april 1

1 comments

Hoe Word Je Succesvol?

By Robert


Inclusief het radio-interview met Brenda Vader van MeerRadio

In een video dat ik onlangs zag, werd ik herinnerd aan een uitspraak van één van ’s werelds grootste en meest invloedrijke motivational speakers: Zig Ziglar. Hoewel hij helaas afgelopen jaar is overleden, heeft hij een grote bron aan waardevolle informatie achtergelaten. Eén van zijn meest belangrijke uitspraken voor mij was ‘Als je zelf succesvol wilt worden, help dan anderen succesvol te worden”.

Een fantastische uitspraak die ik nog steeds ter harte neem, en daar ook naar leef in mijn werk. Ik lever het liefste kwaliteit waarvan ik zie dat anderen ermee vooruit kunnen en successen behalen.

Waarom doe je wat je doet?
In het filmpje werd een kwadrant geschetst waarom veel mensen het werk doen dat ze doen als (zelfstandig) ondernemer. In het eerste kwadrant stond ‘Onafhankelijkheid’. Het tweede kwadrant omvat het aspect ‘Geld’. In het derde kwadrant staat ‘Voldoening’ (fulfillment), en het laatste kwadrant stond voor ‘Contributie’.

Onafhankelijk, Vrij, Geld en Contributie
Toen ik een aantal jaar geleden mijn bedrijf begon, dacht ik dat ik zoveel mogelijk klanten als mogelijk moest hebben om onafhankelijk en vrij te kunnen worden, voldoende geld te kunnen verdienen, en daardoor voldoening uit mijn werk te kunnen halen (door een bijdrage te leveren aan anderen. Ik denk dat er nog steeds erg veel ondernemers zijn die zo denken; hetzij met Onafhankelijkheid op de eerste plaats, hetzij met Geld (de rest komt zelden op de eerste plaats).

Service aan de wereld
Maar met de uitspraak van Zig Ziglar in gedachten – om succesvol te worden, help zoveel mogelijk anderen succesvol te worden – werd ik me bewust dat het niet gaat om geld of vrijheid. Het gaat juist om het laatste kwadrant: Contributie. Wat draag ik bij om de wereld om me heen beter te maken? Wat kan ik doen om anderen te helpen succesvol(ler) te worden? Het is juist die actie die me een voldoening geeft; de mailtjes die ik krijg, de mensen die me bedanken, de reacties en Likes op mijn website – het is juist dat wat me een goed gevoel geeft over mezelf en me doet realiseren dat ik op de juiste weg ben.

Give, and you shall receive opportunity
Nog niet zo lang geleden ontving ik een email van iemand die één van mijn artikels had gelezen en me uitnodigde om bij haar in de studio te komen voor een radio interview. Een geweldige kans om mijn reikwijdte te vergroten! Hoewel ik nog nooit eerder in een radio-uitzending was geweest , wist ik dat ik deze kans niet mocht laten schieten. Ik nam de uitnodiging van harte aan en een week later zat ik in de studio, een vol uur te vertellen over de grootsheid die we allemaal in ons dragen en kunnen aanboren om meer uit het leven te halen.

Luister hier naar het eerste deel van het interview
Interview deel I

Awaken Possibilities
Ondanks de zenuwen, vond ik het geweldig om mijn verhaal te vertellen. En, wat ik vaak hoor van mensen met wie ik in contact kom, is dat ze mijn verhaal en inzichten inspirerend vinden. En daar ben ik erg blij om. Het is mijn doel om je te laten zien dat je mogelijkheden kunt openen (Awaken possibilities) die ertoe leiden dat je de kwaliteit van je leven op de vijf grootste vlakken in je leven kunt vergroten.

Nu weet ik dat er nog behoorlijk veel werk aan de winkel is om mijn eigen potentieel te vervullen – mijn droom om wereldwijd anderen te inspireren en te laten zien hoe ze hun leven kunnen optimaliseren is een berg nog groter dan de Mount Everest. Maar de overtuiging dat het mogelijk is (kijk maar naar de vele mensen die me voor zijn gegaan en hun positieve stempel op de wereld hebben gedrukt), geeft mij alleen al ontzettend veel energie om mijn doelen zo groots te stellen.

