De Betekenis Van Emotionele Pijn

 

We kennen allemaal het gevoel van emotionele pijn. De emotie die diep van binnen zo hard schreeuwt dat we zelfs beginnen te praten over een zwarte pagina uit je eigen leven, gebroken hart of een permanent litteken op je ziel. Toch heeft pijn, zoals elke andere emotie, een boodschap om je te helpen veranderingen in je leven te maken, zodat het gevoel niet langer hoeft te blijven. Weet jij de boodschap van emotionele pijn?

Met name in intieme relaties, maar zeker ook in andere relaties komen emoties en gevoelens die we als ‘negatief’ bestempelen met enige regelmaat naar boven. In contact met anderen komen we oog in oog te staan met de minder ontwikkelde kanten van onszelf. En veel mensen wijzen in dergelijke situaties met de vinger naar de ander, in de hoop zelf niet aan de slag te hoeven met het maken van aanpassingen in gedrag, overtuiging, zienswijze of routine, terwijl de meesten van ons weten dat de enige die werkelijk een verandering kan maken in hoe je je voelt jij zelf bent.

In deze hete zomer, waarin zowel mijn vriendin als ik beiden doorwerken aan onze business, en dus vaker dan ons lief is heethoofdiger zijn om alle werkzaamheden op tijd af te hebben, is emotionele pijn iets vaker aanwezig dan ik zou willen.

Korte lontjes, lange dagen, hoge stress en lage weerstand zijn wat dat betreft prefecte ingrediënten om gemakkelijk aan elkaar voorbij te gaan, de ander voor lief te nemen of zelfs onverstoord ongemoeid te laten.

Wat frappant is, is dat dergelijke situaties niet zomaar komen opduiken; het is een patroon dat zichzelf stapje voor stapje introduceert zonder dat het zichzelf kenbaar maakt als zijnde een patroon. Voor je het weet is de routine erin geslopen en vraag je je af hoe het toch komt dat je naast een vreemde in bed ligt of dat je aan tafel zit met iemand die nagenoeg niets meer te zeggen heeft en je het idee hebt dat je niet meer weet wie die persoon is.

Om zo’n patroon te kunnen doorbreken is het belangrijk om te weten wat de boodschap is van de gevoelens en emoties die je ervaart.

De betekenis van Emotionele Pijn

Niet voldaan aan jouw behoefte

Pijn heeft diverse betekenissen. Eén daarvan is dat het de moeite is die je voelt wanneer een verwachting van je niet is uitgekomen. Wanneer een verwachting niet is uitgekomen blijven veel mensen vaak hangen in wat er had moeten gebeuren of waarom de schuld of de fout bij de ander ligt, omdat de ander juist had moeten weten wat jij verwachtte, zelfs als je het niet hardop had gezegd. Ik weet het: soms denken we allemaal dat gedachtenlezen een vaardigheid is dat iedereen moet beheersen…

In plaats van te blijven hangen in wat hier had moeten gebeuren, focus juist op wat je nu wel wilt. Blijf niet focussen op de redenen waarom je teleurgesteld bent of hoe iemand je heeft teleurgesteld, maar focus juist op wat je nu wél wilt.

Er is niet voldaan aan je verwachting – verander je aanpak.

 

Verander je Communicatie

Emotionele pijn kan ook betekenen dat je je communicatie moet veranderen. In dit opzicht betekent pijn dat je van iemand verwachtte dat hij of zij je op een bepaalde manier behandelen, maar dat dit niet gebeurde; op zulke momenten is een verandering in je communicatie slim.

“Wanneer je X en Y deed, interpreteerde ik dat in het verleden dat het je niets kon schelen. Maar ik weet dat je het belangrijk vindt, omdat ik weet dat je van me houdt, en ik hou van jou. Kun je me helpen; wat betekent het voor jou als je X en Y doet?” en luister naar wat de ander te zeggen heeft. “Zou je het in de toekomst op manier A en B willen doen; zou dat voor jou werken?”

In dit opzicht betekent emotionele pijn dat je je behoeften beter moet zien over te brengen.

 

Behoeften van de Ander

Pijn kan ook betekenen dat je aan de behoeften van de ander moet willen voldoen. Je voelt je in dit opzicht emotioneel gepijnigd, omdat zij niet in hun behoeften zijn voldaan; en dientengevolge is er niet aan jouw behoeften voldaan.

Emotionele pijn betekent dus dat je niet in de behoeften van een ander voorziet, of dat je niet communiceert over hoe je wilt dat er in jouw behoeften moet worden voorzien – of je hebt een verwachting en je bent blijven hangen in je verwachting in plaats van door te gaan en te focussen op wat wel kan werken.

Zodra je kunt vaststellen wat de boodschap van pijn voor jou is, kun je actie ondernemen. Actie is ten behoeve van verandering namelijk altijd wat je helpt om niet vast te blijven zitten in je huidige negatieve emoties en gevoelens. Gelukkig hoef je niet lang na te denken over welke actie(s) je moet nemen; het is er vaak één van twee, en soms beiden: ofwel je verandert je perceptie, dus de manier waarop je er naar kijkt. Of je verandert de actie, het gedrag of de handelingen die je tot nu toe hebt gedaan.

Hier is mijn vraag voor jou vandaag: wat betekent emotionele pijn vaak bij jou? Welk actiesignaal biedt pijn je om je gemoedstoestand te veranderen?

Ik ben benieuwd naar jouw reactie – laat daarom hieronder je comment achter, en ik kom er zeker bij je op terug.

OP jouw succes,

Robert

 

 

 

Je mening telt

About the Author Robert

Robert van der Wolk is internationaal spreker, trainer en life-coach. Met diverse boeken, eBooks en honderden artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdfaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

follow me on:

Leave a Comment:

2 comments
Add Your Reply
Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .

Powered by WishList Member - Membership Software