januari 12

4 comments

Je Hebt Dromen… en Dromen!

By Robert


Het is een tijd geleden dat ik voor het laatst droomde. Ja, ik heb wel dromen – wensen gericht op de nabije toekomst. Nee, ik bedoel de ouderwetse term dromen: nachtelijke remslaap fantasie-ervaringen die levensecht lijken… totdat je wakker wordt en beseft dat je je hebt verslapen.

Ik heb een tijd mijn dromen opgeschreven, omdat ik zo veel droomde, dat ik op dezelfde dag, aan het eind van de middag alweer compleet vergeten was wat ik die ochtend had gedroomd. Maar nu is dat iets anders. Zoals ik zei, het heeft even geduurd.

ik droom zelden ’s nachts. Meestal zijn het de ochtenden, vlak voordat ik eruit ga, die ervoor zorgen dat ik me in een restaurant waan, waar ik met drie anderen iemand omleg en in een Cadillac wegrijd. Of waarin ik in een levensechte, gigantische, bijna angstaanjagende achtbaan zit, waarbij ik niets meer dan een rubber matje heb om me aan vast te houden.

Vanmorgen stond ik in een kamer, mijn slaapkamer. Nier echt mijn slaapkamer, maar toch wist ik dat het ‘m was. samen met mijn voormalige bovenbuurman en nog een derde persoon – lang, grijs gekleed, niet zo spraakzaam – bekeken we het plafond. Er was een lekkage geweest en een deel van de houten plafondplaten waren eruit. Alleen de steunbalken en de houten ondervloer (van de bovenbuurman)bleef nog zichtbaar.

Mijn buurman checkte het houtwerk door ook de houten laag open te breken, met als gevolg dat er een enorme lading beestjes uitkwamen. Insecten. Een aantal ervan bleef bij het gemaakte gat rondkruipen, een aantal viel naar beneden, op mijn bed en op de grond. Zowel de buurman, als de man in het grijs alsook ikzelf schrokken ons te pletter en ik voelde de haren in mijn nek overeind staan.

Het bizarre van dit alles was nog dat de beestjes op de grond fel gekleurd waren, in neon kleuren van groen, roze, geel en blauw. En ze zongen! High-pitched stemmetjes die vrolijke melodietjes zongen. Toen ik dit constateerde en ging luisteren naar wat ze zongen, hoorde ik Michael Jackson erin terug… bizar niet?

Ik schrik wakker van de wekker die voor de zoveelste keer me tracht te wekken. Een geduldig apparaatje wel. Wanneer ik op de klok kijk zie ik dat ik me verslapen heb en spring uit bed als een hond die gebeten wordt door een vlo.

Automatische piloot. Aankleden. Spullen pakken. Deur dicht. Lopen. trein. Zitten.

In de trein echter dommel ik weer weg. Dit keer blijf ik wel wakker, maar mijn gedachten dwalen af. Wat heb ik in hemelsnaam vanmorgen gedroomd? Waarom droom ik dit?

In dezelfde lijn der gedachten denk ik aan de nabije toekomst. Mijn plannen. Mijn werkzaamheden. Mijn leven. ‘Waarom doe ik wat ik doe?’ is de vraag die in me opkomt. Het antwoord is simpel. Omdat ik een verschil wil maken in de wereld.

Aanstaande zondag is mijn eerste seminar van 2011. Het is een tijdje geleden dat ik een full-on seminar heb gegeven, en ik vind het best spannend. Ik weet ook dat ik dit door wil zetten. Want juist door dit te doen, verleg ik mijn grenzen, en kan ik een verschil maken in de wereld.

Ik droom van een leven waarin ik mensen mag inspireren, mag laten zien dat er altijd meer mogelijk is, en waarin de kwaliteit van leven zo veel beter is.

Terwijl de intercitytrein langs de kleinere stations raast, vliegen mijn gedachten ook voorbij, en ik voel een gevoel van blijheid, vertrouwen en kracht opkomen. Ik kan dit. Ik doe dit!

Wanneer je je toekomst kunt zien, kunt voelen en kunt horen alsof het al op dit moment  plaatsvindt, dan is die toekomst ineens niet meer een fantasie. Dan is de droom al een heel groot stuk meer werkelijkheid geworden.

Dromen – die nachtelijke fantasieën – hebben een betekenis. Soms zijn het signalen ter waarschuwing van het een of ander, soms is het een verwerking van wat er recentelijk heeft plaatsgevonden in je leven. Hoewel het goed is om dit soort dromen te onthouden en uit te zoeken wat het  voor jou betekent, zijn het die andere dromen waar ik me veel liever door laat afleiden.

