november 18

1 comments

Grenzen Afbakenen

By Robert


Ik voel je. Ik merk dat ik mezelf betrap op mijn aanpassing op de energie van de ander. Zij voelt zich unhappy, heeft hoofdpijn, een lage energie en deelt haar misère met me. En omdat het een goede vriendin van me is, ga ik mee in haar voortslepende lage energie. Het nekt me bijna merk ik, want niet alleen laat ik mijn goede humeur weglopen, maar ook besef ik dat ik de energie van haar overneem. Hoe stop ik dit?

Het is een lastig gesprek, allesbehalve makkelijk. Ze is een lieve meid en ik wil haar niet onderbreken of kwetsen door haar af te kappen. En het is nou niet bepaald iets waarvan je zegt “Nou, je hebt nu 10 minuten zitten sippen, nu is het wel weer genoeg; let’s move on.” Nee, dat doe ik niet. Maar hoe zorg ik er dan voor dat ik haar de ruimte kan blijven geven en daarnaast mijn eigen (goede) energie behoudt?

Samen in de vijver
Het heeft überhaupt geen zin om mijn eigen energie te laten weglopen, enkel omdat iemand anders energie niet goed of lekker zit. Dat is net alsof iemand in een vijver is gevallen en in plaats van een helpende hand uit te steken en de ander eruit te trekken, steek je je hand uit en ga je samen met de ander in die vijver zitten.

Ze zeggen wel eens ‘gedeelde smart is halve smart’. Dat vind ik geen makkelijk spreekwoord en ik gebruik hem dan ook liever niet. Ik weet namelijk niet of ik er mijn waarheid in vind. Want wat heeft het voor zin om samen de ‘smart’ van een ander te dragen?

Ik denk eerder dat ze bedoelden te zeggen dat als jij in de put zit, en ik ook in de put zit, dat we beter samen in de put kunnen zitten. Hoewel dat ook niet heel veel sense maakt (dan heb je namelijk dubbele smart, en dan is de gemene deler alsnog 1), vind ik deze hersenkronkel beter klinken dan de vorige verklaring.

De ander heeft er niets aan als jij samen met hem of haar je miserabel gaat voelen. Andersom trouwens ook: als jij je miserabel voelt, dan schiet je er ook niets mee op als een vriend of vriendin zich ook k^t gaat voelen.

Empathie resoneert
Voor sommige mensen is dat zelfs nog lastiger dan andere, omdat zij meer empathie kunnen ervaren dan anderen. Dat maakt hen extreem sensitief voor energiewisselingen en extremen in energie; voelt iemand zich heel blij, dan voelen zij zich ook heel happy. Voelt iemand zich erg naar, dan resoneren zij mee met de ander en voelen nagenoeg hetzelfde, inclusief de hoofdpijnen en misselijkheid.

Maar hoe bewaar je dan je eigen energie?
Terwijl ik al luisterende op zoek was naar mijn eigen energie en deze met beide handen probeerde te pakken te krijgen, schoot er een gedachte door me heen van een oefening die ik ooit eens tijdens een Tantra-workshop leerde. Hij werkt als volgt.

Door gebruik te maken van je verbeelding kun je veel meer dan je denkt. En door in gedachten ruimte voor jezelf in te gaan nemen zul je ook merken dat je meer ruimte voelt om je eigen energie te behouden, in plaats van je mee te laten nemen in de eeergie van de ander. Dat kun je het beste oefenen met je ogen dicht, maar als je het een aantal keer hebt gedaan, kun je het ook met je ogen open doen; dan visualiseer je het in je mind en doe je het zonder je ogen te sluiten.

Wat je doet:

 • neem een aantal minuten de tijd om deze oefening te doen;
 • zorg dat je zo min mogelijk (liefst geen enkele) afleiding hebt;
 • adem een paar keer diep in via je neus en uit via je mond – dit verscherpt je focus en kalmeert je hartslag;
 • visualiseer je een piramide. Een hele grote piramide die groot genoeg is om jou in te bergen;
 • Maak deze piramide zo sterk, dat er geen enkele negatieve energie doorheen kan breken. Zorg er wel voor dat je er doorheen kunt blijven kijken;
 • Wanneer je je piramide om je heen hebt gebouwd, anker je hem (of liever gezegd het gevoel) op een plek op je lichaam.
 • Adem nog eens diep in en uit en open je ogen.

Telkens als je merkt dat jouw energie het risico loopt om gedraineerd te worden, doe je deze korte visualisatie. Het zorgt ervoor dat jij je eigen energie behoud en dat je minder vatbaar bent voor met name negatieve of ‘zeurende’ energieën van anderen.

Morgen zal ik je nog een andere techniek leren die verder gaat op het behouden van je eigen energie.

Op ons succes!

robert

Je mening telt
About the author

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

You might also like

 • Hai Robert,

  Goed stukje!
  Als je je niet opperbest voelt mag je van de ‘ballast’ best het gewicht delen met een ander. Degene die je dan helpt en je ballast verlicht, neemt dan niet perse je misère of je k*tgevoel over..gedeelde smart 🙂
  Nou is hulp aannemen niet het makkelijkste wat er is, toch is degene die wil helpen vast blij iets te kunnen doen.
  Zo staan we klaar voor elkaar, gedeelde energie, niet slecht of goed gelabeled.

  Bo’tje

   
 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >