In de Kracht Van de Flow

Inspiratie en Motivatie

1  comments

 

Er zijn soms van die momenten waarop alles gewoon in de flow zit. Dingen die je doet gaan dan voor de wind, je hersens staan de goeie kant op en het lijkt wel alsof elke actie die je onderneemt moeiteloos gaat. Wanneer je de volgende dag weer in de flow wilt komen, en je doet precies hetzelfde wat je de dag ervoor ook deed, is vaak de magie weg en sta je met verbluffende verbazing de leegte in te staren. Hoe komt dat en wat kun je doen om toch weer in de flow te komen?

Er zijn talloze onderzoeken naar gedaan en diverse boeken over geschreven. Sommige mensen noemen het ‘in de flow zijn’, terwijl anderen het ‘in the zone’ noemen, en weer anderen hebben er geen woorden voor, maar weten precies hoe het voelt om in die Universele stroom van het leven te zitten waar informatie, actie en reactie naadloos op elkaar aansluit en altijd op het goede moment komt.

Stel je voor dat je een berg aan het beklimmen bent, honderden meters boven de grond. Je kleeft tegen de rotsen en je bent je volledig bewust van elke stap die je zet, hoe je lichaam gepositioneerd is en hoe je handen de uitstekende stenen vasthouden.

Je weet dat er geen ruimte is om fouten te maken, je focus is volledig in het hier en nu en je lichaam en je mind zijn volledig samengesmolten in de activiteit.

Tijd vertraagt, kleuren zijn helderder en geluiden lijken door elke cel van je lichaam te galmen als een gong die zojuist geluid is.

Je mind verplaatst zich naar een nieuw gebied. Een gevoel van levendigheid, verbondenheid en vrede. Je bent totaal in tune met het leven. Je beweegt met precisie en balans. Je begrijp het niet helemaal, maar tegelijkertijd geniet je er volop van. Je bent in de zone, in de flow.

Zodra de klim over is en je weer aan de voet van de berg staat keert je mind  langzaam weer terug naar z’n oude staat, en lijkt het leven van alledag langzaam maar zeker weer  z’n weg te vinden in je lichaam en mind.

Het gevoel van levendigheid en totale innerlijke vrede ebt langzaam weg en vervaagt naar een herinnering, en je kijkt nu al uit naar je volgende klim om weer terug te keren naar die geweldige en prachtige state of mind.

Wat je ervaarde is het gevoel van mindfulness. Het is makkelijk om te geloven dat je de berg nodig hebt om je in de flow te voelen, maar feit is dat je op nagenoeg elk moment en in elke activiteit jezelf in de flow, in de zone kunt krijgen – en met een beetje oefening gaat het steeds sneller om in de flow te komen.

Misschien heb je nog nooit een berg beklommen, maar we hebben allemaal weleens zo’n gevoel van mindfulness gehad. Een moment waarop al je zintuigen op scherp staan. Atleten kunnen zich hier goed in vinden, en noemen dit ‘in the zone’ zijn. Je bewustzijn is verscherpt en het lijkt alsof je één bent met wat het ook is dat je doet.

Deze staat van mindfulness of in de flow zijn is niet alleen weggelegd voor sport en fysieke activiteiten – artiesten herkennen het wanneer ze in een ontzettend creatieve bui zijn, en schrijvers ervaren het wanneer de woorden zonder moeite op het papier komen.

Sommigen ervaren het wanneer ze naar muziek luisteren of naar een prachtige zonsondergang kijken. Anderen voelen het wanneer ze in de tuin werken, een diep gesprek hebben met iemand of wanneer ze met iemand vrijen.

Dr. Mihaly Chentmihalyi, een researcher in positive psychology, bestudeerde en onderzocht al in de jaren ’60 wat mensen werkelijk gelukkig maakte. De term flow is van hem afkomstig, en hij ontdekte dat – in tegenstelling tot wat je zou verwachten – geld hierin geen rol speelt; iemand die 30.000 per jaar verdiende was net zo gelukkig als iemand die 300.000 per jaar verdiende.

Spullen zoals persoonlijke bezittingen of luxe items waren eveneens van ondergeschikt belang in iemands geluk en happiness. Mensen zijn op hun gelukkigst, zo vond Dr. Chentmihalyi uit, wanneer ze in de flow zitten.

Het is een staat van totale bewustzijn, wanneer je aandacht op één punt gericht ontstaat wanneer  we iets doen uit intrinsieke overwegingen – dat wil zeggen, je doet het voor je eigen genoegdoening, in plaats van om ergens te komen of een bepaald resultaat te behalen.

