“I’d rather be a failure in something that I love, than be a success in something that I hate”
George Burns (comedian)
Talenten en vaardigheden zijn niet hetzelfde. Veel mensen zien talenten als iets instinctiefs of iets wat aangeboren is, in plaats van aangeleerd. Zodra je ze ontdekt hebt, kunnen talenten gecultiveerd worden en ontwikkeld worden. Maar het ontdekken van je talenten, dat kan best lastig zijn…
Het ontdekkingsproces vraagt om een eerlijke houding naar jezelf, en het vergt bereidheid om nieuwe dingen van en over jezelf te onderzoeken en ontdekken. Het ontdekken van je talent vraagt ook om oefening.
Talent komt namelijk in allerlei vormen; artistiek, wetenschappelijk, mentaal, emotioneel, fysiek en technisch. Ze zijn onderdeel van wat jou uniek maakt.
Hoewel het in eerste instantie niet echt bruikbaar lijkt, noch conventioneel of zelfs lucratief, hebben talenten wel het potentieel om dat te zijn… met een beetje geduld.
Er zijn verschillende stadia van wat ik
talent noem. De eerste fase is nieuwsgierigheid. Dit is de natuurlijke aantrekking die je hebt voor een bepaalde activiteit. Zonder dit kun je enkel hopen op het onderzoeken van de mogelijkheden.
Wanneer iets je nieuwsgierigheid heeft geprikkeld, maak je de stap naar de volgende fase: oprechte interesse. Nieuwsgierigheid geeft je enkel aandacht voor iets. Interesse houdt het lang genoeg vast om te beginnen met het onderzoeken en ontwikkelen van die nieuwe vaardigheid.
De derde fase is fascinatie. Wanneer je eenmaal het idee hebt wat er voor nodig is om ergens in uit te blinken, geeft het je twee opties: ofwel je bent er verrukt van, of niet. De fascinatie kan snel wegebben, of het kan evolueren in iets werkelijk geweldigs. Als je niet het enthousiasme hebt dat fascinatie met zich meebrengt, verlies je al snel interesse.
Als een bepaalde activiteit je in zijn greep krijgt, en houdt, dan zit je in de vierde en laatste fase: commitment. Dit is waarschijnlijk de meest belangrijke fase. Het bepaalt of je bereid bent om de benodigde inspanningen te leveren om in deze vaardigheid uit te blinken en een kampioen te worden.
Intuïtie
Laten we het ook hebben over intuïtie. De meeste mensen hebben op intuïtie hun talent ontdekt. Misschien hebben ze de tijd genomen om allerlei activiteiten te onderzoeken om tot de juiste te komen, maar hoogstwaarschijnlijk trokken bepaalde dingen hun aandacht meer dan andere, en hadden ze het gevoel dat ze ergens goed in zouden kunnen zijn.
Albert Einstein zei ooit dat de intuïtieve mind een heilig geschenk is, en dat de rationele mind een betrouwbare dienaar is. We hebben een maatschappij gecreëerd dat de dienaar vereert, maar dat het geschenk vergeten is. Onderschat nooit je intuïtie als het aankomt op het inzetten van je ware talenten.
Je innerlijke stem heeft krachtige dingen te zeggen namelijk, als je de tijd neemt om te luisteren in ieder geval. Einstein zei ook, dat verbeeldingskracht (imagination) belangrijker is dan kennis. Wat het ook is dat je doet voor je werk, je kunt niet innovatief boven een ander uitstijgen zonder enige mate van creatief denken.
Je kunt je creativiteit natuurlijk ook inzetten om je beperkende overtuigingen aan te pakken. Leegte is een symptoom dat aangeeft dat je niet creatief leeft. Of je hebt geen doel dat belangrijk genoeg voor je is, of je gebruikt je talenten en inspanningen niet genoeg om naar een belangrijk doel te streven.
