Heb jij soms ook, dat als er één ding misgaat, je vaak in een stortbui van misstappen en tegenslagen terecht komt? Als je dit herkent, dan heb je te maken met Murphy’s Law, die zegt dat alles wat er fout kan gaan, uiteindelijk ook fout zal gaan. Maar feit is dat niemand precies weet wie Murphy is, dus hem als de schuldige aanwijzen gaat logischerwijs ook niet gemakkelijk op als argument.
Dus zelfs Murphy hoef je niet de schild te geven van je ongeluk. Wie dan wel? Je raad het waarschijnlijk al: je bent het zelf
Het is je eigen conditionering. Herhaaldelijk onbewust patronen doen zonder erbij na te denken waarom je ze doet zoals je ze doet. Het is makkelijk om bijvoorbeeld in haast processen mis te laten gaan. Niet voor niets bestaat het gezegde: “Haastige spoed is zelden goed.” Wat er mis kan gaan, zal uiteindelijk ook misgaan.
Ja, maar waarom (ik)?
Murphy’s Law komt altijd ongelegen. Je hebt haast, je voelt je niet lekker, je bent boos of voelt je down, je bent moe, en je had al slecht geslapen. Je hebt een belangrijke deadline straks of het is de eerste dag van je nieuwe baan. De reden waarom het misgaat is omdat je vast bent komen te zitten in een patroon. Een neerwaartse spiraal van opstapelende ontkrachtende emoties zoals irritatie, frustratie, boosheid, overweldiging, paniek, angst en onzekerheid die leiden tot een hoop spanning op je beschikbare automatische piloot. Spanning en gebrek aan focus is het gevolg.
Als je zo’n dag hebt, komt al gauw de vraag naar boven: “waarom ik?”, gevolgd door “Waarom nu?”
Ik kan je helaas enkel een schrale troost bieden door te zeggen dat we allemaal zulke dagen kennen, soms zelfs vaker dan we zouden willen toegeven. Het ligt dus wel aan jou, maar je bent hierin niet de enige.
Je doet wat je doet omdat je het zo gewend bent. Doe je iets buiten je geijkte routines, dan schiet je van de automatische piloot af en neem je zelf bewust het roer over. Je ‘bestuurt’ jezelf in de turbulentie die ontstaan is vanwege tijdgebrek, afleiding, gebrek aan planning, onverwachte situaties, en meestal een combinatie van deze en andere factoren. Je systeem maakt kortsluiting, en wordt gevoed en versterkt door opbouwende stress in je lijf. Verhoogde hartslag, sneller ademen, aanmaak van adrenaline. Je raakt de macht over het stuur kwijt (je verliest je focus en denkt niet meer vanuit logica en ratio, maar handelt vanuit emotie terwijl je paniekvoetbal speelt). En ja, dan gaan er dingen fout. Herhaaldelijk.
Doorbreek het patroon.
Je gedrag is gebaseerd op routine, zelfs als dit er een is die je constant in dissociatie met jezelf houdt. Om je gedrag, en dus je gedachten, emoties en handelingen te doorbreken heb je totaal andere staat van bewustzijn nodig, die je bereikt door je focus, je lichaamstaal en je verbale gedachten te veranderen.
Een goede manier is om voor een periode van 1 á 2 minuten je lijf totaal te ontspannen, bijvoorbeeld door al je spieren rustig te strekken of door een aantal yogaposes te doen. Let daarbij ook goed op je ademhaling en zorg dat er geen spanning staat op je spieren door de druk erachter eraf te halen.
Verleg je focus van buiten naar binnen. Wees in het moment, wederom door je bewust te worden van je ademhaling. Ontspannen ademhaling zorgt ervoor dat adrenaline afneemt en je het overzicht weer kunt verkrijgen. Hierdoor kalmeert ook je hoofd. Nadat je het fysieke deel gedaan hebt, geef je jezelf een aantal korte en gerichte affirmaties die je helpen om beter in balans tussen je bewuste en onbewuste en lichaam en geest te komen. Herhaal dit proces meerdere keren per dag, en je zult merken dat je je een stuk beter in je vel voelt gaan zitten.