Dromen waarin ik, als een nachtelijke droom, ervaar welke richting ik mijn leven op wil laten gaan. Dromen waar ik te allen tijde blij van word en me sterk en ondersteund door voel.

Dit soort dromen zijn goud waard.

Ik hoor van slechts een handjevol mensen dat ze nog wel eens dromen hebben, en vaak bedoelen ze dan zelfs nog de nachtelijke variant. Waarom? Ik denk namelijk niet dat het ontbreekt aan de kunde om te dromen – als kind hadden we een ongelimiteerd hoeveelheid fantasie en konden we dromen wat we wilden, zelfs al stond je met je moeder in de rij bij de kassa van de supermarkt te wachten.

We zijn opgegroeid naar een volwassenheid waarin dromen – niet de nachtelijke variant! – niet meer toegelaten worden in onze geest. Termen als ‘Doe maar gewoon’ en ‘Je moet wel realistisch zijn’ zijn inmiddels verweven in de dagelijkse communicatie.

Dat gaat net zo lang door totdat je op een dag hangend op de bank wakker wordt van de droom die je geleefd hebt en erachter komt dat je vastzit in een ratrace en je hebt laten ondersneeuwen door gedachtes en overtuigingen van anderen die je hebt eigengemaakt en bent gaan geloven. De dromen die je had, die echte dromen, die zijn verdwenen. En daarmee smoren we de kansen om een leven te hebben dat voldoet aan de wensen van onszelf.

Wordt nu wakker en kies om op de bank te zitten terwijl je naar de zon kijkt en beseft dat je het leven leidt van je grootste dromen.

Vanmorgen las ik een bericht dat zei: Dream big, Robert. Start small. Have it all.

Ik geloof dat.

Wat was jouw laatste droom?

Op ons succes!

PS: het IN ZICHT Evenement van aanstaande zondag 16 Januari onthult alle tools die je nodig hebt om je dromen weer te laten bloeien, zodat je ze kunt opstellen als een werkelijk en haalbaar doel. Ik vertel je ook hoe jouw doelen zullen slagen, omdat je met een waterdicht systeem elk gewenst doel zult behalen. Er zijn nog enkele plaatsen. Schrijf je hier in voor het seminar.

Je mening telt
About the author

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

You might also like

 • marilyn schreef:

  Dream on, dream away…..

   
 • Hai Robert,

  ..ik heb gedroomd, maar (1 van de weinige keren dat ik het woord ‘maar’ gebruik..) kan het echt niet vertellen 😉
  Ik ben er de 16e kom maar op!

  Bo’tje

   
 • Ik droom iedere “nacht” (Nacht als in de vorm van de eerste 4 a 5 uur van m’n slaap door een onregelmatig slaapritueel i.v.m. nachtdiensten) meerdere keren, en kan dit ook onthouden zodra ik wakker wordt.

  Nu wordt ik de laatste tijd ook 2 a 3 keer wakker, met als resultaat dat ik de net gedroomde ervaring vers in mn geheugen heb staan. Eigenlijk zou ik die meteen moeten opschrijven omdat ik de 1ste droom na de 3e droom alweer ben vergeten..

  Ooit gehoord van Lucide dromen? Daar ga ik me proberen in te verdiepen 😀

   
 • Beste Progixx,

  Bedankt voor je reactie.

  Ik kan je zeker aanraden om je dromen op te schrijven. Dat geeft niet alleen meer diepgang aan je dromen, maar het is ook erg prettig om terug te kunnen lezen waar je droom of dromen over gingen. Het is voor mij ook geen uitzondering om meerdere dromen per nacht te hebben, en doorgaans schrijf ik ze op om te zien of ik een rode draad of gemeenschappelijke overeenkomst kan vinden.

  Daarnaast denk ik dat dromen soms een boodschap kunnen bevatten vanuit het onderbewustzijn (dat overigens enkel in beelden of gevoelens signalen doorgeeft). Dat geeft wellicht een verheldering waarom je juist die droom had.

  Ik heb inderdaad wel eens gehoord van lucide dromen. Meestal gebeurt dit vlak voordat je wakker wordt (doorgaans in de vroege ochend). Dit is voor mij ook meestal de periode waarop ik de meest intense en realistische dromen ervaar (‘lucide’ is ook een verwijzing naar de heldere staat van de dromer).

  Overdag dromen is overigens ook aan te raden. Het biedt je geest de vrijheid om zijn creativiteit de vrije loop te geven. Hierdoor kunnen ook de andere dromen (zoals wensen en verlangens) zich ontplooien).

  Dat biedt ruimte en mogelijkheden voor koersveranderingen en het optimaliseren van je eigen leven.

  Succes en veel plezier met dromen!

   
 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >