Crises, Keuzes, Kansen en Controle

Inspiratie en Motivatie

0  comments

 

2019 was een jaar van crises, keuzes, kansen en controle. Had je me aan het begin van dit jaar verteld dat ik dit jaar een enorme transformatie zou doorgaan, dan zou ik je waarschijnlijk in ongeloof hebben aangekeken. Maar toch is het gebeurd. Ik heb ze allen doorstaan, ook al hebben ze hun sporen achtergelaten, zoals zovelen van de zichtbare littekens die ik in de afgelopen 30 jaar op mijn lijf heb gekregen. Toch ben ik er ergens dankbaar voor. Niet zozeer voor de pijn die ik voelde, als wel de transformatie die het me heeft opgeleverd. In mijn nieuwste boek dat volgend jaar verschijnt onthul ik je alles wat tot mijn transformatie geleid heeft, en speelt dit afgelopen jaar een hoofdrol in.

Crisis Betekent Verandering

We hebben allemaal te maken met uiteenlopende crises. Hoewel niemand op een crisis zit te wachten, onder meer omdat het woord zelf al een intense en negatieve connotatie heeft, bieden ze wel kansen om nieuwe keuzes te maken, nieuwe wegen in te slaan en dus verder te ontwikkelen; letterlijk ont-wikkelen. Want het is de kern van je zelf die het komende jaar en alle daaropvolgende jaren zichtbaar mag worden.

Dit jaar is voor velen een zeer bewogen jaar. Oude patronen herhalen zich met meer intensiteit, zorgen voor grotere crises, maar bieden tegelijkertijd meer kansen om vanuit zelfcontrole die keuzes te maken die hen ondersteunen op de lange termijn.

Om nieuwe keuzes te maken is moed nodig. Moed wil niet zeggen dat je geen angst hebt; het betekent dat je ondanks de angst die je voelt toch die stappen zet die naar een beter resultaat leiden. De huidige status quo voldoet niet meer, en jezelf klein houden voor wat je werkelijk verdient in het leven kan en mag zelfs geen optie meer zijn om door te gaan zoals je in eerdere jaren hebt gedaan.

Ont-dek je kern

Dat betekent wel dat je een kritische kijk moet nemen in de spiegel van je ziel. Welke patronen, gewoontes, oude overtuigingen en oubollige waarden draag je nog met je mee?  Hoewel een transformatieproces lang niet altijd fijn is en vaak gepaard gaat met het doorwerken en doorstaan van oude pijn en zelfs trauma’s uit het verleden, ben je sterk genoeg om elke ogenschijnlijke onoverkomelijke Mount Everest te overwinnen.

Kijk daarom je eigen angst in de ogen. Angst is niet je raadgever, dat weet iedereen. Het is enkel een informateur, en een goede ook. Het laat je die dingen zien die je moet zien om verder te komen, om door het vuur heen te gaan, de brandwonden voelen en de maskers weg te zien smeulen teneinde je werkelijke, authentieke en onbegrensde Zelf te onthullen. Je ware ik. In al zijn of haar kracht. Met onbeperkte mogelijkheden om te stralen, te vliegen en te ontdekken. De wereld ligt open voor je, maar je moet wel de eerste stap durven zetten om die wereld te ontdekken. En dat begint met de wereld binnenin jezelf. Wie je werkelijk bent is namelijk niet te herleiden wat je gedaan hebt, hoe je je gedraagt of laat zien naar anderen, ook al kunnen dat soms indicaties zijn van wie je wilt zijn. Wie je werkelijk bent ligt verscholen onder de jaren van conditionering, conformiteit en krampachtige controle om de wereld buiten je een ander beeld te laten zien dan wat de wereld binnen in je ervaart.

Ga Voor Jezelf Door het Vuur

Ik heb altijd gekozen voor diepgang. Het is mijn kracht en mijn tekortkoming. Oppervlaktepraat vind ik moeilijk. Er staan namelijk al genoeg koetjes en kalfjes in de wei, te wachten totdat ze naar het abattoir geleid worden om ons te voorzien in de eindeloze honger naar afleiding van wat we niet onder ogen durven te zien: de werkelijke ongelimiteerde power die in eenieder van ons schuilgaat.