Tegenslag kan ook een Voordeel zijn
En het bijzondere is, dat juist door mijn ervaringen, met name de vele operaties en fysieke veranderingen die ik heb ondergaan, me hebben gemaakt tot de persoon die ik vandaag ben. In plaats van mijn beperkingen als beperkingen te zien, gebruik ik ze als tools om mijn droom te bereiken en onderweg anderen te kunnen helpen.

Succeed by Example
Wat je doelen ook zijn, of misschien zijn het enkel nog dromen die je amper durft uit te spreken, omdat de omvang en de gedachte alleen al je rillingen geeft, stel jezelf de vraag: is er iemand die me is voorgegaan? Wie zijn de voorbeelden waar je inspiratie vandaan kunt halen en je een route kunnen laten zien om te komen tot waar je je doel hebt gesteld?

In dit tweede deel van het interview vertel ik meer over doelen stellen en behalen.
Interview deel II

Succes is…
Hoe je succes ook definieert, het gaat om de voldoening die je eruit haalt. Mijn visie op succes, is honderd procent geven wat je in je hebt, ongeacht het resultaat – een point of view waardoor de kans van falen vrijwel niet bestaat. Voldoening haal je uit dat wat je doet wat je leuk vindt, of dat waar je trots op bent. Kijk eens naar het werk dat je doet – is dat iets waar je nu met voldoening naar kunt kijken? Als het antwoord ‘ja’ is, dan weet je dat je dit werk je meer oplevert dan alleen het geld wat je ermee verdient, of de vrijheid die je door je inkomen ermee kunt verschaffen (materiële en immateriële vrijheden, zoals een auto, leuke kleren of een vakantie). Als je antwoord ‘nee’ is, misschien is het dan tijd om te zoeken naar iets waar je meer gepassioneerd over bent dan datgene wat je nu doet. En bedenk, dat welk werk je ook doet, in essentie is het allemaal een vorm van contributie of serviceverlening. Of je nu bakker bent, manager, muzikant of kaartjesverkoper.

Luister hier naar het derde deel van het interview, waarin ik uitleg dat je door anderen te helpen succesvol te worden zelf succesvol wordt.
Interview deel III

Succes door grenzen verleggen
Ik heb het al vaker gezegd, het verleggen van grenzen is zowel eng als een enorme boost voor je. Het idee dat je meer bent dan wie je dacht te zijn, door de uitdagingen die je aangaat, wordt na het behalen van je doel een constatering dat je meer in je mars hebt dan je aanvankelijk dacht. En ja, natuurlijk is het eng, dat komt omdat je iets aangaat wat buiten je comfortzone ligt. Juist door het vergroten van je comfortzone, de plek waar alles op de automatische piloot kan functioneren, zul je merken dat je niet alleen beter wordt in dat wat je doet, en daarmee ook betere successen kunt behalen.

Overcompensatie voor beperkingen?
In het derde stuk van het interview stelt een luisteraar me de vraag of dat wat onbereikbaar lijkt bereikt moet worden. Hoewel ik niet vind dat iets bereikt moet worden, ben ik er wel van overtuigd dat iets wat onbereikbaar lijkt in de mind van degene die de gedachte heeft, juist een enorme meerwaarde heeft op het moment dat het bereikt wordt. We hebben allemaal te maken met beperkingen; mentale, emotionele, fysieke, psychische. En het is juist het victory-gevoel wanneer we een ogenschijnlijk onmogelijk oplosbare beperking weten om te zetten in een mogelijkheid of zelfs een realiteit.

Overcompensatie voor een beperking klinkt extreem; juist iemand die geen armen heeft wil schilder worden, juist iemand die geen benen heeft wil hardloper worden, maar als we kijken naar de kern, de drive van iemand om dat te doen, dan komen we niet uit op overcompensatie, maar op het zien van mogelijkheden en de kans pakken om de uitdaging aan te gaan. Waarom? Omdat ik geloof dat we diep van binnen weten, zelfs overtuigd zijn, dat we meer zijn dan ons fysieke lichaam of onze psyche. Het is de drijvende kracht achter ons leven; anders waren we opgehouden met grenzen verleggen toen we konden eten en kruipen.

