In het jaar van mijn afstuderen sprak ik twee van mijn docenten en vertelde ik ze dat ik mijn eigen bedrijf op ging zetten en binnen vijf jaar een miljoen zou kunnen genereren aan omzet. De ene docent reageerde enthousiast en prees mijn durf voor zo’n statement, terwijl de andere docent reageerde met de voor mij nu legendarische woorden: “Je moet wel realistisch zijn, Robert.”
We meten onze mogelijkheden maar al te vaak aan de hand van de resultaten die we in het verleden behaald hebben, of op basis van wat we denken te kunnen bereiken, beredenerend op de hoeveelheid en sterkte van onze vaardigheden. Maar zorgt dat werkelijk voor de beste kansen om grote idealen te behalen?
Er zijn tal van voorbeelden te noemen van mensen die tegen alle kansen in het onmogelijke toch hebben behaald. Hieronder volgen een aantal voorbeelden:
De Keerzijde van Realistisch Zijn
Zoals de clip hierboven al laat zien, zijn er genoeg grote namen te vinden die hun bekendheid, roem en successen ontleenden aan hun doorzettingsvermogen. Ongeacht waar ze op dat moment in hun leven waren en hoeveel tegenslag ze ook al hadden moeten verduren, hun intrinsieke motivatie om door te gaan was groter dan alle teleurstellingen, twijfelaars en tegenslagen bij elkaar.
We gebruiken de term “realistisch zijn” vaak in de context van het stellen van ‘manageable predictions’; je gelooft dat iets haalbaar is, omdat je in het verleden een soortgelijk succes hebt behaald. Of je wijst een idee van de hand, omdat je mind alleen al triggert op de gedachte dat je buiten je comfortzone moet stappen om dat doel te bereiken. En dat is in veel gevallen genoeg reden om te zeggen dat het doel niet realistisch genoeg is.
De keerzijde van deze opmerking is dan ook dat we te vaak genoegen nemen met de wereld waarin we vandaag de dag leven, en niet verder durven kijken naar wat er mogelijk is voor ons, omdat we bang zijn op ons bek te vallen, af te gaan of te falen in de ogen van bekenden, en onszelf wijs maken dat wat we nu hebben eigenlijk ook wel goed genoeg is; het schoenmaker blijf bij je leest-principe.
Het gevolg van “realistisch” denken en doen is dat je wereld elk jaar kleiner wordt en je alsmaar harder moet vechten om de persoonlijke status quo te waarborgen. Zie je anderen om je heen nieuwe successen en mijlpalen bereiken, dan vertel je jezelf dat zij degenen zijn die beter of slimmer zijn of het voorrecht hebben omdat, nou ja, om wat voor reden dan ook.
Niet alleen schaadt dergelijk denken je zelfvertrouwen en je eigenwaarde, het zorgt eveneens voor een kloof tussen jou en anderen, frictie in je relaties, en zelfs een verslechterde gezondheid.
Wees Irreëel In Je Dromen
Realistisch denken en realiteit zijn twee van elkaar gescheiden fenomenen; het ene zit in je hoofd, en de ander ligt erbuiten. Nu zeg ik niet dat ze niets met elkaar te maken hebben – het ene beïnvloedt zeer zeker het ander – maar het is goed om te weten dat realistisch denken er nog nooit voor gezorgd heeft dat een idee of ideaal daadwerkelijk het daglicht zag in de realiteit waarin we leven.
Het zijn de mensen die “buiten de box” durven te denken, die gecalculeerde risico’s durven te nemen, ondanks de teleurstellingen en tegenslagen, die het ’t verst schoppen in deze wereld. Niet omdat ze “realistisch” waren, maar omdat ze voorbij hun eigen grenzen durfden te gaan en bereid waren om hun hart te volgen, en niet enkel hun hoofd.
In de vijf jaar na mijn afstuderen stond een nieuwe afspraak gepland met mijn twee docenten. De weddenschap die we gemaakt hadden was de hoofdreden voor onze ontmoeting, maar wat nog belangrijker voor me was, was het ontdekken hoe het leven van deze twee mensen, die hebben bijgedragen aan de kwaliteit van mijn leven, zich ontvouwd had.
De weddenschap had ik verloren. Ik had geen miljoen omzet gemaakt sinds we elkaar voor het laatst hadden gezien. Sterker nog, in de maanden na mijn afstuderen bestond mijn business hoofdzakelijk uit het bezoeken van ziekenhuizen in verband met mijn stagnerende gezondheid!
