De Beste Massage - Robert van der Wolk
3

De Beste Massage

 

Mijn vriendin is al meer dan 10 jaar een professional in het geven en doceren van Thaise massage, anatomie en fysiotherapie. Een geweldige manier voor ons beiden om elkaar beter te leren kennen, omdat onze beide werelden totaal anders zijn, maar tevens in elkaars verlengde liggen. Ik leer van haar de fijne kneepjes hoe ik mijn lichaam nog beter kan inzetten en ontzien, en zij leert van mij de mindsets die voor betere resultaten zorgen in werk, relaties en persoonlijke groei.

Enige tijd geleden ontving ik een massage van haar, en gedurende de eerste twintig minuten vond ze een plek op mijn rug waar de pijn enorm toenam naarmate ze harder drukte: een prachtige metafoor voor persoonlijke groei.

Focus Op de Pijn

Ik weet het, niemand zit te wachten op meer pijn, ongeacht op wat voor manier dat is. En toch heeft pijn een potentiele life-changing kans. Door juist te zoeken wat de pijn veroorzaakt, en hier je spreekwoordelijke vingers in te zetten, kun je de sensaties als feedback gebruiken om te zien hoe veel energie of inzet je nog nodig hebt om aan deze blokkade voorbij te gaan.

Pijn kan dus een goede feedback zijn om aan te geven wat de status is van waar je nu in verkeert. Besteed je aandacht aan pijnlijke plekken in andere gebieden in je leven buiten het fysieke, bijvoorbeeld in je werk, je relaties, of je financiën, dan geeft dit je de gelegenheid om meer inzicht te verkrijgen over waarom je deze pijn op dit vlak ervaart.

De Boodschap van Pijn

Veel mensen hebben de neiging om hun pijn te negeren. Zelfs in de fysieke zin, wanneer je bijvoorbeeld kampt met een hoofdpijn, is het de makkelijkste manier om met een pijnstiller niet meer de pijn te voelen. De ironie echter, is dat de pijn nog steeds aanwezig is; je hebt enkel de schakelaar omgezet om de pijn niet meer te voelen.

Zoals een pijnstiller niet je hoofdpijn wegneemt, is het negeren van pijnlijke gevoelens of gedachten op andere vlakken evenmin effectief. Pijn is namelijk een actiesignaal dat je vertelt dat er iets moet veranderen. Zoals bij emoties als boosheid en angst er een duidelijke boodschap aanwezig, zo ook geeft pijn het signaal af dat we in actie moeten komen om de pijn om te zetten in iets neutraals of zelfs plezier.

Werk Door De Pijn Naar Verlichting

Zoals mijn vriendin mijn pijnlijke spot op mijn rug masseerde door de spieren los te krijgen – iets wat behoorlijk pijnlijk kan aanvoelen – zo ook is persoonlijke ontwikkeling vol met momenten van situaties en gebeurtenissen waarin de verlichting aan de andere zijde van de pijnlijke ervaring ligt.

Wanneer ik over het stellen van doelen praat, hoor ik vaak de reactie dat het doel zelf niet altijd zaligmakend blijkt te zijn wanneer het bereikt is. En dat kan goed kloppen! Een doel is namelijk niet het middel dat je gelukkiger of succesvoller maakt – het is het pad dat je bewandelt waardoor je de ervaringen opdoet die je de kennis, inzichten en wijsheden geven om de persoon te worden die het doel kan bereiken.

We hebben allemaal pijnlijke momenten meegemaakt in ons leven; ik weet dat ik er zonder moeite tientallen kan opnoemen. Maar in plaats van ze enkel te zien als pijnlijke ervaringen, zij het mentaal, emotioneel of zelfs fysiek – ze zijn tegelijkertijd ook choicepoints om een persoonlijke transformatie aan te gaan die je helpen om juist dankzij die ervaringen een sterker, vaardiger of doortastender persoon te worden.

Leg de Vinger op de Zere Plek

Kijk eens bij jezelf. Hoe is het gesteld met de pijn waar we het in dit artikel over hebben gehad, in jouw leven. Ervaar jij pijn op persoonlijk, professioneel, relationeel of financieel vlak? Of misschien voel je letterlijk de pijn in je lichaam?

Allen zijn ze signalen om in actie te komen, zodat je de pijn kunt vervangen voor iets wat stukken beter aanvoelt, zoals ook je lichaam een aantal dagen na een goede massage beter aanvoelt. Ja, soms moet je lijf door een aanpassingsfase heen, en dat kan soms ook best uitdagend zijn. Maar het is het moment na de verwerking en de integratie van de behandeling die je bent ondergaan, het genezingsproces als je wilt, dat er wel voor zorgt dat je in betere doen bent dan voor de actie om gemasseerd te worden.

Hetzelfde geldt voor jouw persoonlijke ontwikkeling.

Hier is mijn vraag voor jou vandaag: welke betekenis geef jij pijn in jouw leven? Heeft fysieke pijn dezelfde betekenis als andere soorten pijn? Ik ben benieuwd naar je mening. Laat daarom hieronder jouw reactie achter en ik kom er zeker bij je op terug.

Op jouw succes,

Robert

 

Als je dit artikel over pijn waardevol vond, dele het dan met jouw vrienden en volgers uit je netwerk door op de Facebook- en WhatsAppknoppen te klikken, zodat zij ook van deze informatie profiteren.

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is internationaal spreker, trainer en life-coach. Met diverse boeken, eBooks en honderden artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdfaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

 • pim schreef:

  beste robert ik spreek uit ervaring als ik beweer dat geestelijke pijn erger is dan lichamelijke pijn; nooit voelde ik me rottiger dan toen ik in het verleden zware depressies had. deze heb ik overwonnen door onnoemelijk veel zelfhulp boeken te bestuderen en toe te passen.

   
 • Robert schreef:

  Beste Pim,
  Ik ben het helemaal met je eens.Met 60 operaties in de afgelopen 25 jaar weet ik als geen ander hoe intens de pijn kan zijn op het fysieke vlak. Echter, de pijn op psychisch, mentaal of emotioneel vlak kan daarentegen vele malen groter aan voelen – en gelukkig dat zelfhulp, boeken, coaching, therapie en andere vormen daar soelaas voor bieden.

   
 • Paul van Ewijk schreef:

  Misschien heb ik pijn wel te veel betekenis gegeven in mijn leven. Te veel over nagedacht, te centraal in mijn leven gezet, waardoor ik niet in mijn kracht leerde komen. Het waarom van de pijn, het ontstaan begreep ik wel, maar het heeft mij altijd geremd in zelfontplooiing. Nieuwe ervaringen ging ik vermijden.
  Afstand nemen van mijn beperkende overtuigingen en daar andere voor in de plaats zetten, heeft meer effect gehad in mijn leven. Ik heb ook geleerd om betere vragen te stellen naar mezelf. (Uit het boek ultieme leven) Minder waarom vragen en meer hoe en wat vragen… Is zeer behulpzaam geweest! Met mijn perfectionisme stel ik vaker de vraag aan mezelf: ‘wanneer is het goed genoeg?’ en dat kan ik mijn tijd en handelingen beter relativeren en doseren.
  Pijn (lichamelijk of emotioneel) is in mijn ogen wel iets om rekening mee te houden, maar te veel focus op de pijn kan remmend werken op zelfontplooiing. Als pijn wordt gebruikt om tot zelfinzicht, acceptatie en uitdaging te komen, dan kan je van daaruit jezelf overstijgen. Zo kan je pijn gebruiken om een betere versie van jezelf te worden. Ik ben daar in ieder geval mee bezig 😉

   
 • >