december 19

0 comments

De Invloed van Taal

By Robert


Wat we zeggen heeft invloed op hoe we de wereld zien. Maar wist je dat de taal waarin je dit zegt ook een grote rol speelt? Uit onderzoek is gebleken dat de taal die we dagelijks gebruiken zeker voor de helft invloed heeft op wat we van de wereld zien. En dan voel ik toch een interessante vraag in me opkomen…

Automatische piloot
Elke donkere maandagochtend in deze wintermaanden gaat voor mij ook de wekker nét even iets te vroeg. Hoewel ik liever nog even blijf liggen, weet ik dat ik de duisternis buiten mijn deur zal moeten trotseren teneinde mijn fysieke deel van stabiliteit te blijven voorzien in de vorm van een ziekenhuisbezoek. Een automatische piloot waar ik bijna onnadenkend in participeer.

Invloed van buitenaf
Hoewel ik het liefste in mijn eigen wereld gekeerd blijf totdat ik de voordeur van het ziekenhuis heb bereikt, wordt ik meestal al op het station aangesproken door een dame of heer die mij graag van een gratis krant voorziet. Het overgrote deel van de keren neem ik de krant in ontvangst om hem vervolgens op de dialyseafdeling in de wachtkamer achter te laten, zodat anderen, indien zij dat wensen, zich kunnen laten beïnvloeden door de indoctrinatiemechanismes van column-schrijvend Nederland.

Papieren verleiding
Ook deze ochtend nam ik zo’n krantje in ontvangst, maar kon ik het ditmaal toch niet laten om toch even te kijken wat er in de wereld gebeurt. Ondanks mijn overtuigingen om geen kranten, TV of radio te lezen, kijken of luisteren (en dan met name het nieuws), ontvouwde ik de opgerolde krant al zittend in de drukke tweede klas coupé van de intercity naar Beverwijk, alwaar menigeen ofwel telefoonspelend ofwel krantlezend de reistijd trachtte door te komen.

‘’Crèche weer in de fout’ staat er op de voorpagina. Uit ironie verschijnt er een glimlach op mijn gezicht en snel sla ik de bladzijde om. ‘Kans op polio-uitbraak’ staat er op de volgende pagina, hetgeen me direct doet besluiten te stoppen met het scannen van de koppen.

Waarom ik stopte? Invloed van binnenuit.

Whorfianism
Ingaand op het onderzoek uit Berkley, blijkt dat taal visueel onderscheid verscherpt in het rechter visuele veld. Deze uitkomsten maken onderdeel uit van de omstreden Whorf Hypothesis, dat ook wel bekend staat als Whorfianism. Omstreden of niet, dit principe van linguistic relativity zegt dat taal gedachte beïnvloedt en dat taalcategorieën de cognitieve categorieën beïnvloeden. Een hoop beïnvloeding en een hoop categorieën. Waar het op neerkomt: taal beïnvloedt je gedrag.

Angstinboezeming
Oké, en dan nu terug naar de krant van vanmorgen: ‘Crèche weer in de fout’. Welke woorden vallen het meeste op? Wat blijft hangen? Wat doet dat met je gedachtestroom? Evenals de vervolgpagina, waar bovenaan de kop ‘Kans op polio-uitbraak’ de rest van de pagina domineert, wekt een indruk dat nieuws erop doelt om ook op het onderbewuste of zelfs onbewuste niveau de geest van de lezende OV-ganger te beïnvloeden. En nou niet bepaald op een zorgeloze, ontspannen of positieve manier.

Hoe langer je een bepaald gedrag aanhoudt, des te langer duurt het voordat je de oude gewoonte blijvend kunt veranderen in een nieuwe, die je beter ondersteund. De crux hierin is, dat er dus ook op onbewust niveau wordt blootgesteld aan potentiele gevaarmakers.

De wereld draait door
De wereld is in de afgelopen paar decennia ontzettend veranderd. Er is meer druk op de mens komen te staan, meer activiteiten, afspraken en toezeggingen worden in een dag geprakt, waardoor de daadwerkelijke rustmomenten en werkelijke stiltes bijzonder schaars zijn geworden. Zowel bewuste als onbewuste stress domineert het ritme van de dag, hetgeen op langere termijn aanleiding geeft voor burnout, overgevoeligheid, depressie en mogelijk vele andere psychische en fysieke klachten.

Garbage
David Wolfe, een expert op het gebied van voeding, en met name Raw Food, ondersteund zijn kennis over de meerwaarde van gezonde voeding met de uitspraak ‘Garbage in, garbage out’. Dat geldt niet alleen voor het lichaam, maar zeer zeker ook voor de geest. Vervuil je je mind met ‘garbage’ – in de vorm van angstaanjagende nieuwsberichten, roddels of meningen die niets toevoegen aan je geluk – dan zul je ook garbage denken en doen.

Clean up, Captain
Maak dus schoon schip; bepaal wat je wel en niet hoeft te weten. De wereld zal nog steeds blijven doordraaien als je niet weet wat er in de krant van vandaag staat. Onderzoek welke nieuwsbronnen je meer invloeden op het niveau van angst, boosheid of stress, en welke je een energiek gevoel geven, voor een glimlach zorgen en bijdragen aan je gevoel van geluk en succes.

Nu snap je ook waarom ik altijd afsluit met

 

Op ons succes!

Robert

Je mening telt
About the author

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

You might also like

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>