De activiteit vergt je volledige aandacht waardoor je mind volledig geabsorbeerd is in wat het aan het doen is. Wanneer je in de flow bent, dan ben je in z’n totaliteit betrokken met wat je aan het doen bent – alles lijkt in volledige harmonie met elkaar te werken.

Je presteert vaak op het hoogste niveau en je mind is zo helder als het kan zijn, terwijl je er eigenlijk helemaal niet bij stilstaat. Je (ver)oordeelt niet hoe je het doet noch denk je na over wat je volgende actie of stap zal zijn. Het is alsof je het er alleen maar kan laten zijn terwijl het zich ontvouwt.

Je ego is hierin ook niet aanwezig. Het maakt ruimte voor wat er gebeurt. Je voelt geen honger of dorst, zorgen of moeheid. Gedachten en herinneringen smelten langzaam weg.

De tijd vliegt voorbij, maar je hebt er zelf geen enkel besef van, alsof je tijdelijk buiten de tijd bent gestapt. Je wordt één met wat je doet in de flow. De hersenactiviteit bij atleten die in de flow of ‘in the zone’ zijn is overeenkomstig met mensen die in diepe meditatie zitten.

Flow is daarom een meditatieve staat, een staat van mindfulness. Maar het is er niet een waarbij je stilzit en niets doet, maar juist waarbij je je volledig onderdompelt in een bepaalde activiteit.

In Vier Stappen In De Flow Komen

Je hebt geen berg, sport of zelfs een mooie zonsondergang te hebben om mindfulness te ervaren. Zolang je weet hoe je mindful kunt zijn, kun je in de flow komen.

Er zijn yogi’s die mindfulness oefenen met alledaagse activiteiten, zoals wandelen, afwassen  en het aanvegen van de vloer. Door te oefenen met deze activiteiten komen ze vaak tot het inzicht dat er geen alledaagse momenten zijn, maar enkel alledaagse states of mind. Door te oefenen kunnen ze tot dezelfde levendigheid en innerlijke vrede komen terwijl ze de vloer aanvegen, mediteren of een berg beklimmen.

Probeer het uit voor jezelf. Zo kun je ermee aan de slag:

Kies iets wat een dagelijkse activiteit van je is en zet het om naar een mindfulness-oefening. Dit kan bijvoorbeeld tandenpoetsen, traplopen of de vaat afwassen zijn.

Stap 1: Voordat je begint, haal drie keer diep adem, zodat je mind zich volledig kan focussen op je ademhaling. Er is niets anders dan je ademhaling hier.

Stap 2: Focus al je aandacht op het hier en nu. Doe alsof het verleden en de toekomst niet bestaan. Wordt bewust van je zintuigen en wees volledig in het hier en nu.

Stap 3: Begin langzaam, met bewuste en opzettelijke acties met je activiteit. Maak er een meditatieve oefening van, waarbij je een intensieve focus hebt.

Stap 4: Blijf alert en houd je mind aandachtig bij wat je op dat moment aan het doen bent, maar laat het niet afglijden naar onbewust geratel. Wees volledig geabsorbeerd in de activiteit, alsof je het voor het eerst doet. Je zult zien dat de activiteit ‘tot leven komt’ wanneer je het doet terwijl je oefent met mindfulness. Mocht je mind toch afdwalen, breng het dan terug door je volledig te focussen op dat wat je doet.

Door dit te oefenen wordt een routinehandeling een bevredigende en plezierige activiteit waar je veel meer uit haalt dan alleen de activiteit zelf.

Door te beginnen met een alledaagse activiteit te oefenen kun je mettertijd langzaam de techniek uitbouwen naar andere activiteiten. Dit is een geweldige manier om werkelijk  authentiek geluk te cultiveren  zonder dat je iets van de buitenkant hoeft te veranderen. Op die manier kom je tevens tot het inzicht wat Albert Einstein zo mooi omschreef:

“In life you can see the world in two ways. One is as if nothing is a miracle. The other is as if everything is a miracle.”

Juist door in de flow te zijn kunnen we het maximale uit elk moment halen en het leven werkelijk zien als een geschenk waarmee we gezegend zijn – ongeacht welke omstandigheden ook.

Dit is mijn vraag aan jou vandaag: Wat is jouw ervaring met flow of in the zone zijn? Deel hieronder jouw ervaring en ik kom er zeker bij je op terug.

Op jouw succes,

Robert


Tags

flow, in de flow, in the zone


Lees dit ook 

De Empatische Leider In De Corporate Wereld

De Empatische Leider In De Corporate Wereld

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

  • Marian schreef:

    Als ik met mijn hondjes wandel en ik dan ff vergeet te zijn en er juist heel erg ben.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Meld je aan voor de nieuwwbrief

    Geoptimaliseerd door Optimole
    >
    Success message!
    Warning message!
    Error message!