Future Pacing - Robert van der Wolk

Future Pacing

Waar zie jij jezelf over vijf jaar? Ik vind het heerlijk om die vraag te stellen. Want de meeste mensen die ik deze vraag voorschotel hebben er niet direct een antwoord op. Zelfs als ze er even over nadenken dan blijven vaak de antwoorden uit. Voor hen die wel met antwoorden komen, blijven vaak in algemene termen hangen: gelukkig, rijk, oud. Maar wat betekent geluk voor je? En rijkdom, in welke vorm denk je er dan over?

Het is een vraag die niet alledaags is. Want we leven in het nu, althans de meeste van ons. Een enkeling die nog de gewoonte heeft om zijn of haar verleden recht voor z’n neus neer te zetten en er met beide voeten in te gaan staan. Maar over het algemeen zijn we moment-dieren. We dromen weliswaar, maar we nemen actie en reageern op dat wat er op dit moment in ons leven plaatsvindt. Brandjes blussen, prioriteiten stellen (meestal die, die de brandjes blussen) en pacen. In hoog tempo dan, want door de ontwikkeling van het laatste centennium is de wereld een stuk harder gaan draaien.

En daarmee hebben we denk ik een stop toegeroepen tot ons denkbeeldend vermogen. We dromen ’s nachts nog wel, maar vaak zijn het vage of onlogische gevoelens en beelden waar we mee wakker worden, als je ze al herinnerd.

In NLP bestaat er een techniek, genaamd future pacing. En ik ben er gek op! Future pacing houdt namelijk in, dat je als het ware vanuit het ‘nu’ een stap of een aantal stappen in de toekomst kunt zetten. In je eigen leven wel te verstaan. Een soort sneak-preview van de voortgang van je eigen leven. Hoe cool is dat?!

Tot voor kort hadden we geen idee hoe onze toekomst eruit zou gaan zien. Velen vreesden doemscenario’s, anderen hoopten op een histoire se repete van de jaren ’60 (het Flower Powertijdperk). Maar eigenlijk wisten we het niet. We hoopten op een mooie toekomst. Maar daarmee lieten we de kracht en de controle over aan alles en iedereen buiten onszelf!

Ik geloof dat je je mind kunt programmeren, zoals een computer bijvoorbeeld. Dat wat je erin stopt, dat komt er (uiteindelijk) ook uit. In de film The Secret wordt er gepraat over de Law of Attraction, verschillende trainers helpen je met tools om een betere toekomst te kunnen creëren, in quantum fysica hebben we het over de totstandkoming van de werkelijkheid op het moment dat je je er op focust; kortom er zijn verschillende invalshoeken van waaruit je kunt stellen dat de toekomst niet vastligt, maar flexibel is; op een dusdanige manier flexibel, dat jij er niet als toeschouwer maar als hoofdpersoon de rol in kunt vervullen van creator.

Okay, het klinkt allemaal wat vaag misschien, maar waar het op neerkomt is dit: door middel van future pacing kun je jouw eigen toekomst visualiseren, vormgeven en daarmee als het ware naar je toe trekken.

Je kunt je leven leiden in de hoop dat het allemaal goed gaat komen, maar ik vraag me af of dat een goed genoeg gevoel gaat geven. Hoop is namelijk soms flinterdun en je prikt er zo door heen. In plaats van enkel hoop te houden (wat sowieso al beter is dan niets, don’t get me wrong), voeg er actie aan toe. Want actions speak louder then words, zegt een Engels gezegde. En daar ben ik het mee eens.

Denk hier eens over na:

Als jij jouw eigen toekomst kon vormgeven vanaf nu, wat zou je er dan voor invulling aan geven? Met wie zou je zijn? Hoe zou je leven? Wat zou je doen? Wat voor werk zou je doen?

Hoe zie je jezelf over één jaar? En over twee jaar? En waar sta je vijf jaar van nu? Of tien, of twintig?

Wees geen kapiten van een stuurloos schip dat zegt ‘Ik zie wel waar het schip strandt’. Want dan ga je er a) al vanuit dat het schip een keer strandt, en b) vergroot je de kans dát het schip strand alleen maar doordat je het schip stuurloos laat.

Geef vorm aan je toekomst. Begin vandaag met het nemen van stapjes naar het leven van de jou van de toekomst.

Op ons succes!

Robert

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

>