Mensen die het hoogste niveau van talentontwikkeling bereiken (commitment), gebruiken hun creativiteit als een hefboom om hun enthousiasme en momentum op peil te houden. Enthousiasme is opwinding, gecombineerd met inspiratie, motivatie en een vleugje creativiteit.
Laat de boodschap duidelijk zijn. Talent is belangrijk. Maar wat nog belangrijker is, is het creatieve gebruik van je talenten. Je creativiteit inzetten met ongeëvenaarde toewijding zorgt voor een ontwikkeling in je persoonlijke en professionele leven, en is wellicht de sleutel tot succes.
Hoewel je er goed aan doet je tijd optimaal te benutten om je talenten te ontwikkelen, is een balans vinden tussen inspanning en ontspanning om je creativiteit op niveau te houden wellicht belangrijker en verstandiger.
All work and no play zal een enorme druk op je inspanningen geven om je talenten te benutten. Er zit dus niets anders op dan om plezier te hebben; zonder plezier is er geen enthousiasme. Zonder enthousiasme is er geen energie, en zonder energie zijn er enkel grijstinten.
Het is dan ook geen geheim dat mensen die hun talenten inzetten om hun potentieel te vervullen en zich hieraan committeren meer voldoening uit hun leven halen.
Hoewel je niet per definitie je werk leuk hoeft te vinden om te kunnen leven, is het een overweging waard om een inkomen te creëren door te doen wat je leuk vindt. Blijf je continu op dit ideaal streven, dan zul je er uiteindelijk ook in slagen het te behalen.
“Een man die werkt met zijn handen is een arbeider. Een man die werkt met zijn handen en zijn hoofd is een ambachtsman. Maar een man die werkt met zijn handen, zijn hoofd en zijn hart is een artiest.” – Louis Niger
Je verdient het om een leven te hebben dat je ook laat voelen dat je leeft. Als je niet het gevoel hebt dat je niet getrouwd kunt zijn met je werkt, kanaliseer je talenten dan naar iets dat je wel de moeite waard vindt voor jezelf.
Dale Carnegie, de grootvader van persoonlijke ontwikkeling zei ooit
:
Today is life. The only life you’re sure of. Make the most of today. Get interested in something.
Shake yourself awake. Develop a hobby.
Let the winds of enthusiasm sweep through you.
Live today with gusto.
Op wat voor manier kun jij je talent(en) nog meer inzetten, zodat je meer voldoening haalt uit je leven?
Laat hieronder je reactie achter, en ik kom er zeker bij je op terug.
Op jouw succes,
Robert
Deel dit artikel met vrienden uit jouw netwerk door op de LinkedIn, WhatsApp en Emailknoppen te drukken. Zo profiteren zij ook van deze informatie.
Lees dit ook
Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige leiders opvallen, terwijl anderen onopgemerkt blijven? Leiderschap in de moderne bedrijfswereld gaat verder dan het dragen van de titel; het vereist een unieke combinatie van vaardigheden, inzicht en empathie. Laten we dieper ingaan op wat effectief leiderschap in de zakelijke arena echt betekent.Het DNA van LeiderschapLeiderschap is geen
Read More
De zomer nadert langzaam maar zeker zijn einde. Met de tweede helft van het jaar om de hoek begint voor velen de terugkeer naar werk, regelmaat en structuur. Maar is dat waarnaar je terugkeert ook wel echt dat wat je gelukkig maakt? Ondanks de afleiding van de zomer leven we nog steeds in roerige tijden. Tel
Read More
Wanneer je ooit een traumatische ervaring hebt meegemaakt, dan blijven de herinneringen en de daaraan gekoppelde emoties op onderbewust niveau actief. Zonder erbij stil te staan neem je je reactie op dat trauma met je mee en loop je als het ware door een onzichtbaar mijnenveld van je mind, wachtend tot je een keer een
Read More
Over de auteur
Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.
Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.
Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.