De Keuzes Die Bepalen Hoe Je Met Een Uitdaging Omgaat

Inspiratie en Motivatie

4  comments

Stel je voor dat je voorafgaand aan je leven de keuzes hebt gemaakt om een bepaald leven te leven. Zou je dan juist spijt moeten hebben of blij moeten zijn om de beperkingen en obstakels die met dat leven komen? Niemand kiest er toch voor om een leven te starten met obstakels die torenhoog zijn en enkel alleen in omvang toenemen naarmate het leven vordert? Ik bedoel, we willen toch allemaal een leven vol rijkdom, geluk, gezondheid en voorspoed? Waarom leeft de overgrote meerderheid van de wereldbevolking dan onder deze ideale grens? Zou het kunnen dat we op een bepaald niveau een zekere bewuste keuze hebben gemaakt in wat voor leven we terecht willen komen? En zo ja, wat is dan de meerwaarde van zo’n keuze?

Ieder moment is een ervaring die je kunt toevoegen aan je leven. Natuurlijk, we verkiezen de leuke ervaringen boven de onprettige, maar als je nu eens zo objectief als mogelijk kijkt naar een ervaring, dan is dat toch niet meer dan een gebeurtenis waaruit lering getrokken kan worden?

In een online filmpje hoorde ik ooit een spreker zeggen dat het leven een achtbaanritje is – het is niet echt, hoewel onze zintuigen denken dat het echt is. Ja, natuurlijk, we ervaren het ritje wel, maar we weten dat het een ritje is, en niet het echte leven. Het ritje heeft een begin en een eind en we zitten het ritje uit totdat het voorbij is. In de tussentijd ervaar je gevoelens als spanning, opwinding, zelfs angst. Maar je weet dat het niet echt is; zodra je uit het karretje stapt, stap je de ‘gewone’ wereld weer in en vloeien de gevoelens van spanning, opwinding en angst langzaam weg uit je lichaam. Wat maken de ervaringen uit ons leven dan anders dan een achtbaanritje?

Elke dag opnieuw belanden we in situaties waarbij onze zintuigen zeggen wat we moeten denken, en daardoor voelen wat we denken. Het gevolg is dat gevoelens van spanning, opwinding, angst, alsook blijheid, liefde, boosheid, depressie, euforie, en vele andere emoties de output zijn van deze situaties. Maar we vergeten dat elk van deze gebeurtenissen als een achtbaanritje is; er zit een einde aan. Natuurlijk, sommige gebeurtenissen duren langer dan andere. Maar er komt een keer een einde aan. En dat is goed om te weten in situaties waar we ons niet op ons gemak voelen of ronduit slecht voelen.

Stel dat, even voor een moment, we de mogelijkheid hebben om zelf te bepalen hoe we op een situatie kunnen reageren, zonder daarbij onderdoor te gaan aan de stimuli van prikkels die ons in de richting wijzen van het bekende pad van angst, spanning en/of verdriet. Dat we de mogelijkheid hebben om, ondanks een levensbedreigende aandoening, een plotselinge heftige en ingrijpende gebeurtenis buiten onszelf, de keuze te maken om te reageren zoals we dat op dat moment, en op latere momenten, willen.

Zou onze wereld er dan anders uitzien? Ik denk van wel.

Natuurlijk, ik heb het niet over situaties waarbij een bepaalde emotie past te onderdrukken en te vervangen door zijn tegenovergestelde. Ik denk eerder aan de langere termijnimpact van onze reactie op die situatie. Ik geef een voorbeeld ter verduidelijking.

Toen ik tijdens een routine check-up van mijn internist hoorde dat mijn nierfunctie dusdanig was gedaald en ik binnen een week moest starten met dialyse, viel ik letterlijk van mijn stoel en verloor mijn bewustzijn. Eenmaal bijgekomen en de actiestappen aangehoord, besloot ik al vrij snel dat deze consequentie geen boventoon mocht voeren in mijn leven. Natuurlijk, ik zou drie keer per week een ochtend kwijt zijn aan dialyse, en, achteraf gezien, ook de rest van de dag, maar ik wilde me er niet door laten weerhouden om mijn plannen en doelen te blijven nastreven. Ik heb de twee jaar dat ik aan dialyse zat zo effectief en efficiënt mogelijk ingericht door tijdens de uren dat ik vastzat mijn aandacht te richten op mijn werk, de ontwikkeling van mijn bedrijf en de doelen die ik wilde halen voor dat jaar. In 2012, het laatste jaar waarin ik dialyse onderging, besloot ik zelfs een volledige marathon te gaan rennen, onder meer om me zo sterk als mogelijk te krijgen voor het moment waarop transplantatie zou plaatsvinden. De keuze om juist niet bij de pakken neer te zitten, toe te geven aan de beperkingen die dialyse met zich meebrengt of te focussen op dat wat ik niet meer kon doen, bracht me juist het inzicht en de kracht om mijn grenzen voorbij te gaan en mezelf en vele specialisten met mij te verbazen.

