Dankbaar Zijn Voor de Shit in Je Leven

Inspiratie en Motivatie

2  comments

Heb je ooit wel eens meegemaakt dat je tegen iemand iets triviaals zei of vroeg en de ander totaal ontplofte? Dat je je afvroeg waarom dat gebeurde, en na enige tijd zelf kwaad werd, omdat de ander totaal niet evenredig op je (misschien wel) onbenullige opmerking of verzoek reageerde?

Emotie. Niet alleen hebben we er allemaal op dagelijkse basis mee te maken, maar ook zijn we bijna allemaal onderontwikkeld in de understanding van de mechanismes ervan. Waarom hebben we emoties? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we in plaats van te reageren op emoties de emoties kunnen kiezen die de situatie het meest aangenaam of het minst pijnlijk maken?

Energy in Motion

Emoties of emotions staan ook wel bekend als Energy in Motion: E-motion. We zijn, net als de rest van het universum gemaakt van verschillende stoffen (carbon, zuurstof, waterstof en stikstof) en al deze stoffen zijn opgebouwd uit atomen. Atomen zijn op hun beurt weer opgebouwd uit moleculen en moleculen bestaan uit deeltjes (particles). Particles zijn fundamenteel gezien bewegende energiedeeltjes die om de molecuul draaien. Tussen de molecuul en de energiedeeltjes zit (voor zover we weten) niks. Simpel gezegd kunnen we dus zeggen dat alles is opgebouwd uit energie.

Omdat alles energie is, en dus ook emotie een energie is, is emotie overdraagbaar. We weten allemaal dat lachen, een uiting van emotie, aanstekelijk kan zijn. Dit geldt ook voor emoties van verdriet, pijn, vreugde en boosheid – de noemer waaronder dit alles valt heet empathie; hoewel elk brein anders van structuur is (de links of synapsen in ons hoofd zijn afhankelijk van de ervaringen en reacties van de persoon), hebben we allemaal een masa empathieneuronen in ons hoofd zitten waardoor we ons kunnen verplaatsen in de schoenen van de ander en kunnen aanvoelen wat een ander voelt wanneer hij of zij een ervaring met ons deelt.

Keuze

Wanneer iemand je op een aangename of onaangename manier behandelt, dan zijn we over het algemeen geneigd om die energie (emotie) over te nemen. Het vervelende is dat je hiermee de kracht en de verantwoordelijkheid afstaat aan externe factoren zoals mensen en gebeurtenissen. Was je in een goede stemming voordat je op je werk aankwam en geeft iemand je de wind van voren, dan is een mogelijk gevolg dat je de emotie van de ander overneemt en doorgeeft aan een volgend persoon die contact zoekt met jou.

Het goede nieuws is dat je de kracht en verantwoordelijkheid bij jezelf kunt houden door bewust afstand te nemen van de emotie die de ander op je afvuurt. Je hoeft niet dezelfde energie aan te meten, omdat iemand anders je die aanbiedt (en er zelf maar al te graag van af wil), het is een keuze. Door je focus te verschuiven van zijn emotie naar jouw eigen (gewenste) emotie vergroot je de kracht achter jouw gevoelens en daarmee jouw eigen humeur.

Your Shit, Not Mine

Een tweede is dat de emotie van de ander hoogstwaarschijnlijk helemaal niet met jou te maken had. Deze persoon zocht enkel een manier om zijn frustratie of boosheid af te reageren – en helaas zijn we geconditioneerd om dat bij anderen neer te leggen. In plaats van boos te worden op de ander, wat je in geen enkel geval verder zal helpen in je weg naar geluk, doe je er beter aan om de ketting van ongewenste emoties bij jou te laten stoppen. Op deze manier hoef je niet een doorgeefluik te zijn van onaangename emoties die hun oorsprong vonden bij een ander.

Nu zeg ik niet dat je een kliko moet zijn voor alle emoties die anderen bij je neerleggen, omdat ze er zelf van af willen. De clou is om jezelf te trainen om ongewenste emoties van anderen van jezelf los te koppelen en ze te vervangen door die emoties die je wél wilt ervaren.

Thank You, Shit 😄

Ik geloof dat we die uitdagingen krijgen in het leven om als mens, of zelfs als ziel te groeien. Heb je een uitdaging met succes doorstaan, dan kun je door naar het volgende niveau. Net als in een school, waar je begint in de eerste klas en pas door kan stromen naar de tweede zodra je al het materiaal van de eerste klas met succes het doorstaan.

