We kennen allemaal het gevoel van emotionele pijn. De emotie die diep van binnen zo hard schreeuwt dat we zelfs beginnen te praten over een zwarte pagina uit je eigen leven, gebroken hart of een permanent litteken op je ziel. Toch heeft pijn, zoals elke andere emotie, een boodschap om je te helpen veranderingen in je leven te maken, zodat het gevoel niet langer hoeft te blijven. Weet jij de boodschap van emotionele pijn?
Met name in intieme relaties, maar zeker ook in andere relaties komen emoties en gevoelens die we als ‘negatief’ bestempelen met enige regelmaat naar boven. In contact met anderen komen we oog in oog te staan met de minder ontwikkelde kanten van onszelf. En veel mensen wijzen in dergelijke situaties met de vinger naar de ander, in de hoop zelf niet aan de slag te hoeven met het maken van aanpassingen in gedrag, overtuiging, zienswijze of routine, terwijl de meesten van ons weten dat de enige die werkelijk een verandering kan maken in hoe je je voelt jij zelf bent.
In deze hete zomer, waarin zowel mijn vriendin als ik beiden doorwerken aan onze business, en dus vaker dan ons lief is heethoofdiger zijn om alle werkzaamheden op tijd af te hebben, is emotionele pijn iets vaker aanwezig dan ik zou willen.
Korte lontjes, lange dagen, hoge stress en lage weerstand zijn wat dat betreft prefecte ingrediënten om gemakkelijk aan elkaar voorbij te gaan, de ander voor lief te nemen of zelfs onverstoord ongemoeid te laten.
Wat frappant is, is dat dergelijke situaties niet zomaar komen opduiken; het is een patroon dat zichzelf stapje voor stapje introduceert zonder dat het zichzelf kenbaar maakt als zijnde een patroon. Voor je het weet is de routine erin geslopen en vraag je je af hoe het toch komt dat je naast een vreemde in bed ligt of dat je aan tafel zit met iemand die nagenoeg niets meer te zeggen heeft en je het idee hebt dat je niet meer weet wie die persoon is.
Om zo’n patroon te kunnen doorbreken is het belangrijk om te weten wat de boodschap is van de gevoelens en emoties die je ervaart.
De betekenis van Emotionele Pijn
Niet voldaan aan jouw behoefte
Pijn heeft diverse betekenissen. Eén daarvan is dat het de moeite is die je voelt wanneer een verwachting van je niet is uitgekomen. Wanneer een verwachting niet is uitgekomen blijven veel mensen vaak hangen in wat er had moeten gebeuren of waarom de schuld of de fout bij de ander ligt, omdat de ander juist had moeten weten wat jij verwachtte, zelfs als je het niet hardop had gezegd. Ik weet het: soms denken we allemaal dat gedachtenlezen een vaardigheid is dat iedereen moet beheersen…
In plaats van te blijven hangen in wat hier had moeten gebeuren, focus juist op wat je nu wel wilt. Blijf niet focussen op de redenen waarom je teleurgesteld bent of hoe iemand je heeft teleurgesteld, maar focus juist op wat je nu wél wilt.
Er is niet voldaan aan je verwachting – verander je aanpak.
Verander je Communicatie
Emotionele pijn kan ook betekenen dat je je communicatie moet veranderen. In dit opzicht betekent pijn dat je van iemand verwachtte dat hij of zij je op een bepaalde manier behandelen, maar dat dit niet gebeurde; op zulke momenten is een verandering in je communicatie slim.
“Wanneer je X en Y deed, interpreteerde ik dat in het verleden dat het je niets kon schelen. Maar ik weet dat je het belangrijk vindt, omdat ik weet dat je van me houdt, en ik hou van jou. Kun je me helpen; wat betekent het voor jou als je X en Y doet?” en luister naar wat de ander te zeggen heeft. “Zou je het in de toekomst op manier A en B willen doen; zou dat voor jou werken?”
In dit opzicht betekent emotionele pijn dat je je behoeften beter moet zien over te brengen.
Behoeften van de Ander
Pijn kan ook betekenen dat je aan de behoeften van de ander moet willen voldoen. Je voelt je in dit opzicht emotioneel gepijnigd, omdat zij niet in hun behoeften zijn voldaan; en dientengevolge is er niet aan jouw behoeften voldaan.
