Loslaten - Robert van der Wolk

Loslaten

door Marguerite van der Wolk

Heb je wel eens gedacht: ik wou dat ik kon schilderen? Meestal komt het niet verder dan deze gedachte. Bang om afgewezen te worden, bang dat je niet goed genoeg bent, of gewoon omdat je van jezelf vindt dat je niet genoeg opleiding hebt gehad.

Jammer!

Want schilderen is vooral genieten.

Neem nou schilderen op zijde. Vast wel eens een zijden sjaal vastgehouden en de zachtheid van de stof, en de intense kleuren bewonderd.

Schilderen op zijde is loslaten.
Loslaten van hoe het eindresultaat moet worden, loslaten van een verwachting, omdat elke zijden draad een holle vezel is en de verf, in combinatie met deze zijden draad zijn eigen weg gaat.

Dat maakt het aan de ene kant heel boeiend en aan de andere kant best wel eng. Je hebt niet voor 100% controle over je werk. En tegelijkertijd is het heerlijk en bevrijdend om met veel meer plezier naar je werk te kijken.Het wordt ook een ontdekkingsreis naar jezelf.

Hoor je die stemmetjes van kritiek nog in je hoofd?

Ga je op zoek naar de “fouten”, en de in jouw ogen onvolkomenheden, of kan je genieten van de kleuren en de vormen die zijn ontstaan, als een soort magie, recht onder je penseel.

Voel je verwondering en plezier?
Als dat zo is, begint je creatieve motor pas goed op gang te komen, niet gehinderd door de afbrekende kritiek van jezelf (of een ander). Creativiteit kan alleen tot bloei komen als je het de vrije hand geeft, als je het stimuleert en als je nieuwsgierig bent naar:” wat is er nog meer…..?”

Er zijn ruim 20 technieken voor het schilderen op zijde. En elk van deze technieken geven weer nieuwe mogelijkheden. Denk daarbij aan de vele verschillende soorten zijde, en een scala aan kleuren combinaties.

Eigen energie
Een wezenlijk onderdeel is je eigen energie. Voel je je gehaast, omdat het werk nog “even snel” gemaakt moet worden, was je recentelijk boos en beheerst dat nog je mind, of zit je in een kalme flow en voel je de warmte en liefde van je omgeving. Elke dag ben je anders.

Daarom is elk zijde kunstwerk een uniek stuk. Zoals jijzelf.

Marguerite

Marguerite van der wolk is docent zijdeschilderen sinds 1990 en heeft een eigen atelier waar regelmatig workshops gegeven worden. Ook is zij Practitioner/Master NLP consultant, Voor meer informatie: www.zijde-schilderen.com

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

>