≡ Menu

Bereid Je Voor Op 2018

 


We hebben het vaak over hoe je gemotiveerd blijft en doelen stelt. Met het nieuwe jaar in het vooruitzicht is het ook belangrijk om een stapje terug te doen om er zeker van te zijn dat we op het persoonlijke vlak goed voorbereid zijn voor wat er staat te wachten. Hoe zorg je dat je op het juiste pad van persoonlijk succes bent in het nieuwe jaar?

Met het nieuwe jaar om de hoek glurend, kan het goed zijn dat je je in alle drukte en hectiek  nog niet hebt afgevraagd hoe je het nieuwe jaar in wilt gaan. “Eerst nog de feestdagen, en dan zien we wel”, denk je wellicht. Maar wacht eens even… is dat niet wat je vorig jaar ook dacht?

Om een succesvolle start te maken met het nieuwe jaar, nog voordat het begonnen is, doe je er goed aan om een aantal belangrijke dingen op orde te stellen. In dit artikel zet ik een aantal van die punten uiteen, die je helpen om goed voorbereid het oude jaar af te sluiten en het nieuwe jaar in te gaan.

 1. Maak Tijd Vrij om het Afgelopen Jaar Door te Nemen

Door het afgelopen jaar, dat op een paar weken na is verstreken, te reflecteren, help je jezelf om te zien waar je nu bent, waar je was, en waar je naartoe gaat. Dit is niet alleen goed om te doen als je single bent, maar ook zeker als je verliefd, verloofd of getrouwd bent. Kijk samen terug en vooruit en bepaal objectief hoe jij of jullie er voorstaan.

Hoeveel geld heb je dit jaar gespaard of geïnvesteerd?  Wees niet al te zwaarmoedig als dit geen goed nieuws geeft; gebruik het juist om jezelf aan te moedigen om die aspecten van je leven te verbeteren.

Kijk ook naar de positieve kanten. Misschien heb je je creditcard afbetaald, of heb je een nieuw huis gekocht. Of misschien heb je een fijne vakantie gehad of heb je een opleiding afgerond.

Waren er misschien andere manier die tot persoonlijke ontwikkeling leidden dit jaar? Wellicht heb je een nieuwe liefde gevonden of nieuwe vrienden gemaakt. Gebruik je successen om momentum op te bouwen en zoek naar issues die je wilt overkomen, zoals uitstelgedrag, die je mogelijk hebben tegengehouden.

 1. Meet Je Gezondheid

Het einde van het jaar is een goede periode om naar je gezondheid te kijken, en zelfs om bepaalde afspraken met specialisten te maken. Bijkomend voordeel is dat je wellicht nog bepaalde dingen kunt gebruiken die door je zorgverzekering gedekt worden, zoals controles door tandartsen, opticiens en huisartsen.

Weten hoe je er met betrekking tot je gezondheid voor staat in het nieuwe jaar kan je erg veel rust in je hoofd geven. En mocht je dokter je bepaalde veranderingen voorstellen, dan is dit bij uitstek een goed moment om die veranderingen te maken.

 1. Ruim Op

Het spijt me om je dit te moeten mededelen, maar de meesten van ons hebben simpelweg te veel spullen.  Of het nu boeken, kleding, keukengereedschap, apps op je telefoon of dozen in je garage of opslag zijn, vaak zorgen meer spullen voor meer last en zorgen in plaats van verrijking en verbetering. Daarom is opruimen en downsizing een goed idee om je voor te bereiden op het nieuwe jaar.

Zul je meer apps op je telefoon installeren in het nieuwe jaar? Natuurlijk! Maar gooi dan de apps die je niet of zelfs nog nooit hebt gebruikt van je telefoon, nog voor dit jaar voorbij is. Hak de knoop door en beslis om voor elke nieuwe app ene oude weg te gooien, of misschien zelfs wel meer dan één.

Ga je nieuwe kleren kopen in het nieuwe jaar?  Ja zeker, maar zorg eerst dat je die kledingstukken die je het afgelopen jaar (of zelfs de afgelopen jaren) niet of nauwelijks hebt gedragen van de hand doet. De vuistregel is, dat als je het dit afgelopen jaar niet hebt gedragen, je het waarschijnlijk nooit zult dragen. Breng ze naar een kringloopwinkel.

Als je een fervent lezer bent, geeft het je dan niet een beter gevoel om je favoriete boeken cadeau te geven aan iemand die ervan kan leren of er plezier aan zal beleven, in plaats van dat ze stof verzamelen in je boekenkast?

Opruimen heeft een mentale, en dus ook een therapeutische kant: minder spullen zorgen voor minder gewicht of minder zwaarte in je mind en geest. Spullen hebben ruimte en onderhoud nodig en kosten al snel meer dan de voordelen die ze je geven.