Plant succes bij de kern
Of je nu gelooft dat iets niet mogelijk is omdat je ervan twijfelt aan je eigen kunnen, of omdat je een fysieke beperking hebt, het komt uiteindelijk neer op hetzelfde feit: je overtuigingen. Overtuigingen zijn gebaseerd op veronderstellingen en ervaringen. De ervaringen van je eigen behaalde (al dan niet teleurstellende) resultaten of de acceptatie van andermans overtuigingen die je ooit vertelden dat iets niet mogelijk is. Maar het kunnen ook overtuigingen zijn van resultaten die je wel behaald hebt of van anderen die je vertellen dat je juist wél iets kunt realiseren. Succes (en het gebrek ervan) is in deze een keuze om te accepteren dat wat je mind je voorschotelt aan overtuigingen, hetzij in verruimende of beperkende zin.

Succes is een commitment naar jezelf toe
Er wordt wel eens gezegd dat succes je niet komt aanwaaien. Ik geloof dat elk succes, klein of groot, een resultaat is van de stappen die je genomen hebt om te komen waar je wilt zijn. En ondanks dat we geneigd zijn om successen van anderen te accrediteren aan geluk of toeval, is succes niets meer dan je voor de volle honderd procent inzetten tot je je doel bereikt; of dit nu een klein succes is wat je in korte tijd realiseert of een groot succes waar je maanden over doet. Bedenk dat we allemaal 24 uur in een etmaal hebben, en het gaat om de invulling van je tijd. Natuurlijk moeten we eten, slapen en werken. Het zijn juist de tussenliggende momenten die ervoor kunnen zorgen dat we een doel behalen. Hoe je die tijd indeelt is volledig aan jou; kijk je liever twee uur televisie of werk je in die twee uur aan het dichterbij komen van je doel? Wees gecommitteerd aan je doel en besteed je volle aandacht aan de tijd die je beschikbaar hebt om je succes te behalen.

Klik hieronder voor het laatste deel van het interview
Interview deel IV

Eén van mijn leermeesters zei ooit over succes “Als je nog niet het succes hebt dat je wilt, dan ontbreekt er nog een stuk informatie”. Die uitspraak heb ik in de afgelopen jaren meer dan ter harte genomen, en één van de makkelijkste, meeste effectieve en snelste manieren om aan nieuwe informatie te vergaren is door het lezen van boeken. In dit laatste interview deel ik 3 boeken met je die je kunnen helpen meer inzicht te verschaffen in het leven. Eén daarvan is het boek van Anthony Robbins, getiteld ‘Get the Edge’, een fantastisch boek vol geweldige tips hoe je meer successen en betere resultaten kunt behalen in je leven, of het nu gaat om het optimaliseren van je relatie of het vergroten van je vermogen om je doelen te behalen.

Uiteraard vertel ik ook over mijn eigen boek, ‘Geef Nooit Op’, een verhaal dat mijn leven volledig veranderd heeft. In dit verhaal neem ik je mee op mijn avontuur om de pelgrimstocht naar Santiago in Spanje te lopen, van begin tot eind. Ik laat je zien dat deze tocht, door velen destijds gezien als onmogelijk voor me, één van de pijlers is geworden om te aan te tonen dat een onmogelijkheid wel degelijk mogelijk is.

En om je nog meer aan te moedigen je overtuigingen ten aanzien van succes te vergroten, krijg je nu bij je bestelling van 1 exemplaar, het 2e boek voor de halve prijs! Een fantastisch cadeau voor iemand die je graag wilt verrassen met een mooie boodschap. Bestel nu 2 boeken voor slechts €30 (exclusief verzendkosten) en neem de eerste stappen naar jouw succes!

Klik hier voor het bestellen van 1 boek.

klik hier voor het bestellen van 2 boeken.

Bedankt voor het lezen en je support,

Robert

Je mening telt
About the author

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

You might also like

  • Goed artikel Robert, succesvol worden blijft interessant om je mee bezig te houden!

     
  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >