Tijdens het IN ZICHT Evenement van zondag 16 januari vertelde een deelnemer me dat zij als doel had om een ‘goed’ op de beoordeling van haar opleiding te krijgen. Hoewel de formulering van haar doel perfect was, vroeg ik me wel af waarom zij slechts voor een ‘goed’ ging.
Het lijkt in ons systeem te zijn geïntegreerd: goed is goed genoeg. Maar als je zou kunnen kiezen voor het hoogst haalbare – of het nou om een beoordeling, een relatie, een bepaalde mate van financieel genot of zelfs je gezondheid – of alles wat daaronder hangt, ligt het dan niet voor de hand om het maximaal haalbare voor ogen te houden?
Het antwoord is ja en nee.
:a, want uit diverse onderzoeken blijkt dat een mens zo gestructureerd is dat hij voor dezelfde inspanning en moeite (of hetzelfde geld) kiest voor de grootste beloning. In één van de onderzoeken werd twee brood aangeboden tegen een bepaalde prijs. De prijs beleef gelijk, maar de grootte van het brood veschilde. Het resultaat ligt voor de hand: de overgrote meerderheid koos voor het grootste brood.
Toch is het antwoord ook ‘Nee’. Tijdens de pauze sprak ik al etende met mijn buurvrouw die me naar aanleiding van mijn vraag of ze liever €100,- of €100.000.000 zou willen hebben me strak in de ogen aankeek en zei dat ze zeer zeker geen miljoen euro wilde hebben. ‘Daar krijg je veel te veel problemen van: allemaal mensen die ineens wat van je willen, macht, moeilijke keuzes wat je ermee moet doen.’ De keus tussen klein en groot is dus toch niet zo simpel.
Dat heef te maken met de overtuigingen die gemoeid zijn met de mogelijke gevolgen vannde keuze tussen klein en groot. Indit geval was het onderwerp geld, dus de overtuigingen die daaraan ten grondslag liggen gaan ook over geld.
Dat deze deelnemer deze specifieke overtuiging heeft vind ik niet zo gek. De overgrote meerderheid van de Nederlanders leeft niet in rijkdom en daarom is het makkelijker om het ontbreken van geld te wijten aan de betekenis die eraan gegeven wordt: geld is slecht, geld stinkt, geld is de bron van al het kwaad, geld maakt niet gelukkig.
Zolang deze overtuigingen in je systeem blijven zitten zal je ook niet de modus van financiële vrijheid bereiken. En daarmee neem je genoegen met de middelmatigheid die dichterbij ligt. Alleen omdat je een overtuiging hebt meegekregen van iemand die in zijn of haar leven die beperkende gedachte heeft gehandhaafd.
Het idee dat als je vader of moeder op een bepaalde manier ergens over denkt jij er ook zo over moet blijven denken vind ik absurd. Natuurlijk neem je heel veel over van je ouders – en dat is maar goed ook, want dat versnelt je groeiproces. Maar als je ziet dat iets niet werkt of iets beter kan, dan ben je wel een dief van je eigen betalende leven als je niet voor het beste gaat wat er op dat mogelijk is (je wilt bijvoorbeeld toch ook geen zwart wil televisie meer in je huis hebben of een telefoon ter grootte van een bureaustoel?)
In plaats van te kiezen voor comfortabeler ‘goed’, kies voor het maximaal haalbare: kies voor uitstekend!
Ik mijd expliciet het woord perfect, want perfectionisme heeft in mijn oren een nogal verlammende bijklank. Als je vindt dat iets perfect moet zijn, dan is de kans groot dat je überhaupt niet eens in beweging komt, omdat je weet dat het toch nooit de staat van perfectheid zal bereiken. Perfect geeft aan dat je een eindstation hebt bereikt: je hoeft nergens meer heen, je hoeft nergens meer wat aan te veranderen, alles blijft zoals het is. “Je bent perfect zoals je bent”/
BULLOCKS!
Je bent helemaal niet perfect zoals je bent. Je bent misschien perfect zoals je NU bent, maar dat betekent niet dat er morgen een betere versie van jou beschikbaar is. Nee, je bent goed zoals je bent, misschien zelfs uitstekend. Maar er blijft altijd ruimte over voor verbetering.
Als de wereld al die miljoenen jaren perfect was gebleven, dan zouden we nu nog steeds met stenen en takken knutselen als gebrek aan drang (of zelfs natuurlijke) ontwikkeling.
Richt je op het hoogst haalbare. Durf ervoor te gaan en doe het. Wees vandaag de beste versie van jezelf zodat je morgen de nog betere versie van jezelf kunt zijn. ga niet voor ‘goed’.
Ga voor uitstekend!
Het is jouw leven.
Op ons succes,
Robert