De reden waarom ik schrijf dat je dankbaar kunt zijn voor de shit in je leven, is omdat juist die shit (of ervaring; hoe je het ook wilt noemen), en met name de manier waarop je er mee omging, ervoor heeft gezorgd dat je nu de persoon bent die je bent. Gewoontes, zijnde de wijze waarop je op gebeurtenissen handelt, bepalen uiteindelijk je toekomst. En wil je de controle en verantwoordelijkheid over je eigen leven behouden, dan kun je maar beter zorgen dat je je gewoontes zo effectief mogelijk inzet. Of het nu gaat om afvallen, relaties opbouwen of het werk doen wat écht bij je past; allen zijn onlosmakelijk verbonden met de gewoontes die je elke dag weer uitvoert. Hoe vervang je een gewoonte? Door oefening. Net als een spier die je traint om sterker te worden, kun je ook je mind trainen in de gewoontes die je je elke dag aanmeet.

Layer Cake

Terugkomend op die ongewenste emoties die de ander je in de schoenen wilt schuiven en de dankbaarheid die waarschijnlijk een nogal rare plaats inneemt: bedenk dat anderen een leerschool voor je zijn – de interactie die ze met je aangaan geven jou de gelegenheid om jezelf te ontwikkelen tot de persoon die je wilt zijn. Zonder deze ongewenste emotie zou je misschien helemaal niet tot het inzicht gekomen zijn dat je nog een puntje had om aan te werken.

Ik weet wat je denkt: nog meer werk, bah! En ja, zo kun je het zien. En je kunt ook bedenken dat je de kans krijgt om jezelf te upgraden. Upgraden houdt in dat je beter met anderen in contact kunt staan, liefdevollere relaties kunt aangaan (of je huidige kunt versterken), meer geld kunt verdienen; dichter bij het leven dat je het liefst wilt leiden.

De Emotionele Stemvork

Dankbaarheid resoneert, net als elke andere emotie. Het is de sterkste kracht als het op manifestatie aankomt. Door zowel je bewuste als je onderbewuste te trainen op positieve emoties versterk je niet alleen je immuunsysteem (een bewezen feit), maar trek je ook meer positiviteit aan. Kansen komen vaker op je pad, mensen die je kunnen helpen om daar te komen waar je de pijlen van je doelen op gericht hebt en gebeurtenissen vinden sneller plaats om je bij het gewenste resultaat te krijgen.

Emoties zijn de stemvork van het universum. Heb je een positieve trilling – in de vorm van je gedachten, je gevoelens en mindset – dan resoneert dat met de universele stemvork van positiviteit. Hetzelfde geldt voor negativiteit. In dat opzicht maakt het universum geen onderscheid tussen goed of slecht; het tunet in op datgene wat jij zend.

Dus in plaats van je af te vragen waarom jij nou altijd degene moet zijn die de ellende over zich heen krijgt, doe je er verstandiger aan om die ellende aan te gaan met de positieve overtuiging dat je sterk genoeg bent om dit aan te kunnen en het je de kans geeft om de mens te worden die je wilt zijn.

 

Op jouw succes,

Robert


Tags

dankbaar voor de shit in je leven, doel, emotie, energy in motion, geluk, kwaliteit van leven, layer cake, succes


Lees dit ook 

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

De 4 Communicatiestijlen Die Je Moet Beheersen Om Met Iedereen Een Goed Contact Op Te Bouwen

De 4 Communicatiestijlen Die Je Moet Beheersen Om Met Iedereen Een Goed Contact Op Te Bouwen

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

 • […] receive oppotunity Nog niet zo lang geleden ontving ik een email van iemand die één van mijn artikels had gelezen en me uitnodigde om bij haar in de studio te komen voor een radio interview. Een […]

 • Monique den boer schreef:

  Dit schreef ik ooit voor mijn moeder die zich gebruikt voelde omdat anderen haar veel narigheid vertelde:
  U voelde zich een vuilnisvat
  alsof dat geen deksel had
  Maar kijk ‘s an, de vuilnisman
  en beloof me van na af aan:
  Laat het goede tot u komen,
  laat uw hart vol liefde stromen.
  M’n lieve mam als u eens wist,
  uw hart het werd een schatkist!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meld je aan voor de nieuwwbrief

  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!