Om tot de kern van je potentieel en dus je ware Zelf te komen, is actie nodig. De juiste actie. Zelfkennis, zelfinzicht, zelfcontrole en de moed om voor jezelf door het vuur te gaan. Voor mij is dat persoonlijke ontwikkeling. Het is de beste keuze om bijna 20 jaar geleden die investering te maken om mijn angst in de ogen te kijken en mezelf te confronteren met mijn pijn. Dat zorgde voor een totale paradigmaverschuiving. Diepgang werd mijn modaliteit, gekoppeld met een gevoel van eenzaamheid, omdat ik maar weinig mensen om me heen kon vinden die hetzelfde pad durfden te kiezen. Gepaard met mijn fysieke uitdagingen – diabetes, slechtziendheid, nierdialyse, orgaantransplantatie, en tientallen operaties en honderden ziekenhuisopnames – voelde ik de kloof tussen de alledaagse schijnwereld en mijn eigen wereld steeds groter worden. Het was het pad van persoonlijke ontwikkeling dat me terugbracht naar mijn kern, mijn kracht en daarmee de bewuste keuzes te maken om vanuit compassie en empathie mijn weg te blijven vervolgen en anderen te ondersteunen in hun proces. Geen makkelijker keuze, want je eigen pijn dragen en dat van anderen die dicht bij je staan ook ervaren, zeker als deze gepaard gaan met afweermechanismen en zelfverdedigingsstrategieën in de vorm van verwijten, manipulatie, blaam of andere ego-gedreven angst en pijn, vergt incasseringsvermogen, onvoorwaardelijke liefde en en doorzetting, maar bovenal vertrouwen in jezelf dat je groter bent dan de som van de problemen die je voor je kiezen krijgt.

Met mijn 38e verjaardag vandaag heb ik soms het gevoel alsof ik al een leven voor twee of drie heb geleid. De moeilijkheidsgraad van mijn leven staat op ‘Expert’, en ik speel dit levensspel alsof het mijne ervan afhangt. Op die manier ben ik namelijk in staat om jou en anderen te helpen met mijn ervaring, kennis en kunde om voorbij de onzichtbare grenzen te komen en meer kwaliteit van het leven te krijgen.

Daarom wil ik mijn verjaardag graag met je vieren. Want wie jarig is trakteert. Alleen de komende 24 uur ontvang je deze cadeaus:

Crises zijn momenten waarop transformatie kan plaatsvinden. Het zijn de nieuwe keuzes die voor nieuwe kansen bieden om nieuwe paden in te slaan. En het is de zelfcontrole die sturing geeft aan hoe je die keuzes maakt.

In deze tijd van verandering lijkt niets zeker. En we doorlopen allemaal deze verandering. Noem het kosmisch, karma of gewoon toeval, één ding is zeker: we krijgen allemaal te maken met crises, tegenslagen,, problemen en andere gebeurtenissen die een emotioneel, mentaal en zelfs fysiek litteken veroorzaken. Het zijn niet zozeer de littekens die je laten zien hoeveel pijn je hebt moeten lijden, als wel die je laten zien dat je alles overleefd hebt, en dat het nu dé tijd is om die keuzes te maken en kansen te grijpen om vanuit zelfcontrole over je denken, voelen en acties meester te worden. Hoe het leven loopt heb je niet in de hand, maar hoe je erin staat wel. Dat is waar jouw kracht, keuzes en kansen liggen.

Hier is mijn vraag voor jou: welke keuzes en kansen maak en zie je vandaag om meer meesterschap te verkrijgen over je denken, voelen en handelen?

Ik ben benieuwd naar je reactie alsook je mening over dit artikel. Laat daarom je bericht hieronder achter en ik kom er zeker bij je op terug.

Op jouw succes,

Robert

 

Als je dit artikel over hoe je met crises kunt omgaan om betere keuzes en meer kansen en controle te verkrijgen waardevol vond, deel het dan met die mensen uit je netwerk die ook waarde uit deze informatie kunnen halen.

 


Tags


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meld je aan voor de nieuwwbrief

>
Success message!
Warning message!
Error message!