Communicatie in Relaties

Bouw Liefdevolle en Gepassioneerde Relaties

2  comments

 

“If you cannot tell the truth about yourself,
you cannot tell the truth about other people”
– Virginia Wolf

Er zijn meer dan genoeg dingen die mensen doen blokkeren om hun waarheid te spreken; onzekerheid, angst voor veroordeling, of je onwaardig voelen. Wanneer je eerlijk met jezelf en anderen bent, dan kan dat direct diepe en bevredigende connecties met anderen bewerkstelligen in alle gebieden van ons leven.

Wanneer je bewust een communicatiestijl creëert dat veilig, vertrouwd en authentiek voelt, dan stap je je relaties met een hogere mate van integriteit in en wordt je aanwezigheid gevoed en gevuld vanuit liefde en versterking voor het leven.

Als alles wat je zegt en doet de wereld laat zien wie je werkelijk bent, laat het dan jouw waarheid zijn; authentiek en goddelijk.

Zet daarom je intentie voor veiligheid, vertrouwen, compassievol en moed wanneer je de verbinding aangaat met iemand.

We willen allemaal onze waarheid spreken, maar we lopen ervoor weg vanwege onzekerheid, de angst om veroordeeld te worden en het gevoel om het niet waard te zijn. Deze blokkades zijn in elke hechte relatie aanwezig en zijn moelijker om te overkomen naarmate de tijd voorbijgaat.

Als je je verbergt voor waarheid omdat je bang bent, zal je angst toenemen. De tactiek om toe te geven aan je onzekerheid en zelfoordeel mislukt altijd. Daarom wordt er ook wel gezegd: “Know the truth, and the truth will set you free”.

Er is een manier om je waarheid te spreken dat je helpt te helen in je hechte relaties. Hier zijn een paar voorbeelden over het helen:

 • Het begint met jezelf. Het opent een ruimte voor gifstoffen om vrij te laten, en om het te vervangen voor gezondheid.

 

 • Het is altijd meer dan fysiek. Emotionele genezing is bijna altijd de belangrijkste vorm. Het is deze heling die we willen, maar waar we vaak bang voor zijn om naar te vragen.

 

 • Als een relatie geen eerlijke, vanuit het hart gevoede communicatie heeft, dan is emotioneel genezing geblokkeerd. Wanneer dit gebeurt, dan gaat de relatie de verkeerde kant op. Beide mensen houden vast aan oude pijn en wrok. Deze komen vervolgens spontaan naar buiten in een discussie; meestal een die triviaal begint. Verwijten vliegen over en weer, samen met giftige woorden en uiteindelijk is er geen sprake van het helen van de emotionele wonden – de oude worden opnieuw geopend en laten de pijn die erin zit naar buiten stromen.

Om het patroon van het vasthouden aan oude pijn te veranderen, en niet in staat zijn een manier te vinden om dit te helen, en andere mensen uit angst buiten te sluiten omdat je bang bent dat ze je veroordelen, moet je in staat zijn om jouw waarheid opnieuw te evalueren.

Oude wonden vertellen je een verkeerd verhaal. Ze vertellen je dat je waarheid donker, pijnlijk en beter uit het zicht gelaten kan worden. Dit is een perfect voorbeeld van wat waarheid niet is.

In werkelijkheid is je waarheid je werkelijke zelf en de waarheid kan je alleen vrijmaken wanneer je tot de diepste laag binnen in jezelf gaat.

 

Wanneer je mediteert of stil van binnen wordt ervaar je steeds meer van je werkelijke zelf, maar dit is alleen slechts de helft van het proces van het helen. Met een stevigere basis in je diepere zelf kun je jezelf openstellen voor de andere helft van het proces, dat bestaat uit het kunnen zien van die gebieden waar je pijn, zwakte en kwetsbaarheid hebt.

Hiervandaan zoek je iemand bij wie je je veilig voelt om dit te kunnen delen, en samen loop je het pad van wederzijdse heling.

De beste ervaring die je kunt hebben is om je werkelijke zelf te kennen, welke verbonden is met liefde, compassie, innerlijke groei en bewustzijn. Deze aspecten vormen de kern die je naar anderen communiceert.

Door je ware zelf steeds meer te ervaren, synchroniseer je jezelf met het meest gewaardeerde deel van je ware zijn.

Spreek daarom zonder angst je waarheid met liefde.

In mijn programma Choicepoints werk je op twaalf verschillende aspecten aan jouw vooruitgang, waaronder rhet helen van oude pijn, het werkelijk durven uitspreken en laten zien van jouw waarheid en het ont-dekken van je ware kracht en potentieel.

Met maandelijkse ondersteuning in coaching sessies, theorieboeken en werkboeken blijf je op consistente basis stappen vooruit maken om je ware zelf te ontdekken en in elk facet van je leven in je kracht te staan. Klik hier voor alle informatie en krijg deze maand  50% korting op Choicepoints.

Hier is mijn vraag voor jou vandaag: hoe voelt het voor jou wanneer jij jouw waarheid spreekt in de context van dit artikel naar je partner?

Ik ben benieuwd naar je ervaring. Laat daarom hieronder jouw reactie achter en ik kom er zeker bij je op terug.

Op jouw succes,

Robert

 

Als je dit artikel over waarheid en communicatie in relaties waardevol vond, deel het dan met vrienden uit jouw netwerk door op de sociale mediaknoppen hieronder te klikken, zodat zij ook van deze informatie kunnen profiteren.


Tags


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

 • Beste Shanne,

  Ik kan me voorstellen dat je het allerminst fijn vindt om een roddelende buurvrouw met een stoornis naast je te hebben wonen die leugens over je verspreidt.

  Weet wel dat je haar hierin niet kunt veranderen, en dus dat je kracht ligt in hoe je met deze situatie omgaat.

  Uiteraard heb je de keuzemogelijkheid om jouw waarheid met mensne te delen. Mijn advies zou zijn om hierin je niet te focussen op wat je buurvrouw heeft gezegd, maar om je te richten op jouw waarheid; hoe jij in het leven staat, wat belangrijk voor jou is en waar jouw waarden liggen.

  Wat wellicht nog iets belangrijker is, is dat je jouw weg blijft volgen. Nogmaals: je kunt het gedrag van je buurvrouw niet veranderen. Focus je daarom op wat je wél kunt veranderen – dat wat bij jezelf ligt.

  Zoek die mensen op die jeondersteunen; richt je op het vinden van oplossingen om vooruit te komen in plaats van analyses te maken over hoe de vork in de steel zit ten aanzien van het probleem. En omring je met mensen die je empowering geven, die zelf ook (daad)krahtig in het leven staan en gericht zijn op verbetering.

  Wat en hoe anderen over je denken en praten heb je niet in de hand en kun je niet onder controle houden. Een dergelijke poging is in mijn optiek verspilde energie. Gebruik daarom diezelfde energie om je te richten op wat je ondersteunt en waarmee je verder komt.

  Ik hoop je zo van een goed antwoord te hebben voorzien. Succes!

  Robert

 • Shanne schreef:

  Ik ben rechtuit tegen mensen die ik ken. Ikheb een buurvrouw met een stoornis naast mij en roddelt leugens over mij in de buurt. Weet niet of ik aan mensen mijn waarheiid hierover moet zeggen. Heeft ze op andere plaatsen bij andere mensen ook gedaan. Bouwver doetniet veel.
  Graag jouw advies.
  Groet Shanne.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meld je aan voor de nieuwwbrief

  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!