Een affirmatie kun je zowel in opbouwende vorm gieten alsook in de vorm van een vraag, bij voorbeeld “Ik weet dat ik dit kan” of “Hoe kan ik zorgen dat deze dag beter wordt?”
Wetten zijn er om opgevolgd te worden, anders zou er chaos ontstaan. Maar er zijn ook wetten en regels die we wat soepeler nemen of waarvan we vinden dat ze geheel gebroken mogen worden.
Het feit dat Murphy’s Law bestaat, wil niet zeggen dat we hem ook moeten opvolgen. Dat is onheil over jezelf afzweren. Bijgelovigheid. Doemdenken. Murphy’s Law is geen wet van Meden en Perzen; het is een gemoedstoestand waarin we onszelf iets aanpraten en er vervolgens ook naar gaan haandelen. Het is zwart-wit kijken in een gekleurde wereld. Het is focussen op wat er mis kan gaan.
Handel bewust, maar niet met voorbedachten rade
Als ik je vraag om op alles te focussen wat je om je heen ziet, en in specifieke zin op alles wat de kleur zwart heeft, dan geef je mind de opdracht om al het andere te filteren. Dit proces heet deleting of verwijdering en is onderdeel van hoe je een representatie maakt in je hoofd van de wereld om je heen. Maar dat wil niet zeggen dat, in dit geval, er enkel zwarte objecten in je omgeving zijn. Met andere woorden: dat waar je op focust, krijgt je aandacht. Dientengevolge neemt je gevoel over wat je aanschouwt ook toe.
Focus in plaats van op ‘wat er nog meer fout kaan gaan’ op wat je kunt doen om het proces van de negatieve spiraal te doorbreken. Focus op dat wat je aandacht nodig heeft, zonder dat je erover begint te fantaseren wat er fout zou kunnen gaan of, vaak belangrijker nog, wat er fout is gegaan. Dikwijls blijven we met emoties zitten wanneer de situatie al voorbij is. Zo’n set van emoties zorgt er vaak dan weer voor dat je opnieuw een misstap maakt.
Onderzoekers hebben ooit een tweetal groepen mensen in een specifieke gemoedstoestand laten komen. De ene groep voelde zich vrolijk en blij na het bekijken en beluisteren van comedy en humoristische verhalen, de andere groep voelde zich voornamelijk bedrukt en zwaarmoedig na het lezen van een triest verhaal. Het gevolg?
Bij het bekijken van foto’s waan neutrale portretfoto’s van mensen betitelden de humorgroep hoofdzakelijk e foto’s als positief, waarbij de andere groep de mensen op de foto’s als negatief bestempelden. Conclusie: het is niet alleen waar je op focust, maar ook hoe je je voelt dat je werkelijkheid – of beter gezegd, je perceptie van de werkelijkheid bepaalt.
Om Murphy’s Law te doorbreken heb je dus een radicale mindset-shift nodig. Hoe je je voelt, hoe je beweegt, wat je (tegen jezelf) zegt, en hoe je je gedraagt. Zo’n dergelijk patroon doorbreken kan, en wel met de drie punten van hierboven: verleg je focus, verander je lichaamstaal en gebruik andere, bekrachtigende woorden.
Hier is mijn vraag voor jou vandaag: wat zijn jouw ervaringen met Murphy’s Law?
Ik ben benieuwd naar je ervaringen. Laat daarom hieronder jouw reactie achter en ik kom er zeker bij je op terug.
Op jouw succes,
Robert
Als je dit artikel over Murphy’s Law interessant vond, deel het dan met vrienden uit je sociale netwerk door op de social mediaknoppen hieronder te klikken.
PS: kom je steeds weer die momenten tegen waarin je niet sterk in je schoenen staat? Is het tijd om echt de basis te leggen voor een leven van zelfvertrouwen en eigenwaarde? Download dan hier mijn gratis boek Sterker Dan Ooit.