Terugkomend op de keuzes: stel je voor dat we voorafgaand aan dit leven vanaf een wolk bedacht hadden dat het leven dat we vandaag de dag leven wel een leuke uitdaging zou zijn en vele ervaringen die we nog nooit eerder hebben gehad met zich mee zouden brengen, welke van de keuzes die je nu hebt zou je dan het liefste nemen? De keuze om te geloven dat een mooi leven niet voor jou is weggelegd omdat je … niet hebt of kunt (vul in wat voor jou van toepassing is). Of kies je dan liever voor de keuze om, ondanks de situatie waar je in zit, recentelijk of al een langere tijd, te zien welke ervaringen je hieruit kan en wilt meenemen en onderweg zelfs misschien wat grenzen probeert te verleggen?

Ik realiseer me dat dit stukje tekst veel stof kan doen opwaaien; iedereen heeft wel een mening over wat we wel of niet kunnen onder de omstandigheden waarin we leven. Ik nodig je dan ook van harte uit om hieronder in het commentveld die mening te delen.

Er is namelijk geen goed of fout antwoord; dat wat ik zojuist heb geschreven is waar ik me goed bij voel. In plaats van me als slachtoffer van mijn omstandigheden te voelen, trek ik mijn eigen plan en ga, ondanks de beperkende factoren, door met het vergroten van de kwaliteit van mijn leven en het vervullen van mijn doelen. Misschien zal ik nooit volledig gezond zijn – hoewel ik de dubbele transplantatie nu goed heb doorstaan en niet meer hoef te dialyseren of insuline hoef te nemen, blijf ik zitten met de gevolgen van diabetes: ernstige slechtziendheid. Maar ondanks dat ik nog een restvermogen van rond de vijf procent heb, weiger ik mijn hoofd te laten zakken, te geloven dat ik niet meer kan meedoen in deze wereld of zelfs niet meer in staat ben mijn geluk te vergroten.

Het leven onder deze omstandigheden is zeker een uitdaging, elke dag weer. En hell yeah, ik loop continu tegen dingen aan die me terughouden, zowel letterlijk als figuurlijk. Maar dat mag me er niet van weerhouden om op te geven aan de pracht die het leven me te bieden heeft. Ik ben blij met de gedachte dat ik voorafgaand aan dit leven de keuze heb gemaakt om dit leven te leiden. Wat een ervaring!

Check het filmpje van Sean Stephenson hieronder voor een van de beste voorbeelden van mijn verhaal.

Op jouw succes,

Robert

 

PS: Wil je leren hoe je de keuzes kunt maken om het beste uit jezelf en de situaties waar je in zit te halen? Dan is deze training misschien iets voor jou


Tags

beperking, Doelen, geluk, keuze, mindset, obstakel, overtuiging, persoonlijke ontwikkeling, Sean Stephenson, succes


Lees dit ook 

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Wanneer je ooit een traumatische ervaring hebt meegemaakt, dan blijven de herinneringen en de daaraan gekoppelde emoties op onderbewust niveau actief. Zonder erbij stil te staan neem je je reactie op dat trauma met je mee en loop je als het ware door een onzichtbaar mijnenveld van je mind, wachtend tot je een keer een

Read More

De 6 Basisbehoeftes Die Elk Gedrag Sturen

Als je kijkt naar het ‘Waarom’ in wat je vandaag de dag doet, dan kun je elk antwoord onderbrengen in één van de zes menselijke basisbehoeftes. Deze basisbehoeftes hebben we allemaal, en zijn ingedeeld op een manier die het beste bij elk van ons passen. We doen alleen wat we doen, omdat we op bewust

Read More

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Meld je aan voor de nieuwwbrief