Maar ik heb nooit met spijt teruggekeken op die weddenschap, noch op de keuzes die ik gemaakt heb om mijn eigen kleine successen naar binnen te halen, als een visjes aan een haak. Santiago, mijn eerste boek, de New York Marathon, spreken en trainen op nationale en internationale podia.
Nee, het geld is me tot nog toe niet komen aanwaaien, noch heb ik dat miljoen te pakken kunnen krijgen. Maar wat die weddenschap me in de tussentijd wel heeft opgeleverd is een mindset die me verder deed komen dan ik had durven dromen.
Van “Realistisch” Naar “Radicaal”
Ik hoop dat je nu begint in te zien dat een “realistische” mindset je meer tegenhoudt dan dat het je ondersteunt.
Natuurlijk is het belangrijk om risico’s zo veel mogelijk van tevoren in te calculeren wanneer je iets wilt doen of bereiken; klakkeloos te werk gaan is eerder een teken van stompzinnigheid dan van intelligentie in dat opzicht. Zo ook ben ik “reëel” genoeg om niet de positie van een straaljagerpiloot (of een gewone voor dat geld) na te jagen, omdat het me wel cool zou lijken om te vliegen… met 1% gezichtsvermogen.
Hier zijn daarom een paar tips om van “realistisch” naar “redelijk” te gaan:
1. Werk aan je zelfvertrouwen en je eigenwaarde
Hoe meer je hiervan hebt, hoe meer je durft te durven. Mijn gratis eBook”Sterker Dan Ooit” kan hierin een goed begin voor je zijn. Geloof in jezelf; je bent de eerste (en soms enige) die het wezenlijke verschil zal maken in jouw leven.
2. Omring jezelf met mensen die ook buiten de box durven te denken en doen
Er zijn genoeg mensen die je zullen vertellen dat iets onmogelijk is of dat je realistisch moet zijn. Neem een stapje terug van deze mensen en omring jezelf met de support die je nodig hebt om verder te komen.
3. Creëer gezonde en ondersteunende routines en gewoontes
Het voeden van je mind helpt je om nieuwe kansen te zien waar anderen gevaren zien. Tegelijkertijd helpen gezonde routines je met kleine, makkelijke stapjes sneller nieuwe gewoontes aan te leren. Begin bijvoorbeeld met goede ochtendroutines.
4. Leer van anderen
Door verhalen van anderen te lezen en mensen te ontmoeten die het ogenschijnlijk onmogelijke gedaan hebben, geef je je mind steeds meer de ruimte en de toestemming om zich aan te passen aan dat wat je zelf tot nog toe als onmogelijk bestempelde. Lees hun (auto)biografie, leer hun gewoontes en gebruik ze als rolmodel.
5. Doe elke maand iets nieuws
Je wereld is zo groot als de comfortzone waarin je leeft. Door jezelf uit te dagen nieuwe dingen te ondernemen train je jezelf in het verlagen van de drempel om dingen te doen die je normaliter moeilijk vindt of zelfs nooit dacht te gaan doen. Tevens geef je jezelf de kans te ontdekken wat je nog meer leuk vindt, én ontwikkel je jezelf in persoonlijk en mogelijkerwijs professioneel opzicht ook!
“Realistisch zijn” is een term dat te vaak op de verkeerde manier gebruikt wordt. Hoewel het goed is om niet zomaar iets te roepen zonder erbij na te denken, geloof ik niet dat de term “realistisch zijn” hieraan voldoet.
Verleg je grenzen. Durf je dromen op papier te zetten en de eerste stap te nemen. Wie weet verschijnt jouw naam straks ook in een filmpje over mensen die het onmogelijke gedaan hebben J
Hier is mijn vraag voor jou vandaag: wat is jouw lange termijn ideaal? Waar droom jij van, maar heb je tot nu toe nog nooit echt onderzocht of actie ingenomen om te realiseren?
Ik ben benieuwd naar je antwoord, en ik hoop dat je de tijd wilt nemen om het hieronder op te schrijven. Het kan je helpen om van je droom ook een werkelijk tastbaar resultaat te maken.
Op jouw succes,
Robert
Als je dit artikel over realistisch zijn waardevol vond, deel het dan met je vrienden en volgers op LinkedIn, Facebook en Mail. Klik op de knoppen hieronder en laat hen ook van deze informatie profiteren.