Liefde is een basisbehoefte. We hebben allemaal liefde te geven en zoeken allemaal naar liefde om te ontvangen. We kennen liefde in velerlei vormen, maar doorgaans staat het synoniem voor een intieme relatie. Toch blijft het eveneens een tricky onderwerp, omdat er ook zoveel risico’s aan verbonden zijn. Hoe baan je je weg dan door het doolhof van de liefde?
In het afgelopen jaar heb ik veel te maken gehad met het onderwerp liefde. Van het beëindigen van een relatie, hts manipulatiespel en het verraad tot het opnieuw verliefd worden, flirten, daten, de fysieke intimiteit, de spirituele connectie en de emotionele gelijkwaardigheid – alle aspecten van de liefde zijn gepasseerd. Dit heeft me in korte tijd erg ervaren gemaakt in wat intieme liefde nu werkelijk allemaal voor gezichten heeft.
De grote vraag die ik hierin keer op keer ben tegengekomen is: wat maakt liefde langdurig? Hoe zorg je ervoor dat je niet alleen verliefd wordt, maar ook dat een wederzijdse liefde kan uitbloeien tot een solide relatie die standhoudt en de orkanen kan doorstaan, en waarbij geluk en verbinding blijft staan?
Het risico van liefde is, dat we ons hart openstellen waarbij je jezelf kwetsbaar opstelt. Die kwetsbaarheid is een kracht die vaak gezien wordt als een zwakte, omdat het gigantisch pijn kan doen wanneer een ander er niet zorgvuldig mee omgaat. Toch levert het veel meer op dan je hat gesloten houden voor de liefde; lierde heeft namelijk geen kans wanneer je jezelf niet durft te laten zien voor wie je bent. Het best haalbare is dan enkel connectie, en dat is bij lange na geen liefde in haar meest pure vorm.
In de psychologie van de liefde zijn er 3 pijlers die benadrukt worden die belangrijk zijn voor een open en hechte relatie. Deze zijn:
Intimiteit
Intimiteit kennen de meesten als de fysieke verbinding die je met een ander deelt. Toch is het in deze context iets ander. Intimiteit is de veiligheid die je bij elkaar voelt en met elkaar kunt delen, zowel van alsook naar de ander. Het zijn de gevoelens van geborgenheid, de verbinding en verbinding die zorgen voor de basis van een relatie. In mijn optiek hoort hier ook (wederzijds) vertrouwen, respect, openheid en eerlijkheid bij.
Passie
De tweede pijler in de psychologie van de liefde is die van passie. Passie is deze is de fysieke aantrekkingskracht die je voor elkaar hebt. Het is de chemistry die niet alleen vanuit het mentale komt, het bekende ‘het oog wil ook wat’, maar ook juist de compatibiliteit of de fysieke aansluiting die je bij elkaar hebt. Passie is dus zowel het vuur dat gevoed wordt door jullie beiden, alsook het verlangen om de verbinding met elkaar aan te gaan. Hoewel fysieke connectie (of seks) niet per sé een must is voor een relatie, is het wel de seksualiteit, de seksuele energie die hier een grotere rol in speelt. In deze video van sekstherapeut Emily Nagoski kun je zien dat het de kwaliteit van je connectie is en om te doen wat nodig is om potentiële gevoelens van pijn of kwetsing uit de weg te ruimen om de seksuele spanning weer sterk te krijgen. Dit, in mijn optiek, is waar passie staat.
Commitment
Commitment is in de psychologie van de liefde de derde pijler die voor een langdurige relatie zorgt. Commitment is de belofte aan jezelf dat je er bent op de momenten dat het allemaal voor de wind gaat, maar ook dat je er voor de ander bent, en met name voor je relatie, wanneer je uitdagingen en obstakels tegenkomt. Commitment op de korte termijn is dus de keuze om bij elkaar te blijven en op de lange termijn om gedeelte doelen te bereiken en samen plannen te maken voor de toekomst.
Natuurlijk zijn er nog veel meer componenten die we mee kunnen laten tellen in de psychologie van liefde. Denk bijvoorbeeld eens aan veiligheid, vertrouwen, nieuwsgierigheid, openheid, eerlijkheid, zekerheid, overeenstemming, groei, afwisseling, communicatie, ondersteuning, autonomie, vrijheid, interdependency, compassie en zelfs bereid zijn om concessies te doen. Toch zijn al deze componenten terug te leiden naar de drie pijlers van Steinbergers theorie.
Feit is, dat liefde ingewikkeld is. Voelt het in het begin aan als een avontuurlijke achtbaanrit, zo kan het eveneens een angstaanjagende rit worden wanneer je merkt dat er één of meerdere onderdelen ontbreken. Zonder intimiteit mis je de basis waarop elke relatie berust. Zonder passie dooft de vlam en dus het vuur tussen twee mensen, en zonder commitment is er geen toekomst voor de liefde, enkel connectie.
Uit eigen ervaring weet ik dat het zo belangrijk is om op elk van deze drie fundamentele punten een veelvoud aan ‘randvoorwaarden’ te hebben die zorgen voor een nog stevigere ondergrond. Nu je weet hoe de psychologie van liefde er in essentie uitziet en waar het uit bestaat, kun je jouw eigen relatie in de basis versterken, zodat je kunt bouwen aan een liefdevol heden en een geweldige toekomst.
Hier is mijn vraag voor jou vandaag: wat vind jij het belangrijkste deel binnen de psychologie van liefde, en waarom?
Ik ben benieuwd naar je mening. Laat daarom hieronder je reactie achter en ik kom er zeker bij je op terug.
Op jouw succes,
Robert
PS: kom je steeds weer die momenten tegen waarin je niet sterk in je schoenen staat? Is het tijd om echt de basis te leggen voor een leven van zelfvertrouwen en eigenwaarde? Download dan hier mijn gratis boek Sterker Dan Ooit.