Emotionele pijn betekent dus dat je niet in de behoeften van een ander voorziet, of dat je niet communiceert over hoe je wilt dat er in jouw behoeften moet worden voorzien – of je hebt een verwachting en je bent blijven hangen in je verwachting in plaats van door te gaan en te focussen op wat wel kan werken.
Zodra je kunt vaststellen wat de boodschap van pijn voor jou is, kun je actie ondernemen. Actie is ten behoeve van verandering namelijk altijd wat je helpt om niet vast te blijven zitten in je huidige negatieve emoties en gevoelens. Gelukkig hoef je niet lang na te denken over welke actie(s) je moet nemen; het is er vaak één van twee, en soms beiden: ofwel je verandert je perceptie, dus de manier waarop je er naar kijkt. Of je verandert de actie, het gedrag of de handelingen die je tot nu toe hebt gedaan.
Hier is mijn vraag voor jou vandaag: wat betekent emotionele pijn vaak bij jou? Welk actiesignaal biedt pijn je om je gemoedstoestand te veranderen?
Ik ben benieuwd naar jouw reactie – laat daarom hieronder je comment achter, en ik kom er zeker bij je op terug.
OP jouw succes,
Robert
Hi Sabine,
Dank je voor je reactie.
Je hebt zeker ene belangrijk punt te pakken: wanneer we iets delen met een ander, nemen we vaak onze eigen (oude) emotioneel mee; wanneer je met je woorden of gedrag iets trieert, kan dat voor diverse en uiteenlopende reacties zorgen. We hebben allemaal onze eigen reden waarom we die pijn voelen, of waarom we reageren zoals we reageren – en anderen dus ook. Zelfs als we niet precies weten wat die redenen zijn, dan is die reden er nog steeds.
Communicatie kan een goed startpunt zijn om te achterhalen waar precies die pijn zit, waar het vandaan komt, en wat er eventueel voor nodig is om het om te zetten naar iets anders. Ik ben een groot voorstander van natuurgeneeskunde, en weet dat er daarnaast ook talloze andere methodieken zijn die kunnen helpen bij het verwerken van emotionele pijn. Denk bijvoorbeeld aan NLP, Gestallt, hypnose, Five Rythm Dancing, EFT en Emotioneel Lichaamswerk.
Wat ik voor mezelf met name belangrijk vindt, is dat ik niet in een slachtofferrol stap wanneer ik de ‘fout’ bega om in mijn relatie een bepaalde aanvliegroute te kiezen (bewust of onbewust). Ja, ik heb ook mijn routines, gedrag en gewoontes, en nee, ik hoef er niet in vast te blijven zitten. Oefening in nieuw gedrag is daarom uitstekend om ergens beter in te worden.
Nogmaals dank voor je comment!
Robert
Dag Robert,
Dankjewel voor de info die je deelt. Wat ik door de jaren heen ervaar, is dat emotionele pijn heel vaak pijn is die ontstaan is door emoties die uit evenwicht zijn.
Bijvoorbeeld: iemand vertelt een verhaal over lawaaierige buren en de luisteraar zegt daarop iets als”Ja als ik jou was zou ik…”
Die luisteraar is echt bezorgd over de verteller doch zijn emoties zijn uit balans en misschien wel om verschillende redenen – meer daarover een andere keer misschien, want er zijn zoveel voorbeelden.
Dus wat ik ook wil zeggen is dat je er misschien met communicatie alleen niet komt.
Er dient ook een grote bereidheid en eerlijkheid te zijn om je eigen gedrag onder de loep te nemen en het patroon daarin te ontmaskeren.
Zoals ik een vorige keer al eens schreef helpen de Batch-bloemenremedies me daarbij. Ze geven een subtiele aanzet naar inzicht in mijn emoties en patronen.
Ik leer elke dag bij en zo ben ik soms verteller en soms luisteraar. Hoe meer we kijken vanuit liefde in plaats vanuit angst, hoe dichter we vanuit onze kern kunnen blijven functioneren.
Ik kan daar wel meer over zeggen, maar misschien ooit in een lezing, want ik ben dat absoluut van plan in de toekomst.
Trap allebei niet in de val van schuld, want dan ben je nog verder van huis.
Sorry als ik een beetje hard overkom, doch het is goed bedoeld. Alle liefs voor jullie beiden
Sabine Francet