Misschien klinkt het als een goed idee om een eigen boot te bezitten. Maar als je de aanschafkosten, opslagkosten, ligplaatskosten, onderhoud, brandstof, verzekering en transportkosten op een rijtje zet, en het deelt door het aantal weken of zelfs dagen dat je daadwerkelijk op de boot zit, dan zijn er wellicht betere alternatieven. Een boot huren voor bepaalde tijd kan soms een veel beter idee zijn.

Opruiming begint vaak met de vraag: heb ik dit werkelijk nodig?

 1. Zorg voor een financiële check up

Dit ligt iets ingewikkelder dan enkel naar je banksaldo kijken. Je moet kunnen vaststellen waar je nu bent, aan het einde van dit jaar. Wat is het totaal aan schuld dat je nog hebt openstaan? Als je elke maand vaste kosten hebt voor je creditcard, hypotheek, je leaseauto en andere kosten, op welk bedrag kom je dan uit?

Hoewel dit een enge gedachte kan zijn, is het ook belangrijk dat je je spaartegoeden bij elkaar optelt, alsook je investeringen, de waarde van je huis of appartement en auto (na je hypotheek) en je persoonlijke spullen, verzamelingen en wat je in je portemonnee en je privérekening hebt. Hoeveel is dat bij elkaar?  Dit geeft je in ieder geval een grove schatting van wat je waard bent (je nett-worth); je trekt je passiva van je activa af en je weet wat je waard bent als je morgen weg zou gaan.

Mijn punt is dit: als je morgen weg zou gaan, en je zou nooit meer terugkomen en je familie zou alles moeten verkopen om de rekeningen te kunnen betalen, wat zou er dan overblijven? Dit basale getal, zelfs als het niet nauwkeurig is, kan je helpen om je situatie te verbeteren voordat je het nieuwe jaar ingaat.

Ook al denk je in deze laatste dagen van het jaar wellicht al aan de grootse doelen die je volgend jaar wilt behalen, het is belangrijk om te weten waar je nu staat voordat je aan het nieuwe jaar begint. Het klinkt afgezaagd, maar het is zo waar: meten is weten. Het biedt je een gedegen starpunt  om je voortgang te gaan meten.

Wat ga jij deze laatste dagen voor het nieuwe jaar doen? Laat hieronder een reactie achter en deel hoe jij je gaat voorbereiden op het nieuwe jaar.

Ik wens je voor nu hele fijne feestdagen, en kijk uit om zowel nog in het oude jaar alsook het nieuwe jaar verder met jou te gaan op het pad van jouw persoonlijke groei.

Op jouw succes,

Robert

 

Deel dit bericht door op de LinkedIn, WhatsApp en Emailknoppen te klikken, zodat jouw vrienden ook van deze informatie zullen profiteren.

 

Je mening telt
{ 5 comments… add one }
 • Hou Robert,
  Een goed stuk! Ik heb zeker spullen weg te doen – en andere zaken te tellen… Over dat laatste: natuurlijk doe ik de boekhouding van mijn bedrijf en zorg ik dat de luisteraar cijfers gauw bij mijn boekhouder zijn, waarbij ik zelf al een heel aardig idee heb van de situatie. Maar jij geeft aan het nòg grotere plaatje te bekijken: wat bereikt is, wat mijn nett worth is. Dat vind ik een interessant idee en daar ga ik aan werken! Dankjewel!
  Ik wens jou ook prachtige feestdagen, met rust en dynamiek!

 • pim

  beste robert, goed duidelijk stuk; ik hou alles in de loop van het jaar bij, dus ik ga tijdens de feestdagen genieten van mijn gezin.
  ik wil je bedanken voor al je goede stukken, die je dit jaar hebt geproduceerd, heb ik wat aan!

 • Joyce

  Hai Robert,
  Prachtig en helder stuk. Ik heb het afgelopen jaar 2 van mijn doelen bereikt en ben supertrots op mezelf. Weer voor het komend jaar uitdagende doelen voor mezelf op paper gezet. Dankjewel voor alles tips en zelfreflectie dit jaar.
  Hele fijne en prettige feestdagen toegewenst.

 • Cees Kochx

  Beste Robert,

  Het zijn maar al te ware punten die je opnoemt en heel herkenbaar.
  Het voornemen is makkelijk, maar helaas is de uitvoering telkens weer moeilijk.
  Met het opruimen van overbodige spullen ben ik begonnen, maar er is echter nog veel te doen.
  Ik ga een weekje de zon opzoeken, dus zal het niet lukken om dit nog voor de jaarwisseling te realiseren.
  Robert, bedank voor deze inspirerende nieuwsbrief en ik wens je
  gezellige Kerstdagen en een gezond en creatief 2017.

  HART-elijke groet,
  Cees.

Reageer Op Dit Artikel