wolk!

  Bo’tje

   
 • Jorgen schreef:

  Robert,
  Doelen zijn dromen met een deadline! Dit maakt het voor mij erg duidelijk wat een doel eigenlijk is. De oefeningen gaven een goed beeld van hoe het is om doelloos door het leven te gaan. Begin Nu met het begin van je eigen leven, You are in control, so take control!

  Dank je wel voor een inspirerende dag
  Jorgen

   
 • >