Wat Is Een Imago
1

Je Bent Niet Je Imago

 

Hoe je over jezelf denkt is belangrijk. Maar hoe je wilt dat anderen over jou denken is minstens net zo belangrijk. Soms echter, kan het imago waarvan we vinden dat we het moeten ophouden ons limiteren in het onze verbale, non-verbale en vocale expressie.

In één van mijn trainingen waarin ik samen met mijn team de deelnemers voor een outdoor-opdracht de stad in stuurde, eindigde ik na afloop van het dagprogramma in een improvisatie-optreden á la De Lama’s voor tientallen mensen.

Op uitnodiging van één van de deelnemers besloot ik om deel te nemen aan deze improvisatie. Hoewel ik de eerste minuten de kat uit de boom wilde kijken en enigszins met mezelf in conflict was of ik niet beter toeschouwer kon blijven in plaats van mezelf voor gek te zetten voor mijn deelnemers, waagde ik toch de sprong om mezelf toe te staan iets nieuws te doen wat ik eng vond. De reden? Ik was bang om mijn imago als trainer en coach te verliezen.

We plakken heel wat labels op onszelf al s het aankomt op hoe we door anderen gezien willen worden. Je imago ofwel het beeld dat anderen van jou hebben, lijkt daarmee één van de belangrijkste sleutels hoe je jezelf ziet, en daar naar handelt.

Wanneer je bijvoorbeeld wilt dat anderen je serieus nemen, bijvoorbeeld in een sollicitatiegesprek of een werkomgeving, dan zorg je dat je imago congruent is met je gedachten over hoe je wilt dat anderen je zien. In een andere context, bijvoorbeeld in die van je vrienden, neem je mogelijk een iets andere benadering en kies je voor een imago dat minder serieus is en vrijer is in je doen en laten.

In eerste instantie klinkt dit als een passende benadering: je kies (bewust of onbewust) het imago dat past bij de situatie opdat je niet het gevaar loopt om buiten de groep te vallen. Toch kan het soms zijn, dat wanneer je een bepaald beeld hebt van jezelf, en hoe je wilt dat anderen je zien, niet altijd even ondersteunend is in wie je werkelijk bent.

Dat komt omdat je imago niet een exacte kopie is van wie jij bent – het is enkel een beeld van hoe anderen jou zien. Een beeld dat jij wilt dat anderen van jou zien. Wanneer ons imago en de werkelijke Ik nieten overeenkomen, dan gebeurt het dikwijls dat we koste wat kost vasthouden aan ons imago, omdat dit altijd een beter voorkomen geeft van wie we werkelijk zijn.

Je imago is weliswaar het beeld dat anderen van je hebben, maar dat beeld wordt gecreëerd door wat jij anderen aan informatie over jezelf geeft. Hoe langer we dit beeld blijven voeden, des te sterker het wordt en des te groter de discrepantie met de werkelijke jij.

Het gevolg kan zijn, dat we uiteindelijk ‘getrouwd’ zijn met ons imago en onszelf limiteren in de expressieve persoon die we van nature zijn.

Bedenk dat het gedrag dat je vertoont een gevolg is van de gedachten, waarden en overtuigingen die je in je hoofd hebt. Hoe frequenter de gedachte, des te sterker de overtuiging en des te sterker de uiting van het bijbehorende gedrag.

Met het loslaten van je imago, het beeld dat (jij wilt dat) anderen van je hebben creëer je voor jezelf meer ruimte om expressiever, interessanter en uitdagender te zijn, en daarmee betere, meerdere en sterkere connecties te maken met anderen, en jezelf.

Wellicht dat de overtuiging ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ in je naar boven komt. ‘Je denkt toch niet dat ik als een idioot ga rondlopen op mijn werk?’ – Nee, ik zeg niet dat je het roer volledig moet omgooien, maar ik nodig je wel uit om het keurslijf waarin je je gestopt hebt op momenten los te laten en te durven ervaren hoe het is om iets te doen wat je nog niet eerder gedan hebt. De situatie kan soms gelijk of zelfs hetzelfde zijn, maar met en ander gedrag krijgt je evenwel een ander resultaat.

Zie je jezelf als een introvert, durf dan om extraverter te zijn. Stap op mensen af die je niet kent, gewoon omdat het spannend is, en maak een praatje. Doe iets wat je normaliter niet zou doen, of waarvan anderen denken dat je het niet zou doen.

Uiteindelijk draait het om hoe gelukkig je wilt zijn. De bevrijding die het je geeft om je imago van tijd tot tijd los te laten kan zo aangenaam zijn, dat je overweegt om vaker de ware, ongeremde jij te laten zien.

Wat is jouw tip om je imago los te laten?

Op jouw succes,

Robert

 

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is internationaal spreker, trainer en life-coach. Met diverse boeken, eBooks en honderden artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdfaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

 • Barry Houben schreef:

  Beste Robert,

  Als je ooit de moeite hebt gedaan om mij te leren kennen via het internet wist je dat ik altijd zeg wat ik denk, dat betekent automatisch dat ik niet meeloop met de rest van de schapen. Er zijn altijd wel mensen die mij willen buitensluiten uit hun groep en ik zit er niet mee, ik kan niet de hele wereld te vriend hebben. Mijn ongeremde ik is veelvuldig op het internet terug te vinden en dat geldt ook voor real life. Ik wordt niet gelukkig van het hebben van een imago, het boeit me voor geen meter wat anderen van mij denken…..wat waarschijnlijk mijn imago is.

  Groetjes,
  Barry 🙂

   
 • >